makany_mMakány Mártával mindig sajátos élmény interjúzni az éves nagybemutatója után, színes közjátékok közt végül is megtudtuk, miért csak idén készült el az első farmerkollekciója, miért tervez laptoptáskát, mit gondol a magyar nők öltözködéséről és miért szeretik a japánok a menyasszonyi ruháit.

„Sosem volt még rajtam nadrág. Nem kell ahhoz hordanom, hogy tudjak farmert tervezni. Ha majd egyszer űrruhát tervezek, azt sem fogom tesztelni"- mondta a Díványnak Makány Márta. A divattervező a Millenárison mutatta be 2010 ősz/téli és a 2011 tavasz/nyári kollekcióját, amelynek a sajtóanyagban az „Érzékek, értékek, élmények" címet adták.

Szeretem, ha egy nő nőnek öltözik

A divattervezővel interjúzni az éves bemutatója után mindig sajátos élmény, átlagosan két mondatonként érkezik az asztalához egy ügyfele, kollégája, vagy barátja, hogy kifejezze az érzéseit, amelyeket a bemutató váltott ki belőle. Így tanúja lehettem olyan megjegyzéseknek, mint például, „ez incsifincsi volt, szeretem, ha egy nő nőnek öltözik" (Kentaur) vagy hogy „az első tourod olyan, mintha én terveztem volna, csak nőben" (Herczeg Zoltán). Idén politikusok kis számban vettek részt az eseményen, így most csak Rogán Antal és neje oszthatta meg véleményét a tévéstábokkal, akikhez a Barátok közt teljes női garnitúrája is csatlakozott.

A gyakori, színes közjátékok közt Makány Márta folytatta az interjút, szóba került a legújabb vállalkozása: a farmer- és a laptoptáska tervezés, az esküvői ruhák idei trendje, és beszéltünk még a magyar nők öltözködési szokásairól is. A bemutatóra érkező vendégek megtöltötték a Teátrumot, amelynek a folyosója nem alkalmas a tömegek gyors elvezetésére, így hamar kialakul a fesztiválhangulat. A bemutató is laza volt, a zenei válogatáscédé olykor akadozott, időnként egy-egy cérnaszáll hullt le a ruhákról, egy-egy, régebbi kollekcióban látott szoknya is előkerült, és a kortárs trendhez képest a modellek gyakrabban mosolyogtak. A huszonéves lányok közt egy idősebb modell is megjelent, őt rendszeresen megtapsolta a közönség, ahogyan Makány Márta kislányát, Ilkát is, aki gyerekmodellként szerepelt a show-n.

Miért nem bátrak a magyar nők? Szerintem nincs olyan általános kategória, hogy magyar nő, nő rengetegféle van. Egy tervezőnek nem tiszte megítélni a vásárlóit. Általában az ember hétköznapra kényelmes ruhát szeretne, de az nem teljesen igaz, hogy ettől még nem vesznek fel extrém ruhákat. A Zara típusú boltokban rengetegen vásárolnak, ott is vannak elborult, alternatív ruhák, és elkelnek" – mondta Makány Márta, majd rátértünk a kollekcióra.

Farmer: több éves szervezőmunka volt

A tervező elsőként mutatott be farmerkollekciót. „Azért mostanra készültem el, mert a farmertervezés bonyolult technológiát jelent: szabni, varrni, kikoptatni, millió egy dolog van vele. Meg kellett szervezni, hogy minden működjön, ne legyen amatőr. Emögött több éves munka van." A kollekcióban mindenféle nadrágfazon látható volt, ami az utóbbi években divatos volt, a skinny, a bőszárú, a kaprinadrág, a répa fazon, a hammernadrág, a farmermini, a sort és a glamrockos farmeroverál. Az anyagokon feltűnő foltokat, fröcskölt mintákat kézzel festették, a farmerkabátokon, blézereken is.

Azt, hogy ezek közül a fazonok közül a tervezőhöz melyik áll a legközelebb, nem tudtam meg. „Amikor iskolába jártam, tanították, hogy egy anyagból több fazont kel csinálni, ez a rend. Nincs olyan fazon ugyanis, ami mindenkinek ugyanolyan jól áll."

{gallery}farmer{/gallery}

Átlátszó anyagok: mint mindig

A mindenkori Makány-kollekciókban rendszeresen megjelennek az áttetsző anyagból készült blúzok, ezekből látható, a tervező mindig meleg nyárra készül. Korábban inkább a blúzok mutattak meg minden főbb részletet a modell felsőtestéből, az idei szezonban a szoknyák is lehetnek áttetszők.

{gallery}trans{/gallery}

Freestyle: normális ember nem jár szürke táskával

A roncsolt textilekből, és kevert anyagokból vicces ruhák készültek, a farmer, a buklé, a lakk, a muszlin, a tüll, a csipke sajátosan mutatott együtt. „Otthon én is össze szoktam varrni a maradék anyagokat, mert sajnálom kidobni, de eddig még sosem állt össze úgy, mintha lenne bármi koncepció mögötte" – jegyezte meg a show-n mellettem egy nő, és láthatóan itt újabb ihletet szerzett a hobbijához.

Ami a kiegészítőket illeti, Makány Márta újabban laptoptáskákat tervez. „Észrevettem, hogy nagyon hiányos a laptopvonal. Nem lehet kapni divatos laptoptáskát, csak szürkét, és normális ember nem akar folyton szürke táskával közlekedni" – indokolta a tervező, miért tartja fontosnak betömni a piaci rést.

{gallery}free{/gallery}

Esküvői ruha: Vera Wang is a saját ötleteit hozza

A nemzetközi trend szerint idén a lenge, csipkés menyasszonyi ruha a divatos, a királynői stílus fölött eljár az idő, a szezon ruhái inkább fémes csillogású, vagy csipkés, aszimmetrikus pántú, illetve a háton mélyen dekoltált fazonok. „Szerintem nincs olyan, hogy hivatalos nemzetközi esküvői ruhatrend" – mondta Makány Márta, amikor arról kérdeztem, nem szereti-e a használni a fémes színeket, amelyeket a szezon slágerének tartanak.

„Amikor tavasszal Milánóban állítottam ki az esküvői kiállításon, a standszomszédom Vera Wang volt, róla aztán el lehet mondani, hogy naprakész, de mégis a saját ötleteit hozza: szerintem ez a fontos ebben a műfajban." A kiállításon egyébként a japánok érdeklődtek a leginkább Makány Márta menyasszonyi ruhái iránt, egy esküvői szalon képviselője a teljes kollekciót elvitte. „Érdekes módon engem a japánok és a koreaiak szeretnek nagyon, úgy látszik, az ő ízlésükhöz közel áll az, amit én kitalálok." Az idei extrém esküvői ruha összeállításunkat japán és koreai olvasóknak különösen ajánljuk.

{gallery}wedd{/gallery}

Fotó: Kováts Dániel

Blogmustra