Zanza!

villeroy-teraszosVégre nem kell eldöntenünk ezt a kérdést – bár évtizedekig háttérbe szorítottuk a lakás egyik legfontosabb részét, mára letűnőben vannak a vallatószoba-méretű fürdők, és újra felfedezzük, milyen fontos önmagunk kényeztetése.


A fürdőhelység megnövekedett alapterületénél kezdődik a változás. Pár éve még az újépítésű lakásokban is többször belefutottam vallatóhelyiség méretűekbe, miközben a nappali igazi tánctérnek bizonyult. Pedig lássuk be, aki otthon jót akar pihenni, és ez alatt nem a többórás chips-majszolást érti a tévé előtt, az tudja, mennyivel frissítőbb egy jó könyvvel és egy finom pohár borral befeküdni - mondjuk egy illóolajokkal fűszerezett kád vízbe.

Ne feledjük, testünk kilencven százaléka víz!

villeroy-art

Ezt az egyre erősödő igényt és trendet a vezető szaniter- és burkolatgyártók is felismerték, és ömlesztve jönnek ki a piacra az otthoni spa-hangulat kellékei. A bőség zavarában igazán sasszemnek kell lenni, hogy kimazsolázzuk az igazi kincseket.

Szépanyáink stílusa

Az egyik vezető irányvonal körülbelül szépanyáink idejét idézi, persze tökéletesen megfelelve a ma elvárásainak, mind funkcióban, mind minőségben.

villeroy-feher-klasszikusEnnek a miliőnek elengedhetetlen kellékei a karakteres, hófehér fajanszok, a régi ajtótokok építészeti kazettáit imitáló falburkolatok. Klasszikus, tiszta elegancia, levendula illat, vakfoltos tükör extra gyári kivitelben. A tonette szobainas, a régi, faragott keretes széngrafikák és egy kényelmes karfás szék, puha kárpittal, na meg a lábas kád is elengedhetetlen részei a hangulatnak.

Az igazán stílushű persze az lenne, ha komornyik hozná be a kandalló előtt melegített törölközőt és a lámaszőr papucsot.

 

Határtalan fürdő

Ennek a századfordulós hangulatnak csak látszólag ellentéte a maximális kényelmet és szobaszerűséget előtérbe helyező, modern style. Alapja, hogy minél kevésbé lehessen érezni a háló és a fürdőszoba közti határvonalat. Nem is kell ennek demarkációs vonalnak lennie. Persze nagycsaládosoknak nem feltétlenül praktikus, amikor három gyerek sivítva pancsol egyszerre, erre a vidám fröcskölésre érdemes egy másik „gumiszobát” fenntartani.

A hálóval szinte egybefolyó fürdő inkább maradjon a felnőtteknek járó intim luxus. Itt teljesen elfelejthetjük a plafonig burkolt műtőhangulatot és a vakítóan fehér szanitereket is.

Végre választhatunk színes, akár mintás mosdótálat és a hidegburkolatot is elég közvetlenül a vízforrás körül alkalmaznunk. Használhatunk teakfát a padlóra és vinyl alapú tapétát a falakon, de akár mosható falfestéket is. E felületek remek kiegészítői például a textileket imitáló, vagy burjánzó ornamentikájú, sejtett hidegségüket látványukkal teljesen meghazudtoló, de mégis hidegburkolatok.

villeroy-platinum

A másik fontos elem a szobaszerű bútorzat, ami szinte átsétál a hálóból a fürdőszobába és ott kényeztet minket tovább. Ezzel is erősítve azt az érzést, hogy saját intim terünkben dőzsölhetünk. A szerelvények közül is a falsík alá szerelhető, rejtett variációkat válasszuk. A meghitt szobaszerűséget igencsak zavarnák a falon ide-oda futó króm és egyéb csőrendszerek. Színekben végre tobzódhatunk, vége a kék-fehér-barna-szürke uralomnak.

Letisztult és modern

Persze lehet, hogy valaki nem annyira szereti a dús, színes és puha hangulatot – inkább a letisztultság és a funkció számára az első.

villeroy-fekete-geherEz szintén nem zárja ki a kényelmet. Aki ehhez a fílinghez érzi közel magát, ma már a palaszerű, picit ridegebb, de nagyon elegáns padlólapok és falicsempék nagy választékában tobzódhat. A szürkés, barnás árnyalatokból, illetve akár az örökzöld fekete-fehér kombinációk közül is válogathatunk.

Fontos „alapanyag” a fényes-matt felületek találkozása, és a high-tech csaptelepek, szintén rejtett kivitelben. Ezt a picit iparibb környezetet lágyíthatjuk natur fa kiegészítőkkel, amelyek formájukkal finoman puhítják a merevebb, geomatrikusabb formavilágot. Fontos a tároló bútorok zártsága, a tarka pipere holmik nem illenek ebbe a hangulatba.

 

A fürdőszoba végre talán visszanyeri a nevében rejlő igen fontos szoba funkciót és kilép a másodhegedűs szerepből. Épp itt ennek az ideje, hisz az élet is pont annyira kényeztet minket, amennyire mi önmagunkat. Engedjük meg magunknak.


Fotók: Villeroy & Boch


Blogmustra