Lakástámogatás 2. – ami jön ősszel

lakastamogatas2A kormány próbál jobban célozni, mi meg áttekintjük, kinek van esélye rá, hogy októbertől eltrafálja az állami szeretet, és kap egy kis segítséget új lakásához. A várható támogatási rendszer dióhéjban.

A cikk első részét (a megszűnő támogatási formákról) megtalálod itt.

Októberig nem támogatja az állam a lakást építő vagy vásárló fiatalokat és nagycsaládosokat, akkor viszont a tervek szerint életbe lép az új rendszer, amelynek hívószava a „célzottabb”.

 

De vajon mit takar ez?

Elsősorban nyilván spórolást, „állam bácsi” közel 170 milliárdot szeretne megtakarítani ezen három év alatt. Összességében tehát biztosan kevesebbet ad (még ha esetleg szokás szerint el is számolta magát picinykét), ami azonban nem jelenti azt, hogy mindenki automatikusan rosszabbul jár.

Olyan, mint a kommandós filmekben – biztos szenvedtél már ilyet végig a pároddal… Egy ideig mindenki vidáman lövöldözik mindenkire, aztán szervezési problémák okán fogyatkozni kezd a lőszer. A srácok átkapcsolnak rövid sorozatokra, és próbálnak jobban célozni. Attól, mert kevesebbet lőnek, még eltalálhatnak, ha jókor vagy jó helyen.

 

Mikor leszel a célkeresztben?

Ha nincs lakásod, sőt a párodnak és a gyerekeidnek sincs, továbbá a kölcsönkérelem benyújtása idején még nem múltál el harmincöt. Ha igen, az sem baj, feltéve, hogy van legalább két gyereked… úgy negyvenötig jó vagy.

A hitelt új lakás építésére vagy vásárlására fordíthatod, de nem álmodhatsz túl nagyot. Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió az összeghatár, máshol 5 millióval kevesebb. A hitel ezen összeg feléig terjedhet, amennyiben korszerűsítésre kéred, legfeljebb 5 milliót kapsz.

Ha öt éven belül megszabadultál valamilyen ingatlantól, és jó sokat kaptál érte, az gond. Azt ugyanis vissza kell forgatnod az újba.

Van még néhány feltétel. Az új lakásban legalább ötvenszázalékos tulajdonhányadot kell szerezned, egy évig nem értékesítheted, továbbá „életvitelszerűen” kell laknod benne. Ez nem olyan problémás, feltehetően azt jelenti, hogy ott laksz, és kész.

 

Melyiket választod?

A korábbi támogatási formák helyett csak egyféle lesz, mindenesetre könnyebb lesz kiválasztani, melyiket akarod – úgynevezett állampapírhozam-alapú támogatás. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam ötven százaléka, korszerűsítés esetén negyven százaléka.

Ez azonban csak az alapeset, ugyanis a gyermekek számával nő az intenzitás, legalább ennyi maradt, matekozhatsz egy kicsit. Mindig annyi százalékkal nő az előzőhöz képest, ahány gyereked van. Ha kettő, akkor 52. Ha három, akkor 55 (52+3)… és így tovább, hat gyerek már 70 százalékot ér. De aztán nincs tovább, hiába van több gyerek! A szakértői kormányok is tudnak matekozni, nem hagyják magukat megszívatni húsz gyerekkel.

Blogmustra