Kitalálja a konyha, hogy mit főzzünk!

electrolux-toastHűt, receptekkel szolgál és még főzőműsort is nézhetünk rajta: bár a konyhagépek tudása egyre nő, néhány gyártó felismerte az egyszerűség szépségét és minimál masinákat is piacra dob – a jövő gépei, második rész.

cikk-tipus-altalanos

A cikk első része: Randevú-asztal séffel


Fontos szempont, hogy legyen hely a lakásban. Míg a mosógép talán a legelterjedtebb háztartási gép, addig a szárítógép kevésbé, ezt már luxusnak tekintik, hiszen a kettő együtt már mosó-vasaló helyiség vagy nagyobb gardrób létét feltételezi a lakásokban. Igaz, nem szép, ha tele van aggatva a fürdőszoba a száradó ruhákkal, de az anyagi lehetőségek korlátozottak. Ezen próbál segíteni egy új mosógép, amelynek tetején megszárad a reggel kimosott blúzunk, mire elkészítjük a gyerekeknek az uzsonnát. 

 

electrolux-hutoHűt és receptekkel szolgál 

A hűtőgépek terén szinte már mindent feltaláltak, ami könnyítheti az életünket. De élünk-e vele? Kevés lakásban láttam olyan, már évekkel ezelőtt Budapesten is bemutatott gépet, amelyben kis számítógép és tévéképernyő is van – ez elárulja, mit is tárolunk a hűtőben és azt is kitalálja, mit lehet azokból főzni... Ehhez persze betáplálás kell, azaz tudatni a géppel, mit is raktunk bele és persze a receptek kitalálását is szoftver segíti. De így legalább nem veszünk megint két tejfölt, miközben ott senyved a két héttel ezelőtt vett a készülék belsejében...

A gépbe épített tévé arra is jó, hogy ihletés gyanánt főzőműsorokat nézzünk DVD-ről vagy akár a délelőtti tévés főzőshow-ból merítsünk ötletet. 

Egyre gyakoribb, hogy túl sokat vásárolunk egyszerre. Hogy ezek a nyersanyagok és készételek frissek maradjanak, feltalálták az optimális páratartalmú hűtőt (Fresh Frost Free) amely megőrzi az élelmiszerek frissességét, nedvesség- és tápanyagtartalmát. Ennek eredményeként kevesebb háztartási hulladék képződik.
 

Éjfekete gépcsalád

De nagy legyen vagy kicsi? Minimál, fehér, fekete, netán híres divattervező által alkotott motívumokat viseljen az ajtaján? A közelmúltban S. Hegyi Lucia divattervező működött együtt a piacvezető céggel, hogy északi jellegű, rénszarvas agancsra emlékeztető motívumokat fessen a háztartási gépekre, enyhítve azok monoton, kissé rideg funkcionalizmusát.

Örök igény, hogy a minket körülvevő gépek szebbek, korszerűbbek és csendesebbek legyenek. A szépség relatív fogalom ezen a téren is, és inkább a lakberendezési divat határozza meg. A minimalista lakásokban bizonyára nagy sikere lesz annak az éjfekete háztartási gépcsaládnak, amelyet a közelmúltban fejlesztettek ki. Ez főleg agglegénylakásba való, vagy olyan otthonba, amelynek lakói a legmodernebb high tech stílust kedvelik.
 

Minél kevesebb gombot!

Izgalmas új trend, hogy a nagyon bonyolult, sokféle programmal működő gépek helyett egyszerűen kezelhetőket dobjanak piacra. A gyártók pontosan tudják, hogy egy mosógépnek hiába létezik 20 programja, abból többnyire csak 4-5-öt választanak ki az emberek. Ezért dobta piacra például az Indesit a gyönyörű éjkék színben is elérhető Moont, amelyen csak néhány gomb van, de tudása így is magas fokú.

Ugyanez az igény felmerült a mobiltelefonoknál is: elkezdték gyártani a nagyon egyszerű tudású mobilokat, főleg kisgyerekek, idősek számára – vagy csak egyszerűen azoknak, akik szerint a mobiltelefon nem státusszimbólum, multimédiás lejátszó vagy fényképezőgép-pótlék, hanem telefonálásra szolgáló masina...

Sütőkből lassan már csak high tech szintűt találni, míg a nagymamák arra panaszkodnak, hogy a piskótatészta csak a régi, legegyszerűbb gázsütőben lesz szép magas... Ez tehát megszokás kérdése is - vagy éppen hangulaté. És számolni kell azzal is, hogy mindig igény lesz a stílusban/tudásban egyszerű, hagyományos készülékekre, amelyek jobban is illenek paraszti stílusú nyaralókba, vidéki házakba. 

 

cikk-tipus-linkek

A falra szerelhető konyha süt, főz, tárol, hűt, látványa futirsztikus, fantázianeve Szárnyalás - hiába, már nyomodban a jövő konyhája... (a fenti cikk első része) | Randevú-asztal séffel

Végre nem kell eldöntenünk ezt a kérdést – bár évtizedekig háttérbe szorítottuk a lakás egyik legfontosabb részét, mára letűnőben vannak a vallatószoba-méretű fürdők, és újra felfedezzük, milyen fontos önmagunk kényeztetése. | Fürdő vagy szoba?

Mustra