A bensőséges fotók mestere volt a divatfotós Irving Penn, akinek halála után a képei várhatóan még értékesebbek lesznek. A Sotheby’s nemrég nagyszabású fotóárverést hirdetett számos világszerte ismert fotós képeiből.

cikk-tipus-ikon-left

 

A Sotheby’s Aukciós Ház nemrég nagyszabású fotóárverést hirdetett aktképekből, ahol is olyan világszerte ismert fotóművészek képei szerepeltek, mint Chuck Close, Peter Beard, Helmut Newton, Robert Mapplethorpe, és az október 7.-én elhunyt Irving Penn.

giselle

Ez utóbbi fotóművész Nadja Auermann német modellről 1994-ben készült félaktját kínálták árverésre, amelynek becsült értéke kilencezer dollár (1,6 millió forint) körül van. Ez nem közelíti azt a mintegy 25 millió forintra átszámított értékű képet, amelyet Chuck Close készített Kate Mossról öt  évvel ezelőtt. A szakemberek szerint ugyanakkor Irving Penn fotói a halála után még keresettebbek lesznek.

picasso

 

Valami bensőségeset akart

A divatfotózás egyik legjelentősebb alakja, Irving Penn 92 éves korában halt meg. Az amerikai fotóművész a negyvenes években kezdte karrierjét,  a Vogue-nak dolgozott, s különleges képeivel rögtön kiemelkedett az akkori fényképészek közül. Szokatlan stílusával rengeteg hírességet megörökített, köztük olyan művészeket, mint T. S. Elliot, Picasso, Salvador Dalí, Arthur Miller, Tennessee Williams, Ingmar Bergman vagy Janis Joplin. Modelljeiből mindig kihozott valami újat, valami bensőségeset, amelyet addig rejtegettek a külvilág elől. 1950-ben Penn feleségül vette kedvenc modelljét, Lisa Fonssagrivest, akivel 42 évig, múzsája és felesége haláláig házasságban élt.

foto1

A legnevesebb magazinoknak fotózott, műveit múzeumokban és galériákban állították ki, árverésekre kínálták. Kompozíciói, látásmódja gyökeresen megváltoztatták a fotózást, s egy egészen új stílust teremtett. Csodálatosan használta az egyszerű szürke vagy fehér hátteret, összetéveszthetetlen képeiben a néző mindig a modellre, a gesztusokra, a kifejezésekre figyel. A képek tisztaságával, a tárgyak használatával, a pózok kiválasztásával és az alany mesteri megvilágításával minden képből műremeket alkotott.

foto2

 

 

Mustra