Magyarországon nehéz helyzetben van az a ruhatervező, aki konfekciót szeretne gyártani, ugyanis nem létezik könnyűipar - mondta Gyulai Natália azon a divateseménynek tűnő diplomáciai rendezvényen, ahol a spanyol, a belga és magyar divattervezők kiválasztottjai jelentek meg egy-egy kreációval. A hazai designerek közt Gyulai Natálián kívül Náray Tamás, Zoób Kati és Pazicski Miklós szerepel.

main„Sosem szabad hatalmas várakozással indulni egy nemzetközi felkérésnek, az a jó, ha az ember kedvvel tesz eleget neki, de nincsenek vérmes reményei"- mondta Gyulai Natália divattervező arról a spanyol, belga és magyar kooprodukciós kiállításról, amelyik 20 ruha Európa számára címmel nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tervezők és az írók
Devota & Lomba - Gabriel García Márquez, Agatha Ruíz de la Prada - Álvaro Mutis
Victorio & Lucchino - Juan Gelman, Carmen March - Miguel Delibes, Jesús del Pozo - Carlos Fuentes, Hannibal Laguna - José Ángel Valente, Miguel Palacio - Carmen Martín Gaite, Purificación García - Dulce María Loynaz, Davidelfin - Antonio Gamoneda, Amaya Arzuaga - María Zambrano, Roberto Torretta - Antonio Muñoz Molina, Lydia Delgado - Rosa Chacel, Michael Guerra - Émile Verhaeren, Katrien Van Hecke - Hugo Claus, José Enrique Oña Selfa - Amélie Nothomb, Anna Heylen - Stefan Hertmans, Náray Tamás - Szabó Magda, Pazicski Miklós - Bánffy Miklós, Zoób Kati - Márai Sándor, Gyulai Natália - Takács Zsuzsa2 in 1: divat és irodalom

{gallery}euro20{/gallery}

A divateseménynek álcázott diplomáciai rendezvényt a spanyol kormány kezdeményezte a spanyol-belga-magyar EU-elnökséget ünnepelendő, és ez a helyszínen vált nyilvánvalóvá, amikor is divatperformanszra készültünk, de optimista, a magyar tehetséget éljenző politikusi beszédekkel gazdagodtunk. Mindaz, ami a divattal némileg összefüggésbe hozható, az egyrészt egy néhány perces előadás volt, amelyben Ladányi Andrea táncosnő remek estélyiben táncolt egy rövidet Oláh Cumó Árpád és Borlai Gergő jazz zenéjére, másrészt a múzeum hátsó termeiben kiállított ruhák képviselték a divatot, amelyeket neves tervezők készítettek. Ez utóbbi sem a divatról adott helyzetjelentést, inkább a designerek kézműves elhivatottságáról.

Az EU-Trió ötlete az volt, hogy két művészeti ág, a divat és az irodalom kapcsolódjon össze egy tárlaton. Mindhárom ország tervezői egy-egy írójuk vagy költőjük kiválasztott szövegrészletére készítették el a maguk ruhakreációját. A spanyolok négy magyar tervezőt választottak ki, és ragaszkodtak ahhoz, hogy legyenek köztük állami kitüntetésben részesített designerek, így esett a választás Náray Tamásra és Zoób Katira. Rajtuk kívül Pazicski Miklóst és Gyulai Natáliát választották ki, mindketten alkalmi öltözékeket készítenek, nem az utcai divat képviselői. „Nem tudtam róla, hogy versenyben vagyok, csak amikor döntöttek, akkor értesítettek"- mondta a Nati 100% Pure Idea * márka vezetője, aki úgy fogalmazott, szép misszió, hogy az olvasást próbálják megszerettetni a fiatalokkal, akik érdeklődnek a divat iránt. Az utazókiállítást először Brüsszelben mutatták be, május 30-ig nálunk látható, azután Madridba érkezik. „Szép, szép, de nekem Szendrey Júlia kockás ruhája jobban tetszik a külső teremben"- mondta egy nő a kiállításmegnyitón, miután a tetemes diplomáciai tömegben átjutottunk az állandó kiállításon, és megkerestük a hazai kreációkat.

 

nati„Az egyetlen élő szerzőtől, Takács Zsuzsától kaptam egy verset, a rendszerváltás évében írt, A tiltás ellenére tudtam, hogy te vagy című költeményt kellett vizuálisan megfogalmaznom. Nagyon érzelmes vers, a kegyetlen elválásról, majd egymásra találásról szól, hatalmas érzelmi nehézségek jelennek meg benne. Munka közben a szöveget elfelejti az ember, inkább arra koncentrál, a vers milyen lenyomatokat hagyott benne. Ezt kellett áthelyeznem egy másik művészeti formába, ami megjelenik három dimenzióban. Érdekes játék"- mondta Gyulai Natália, aki végül a hasán kivágott, fehér és fekete ruhát készített. Ebben a szokatlan hasdekoltázsban néhány, ezotériában jártas vendég a köldöknél elhegyezkedő napfonat csakra és az érzelmek összefüggéseit kutatta, amíg tovább nem sodorta őket a lendület.

Itthon nincs könnyűipar

A tervezőnő szerint ez az esemény jó lehetőség lehet arra, hogy nemzetközi meghívást kapjanak az itt megjelenő tervezők, de ebbe nem éli bele magát. „Úgy vettem észre, hogy a spanyolok nagyon érdeklődnek a magyar divattervezők iránt, és ez azért is nagyon jó, mert vannak olyan, nívós divateseményeik, mint például a Madridi Divathét." Eddig azonban még nem kapott megkeresést. Gyulai Natália elmondta, az elmúlt évben főleg színházi munkái voltak, méretre készít ruhákat, konfekciót pedig továbbra sem szeretne tervezni.

„Magyarországon nehéz helyzetben van az a ruhatervező, aki konfekciót szeretne gyártani, ugyanis nem létezik könnyűipar, ezt a törekvést tehát nem lehet kivitelezni. Így maradnak a kis szériás kollekciók, illetve az egyedi megrendelésre gyártott ruhák."

 

 

Mustra