Zanza!

mcfdHa Roisín Murphy eljött volna a Marie Claire Fashion Days divatbemutató sorozatára, utána el sem hagyta volna Magyarországot. A válltömések, bőrlegginsek és power dressek mekkájából állítólag csak egyvalami hiányzik még: az értő közönség.

 

 

cikk-tipus-riport

 

“Untad már a feketét a bemutatón?” - kérdezett vissza Godena-Juhász Attila, a Use-Unused tervezőcsoport tagja, amikor felvetettem, vajon hogyan változna meg az élete, ha egy nap eltűnne az ő munkáit is meghatározó fekete szín a világból.

mcfd-1

 

Nincs fekete nélküli világ

A Marie Claire Fashion Days megnyitó estéjén a VAM Design Centerben a magazin által évek óta népszerűsített divattervezők, valamint a jövő generációjának nevezett reménységek több mint másfél órás divatbemutatóját láthattuk. A többszáz ruha ilyen mennyiségben csaknem befogadhatatlan volt, és mivel összesen egy tervező, Hansági Kriszta kivételével minden kollekciónak a fekete volt az alapszíne, adódott a kérdés.

Godena-Juhász Attila elmondta, nem szívesen gondolna bele egy olyan világba, ahol nem létezik a fekete szín, ő is leginkább ezt hordja. “Igen, más ember lennék. A szürke egyébként még egy nagyon érdekes szín, kemény is lehet, és lágy is, modern is, és klasszikus is, pont azért, mert neutrális.

 

Volt, aki elájult

A divatbemutatóra óriási tömeg gyűlt össze, pedig a Design Hét indulása alkalmából ezen az estén divatesemény volt bőven a városban. Ugyanebben az időben kezdődött a Budapest Couture Mélyvíz divatshow az Iparművészeti Múzeumban, és még a szomszédos Orange optikában is éppen ekkor tartották az ősszel szokásos Tipton partit. A meghívóban kiemelték, hogy ez az esemény felidézi az egyidőben zajló és hatalmas közönséget vonzó Párizsi Divathét hangulatát. Ezt már csak a belépéskor a tömeg miatt kialakult káoszból is lehetett érzékelni. A kifutó meletti széksorokat sorszám alapján a VIP-vendégeknek tartották fenn, mindenki más tömött sorokban zsúfolódott azok mögé. Ez megterhelő egy ilyen hosszú esemény alatt, a bemutató vége felé egy nő elájult a tömegben.

mcfd-2

A vendégek közt rengeteg színész és zenész volt, eljött Kulka János, Udvaros Dorottya, Ónodi Eszter, a jazzénekes Winand Gábor és Elsa Valle - őket médiaeseményeken sosem látni. Az ismert vendégek egy részét a felvonuló tervezők valamelyike öltöztette erre az alkalomra. Sugár Bertalan meglepő módon épp talpig feketében volt. “Számomra nem létezhet fekete nélküli dimenzió. Még kövér koromban szoktam rá erre a színre, azóta lefogytam, de a szín maradt. Ha nem dolgozom, akkor is jeanst és fekete pólót hordok. Állítólag jól áll”- mondta az énekes.

 

Mindenki nagy művész volt és sötétben járt

A szintén feketébe öltözött Zságer Balázs zárkózott zemélyiségével magyarázta, miért is nélkülözhetetlen számára ez a szín. “A színpadon fehéret viselnék helyette, de totál fehérben kilépni az utcára elég nagy kihívás. Biztos rászoknék a sötét kekire”- mondta a Zagar frontembere, aki párjával és kislányával érkezett a bemutatóra, de a családja hamarabb hazament, nem tudták kivárni a monstre show végét.

A koktélpult környékén egyedül Létay Dóra színésznő nem viselt feketét, barna Anh Tuan selyemruhában, és bőrdzsekiben volt, amit erre az estére kapott a tervezőtől. “A főiskolás éveim alatt volt egy fekete korszakom, amikor mindenki hatalmas művész volt, és sötétben járt. Most már el tudnám engedni a feketét, egyszerűen színeket hordanék helyette, rengeteget.”

 

Óriási érzelmek

Ha Roisín Murphy eljött volna a divatbemutatóra, nem szívesen hagyta volna el Magyarországot. A fellépőruháinak egy részét ugyan a válltömésre fétis tárgyként tekintő Alexandre Vauthier tervezi, de a látottak alapján akár Szegedi Kata és Benus Dániel is lehetne az állandó tervezője. Lady Gaga is megtalálná a hazai piacon a számításait, ha épp nem tüzet szóró melltartót keres, hanem inkább egy visszafogottan elegáns páncélt.

mcfd-3

A bemutató házigazdája, Winkler Nóra a színpon elmondta, hogy a Future Generation szekciójában bemutakozó kezdő divattervezőket a mostani tervezőikonok ajánlották be és készítették fel, így órási érzelmek vannak a színfalak mögött, mindenki mindenkiért izgul.

 

Talán szakmai gyakorlatra megy Marc Jacobshoz

Az Arcana tervezőcsoport viszonylag kevés ruhával képviseltette magát, de azért túlzás volt a közönségből a megjegyzés: “ők hárman terveztek két ruhát?”  Hansági Kriszta, vagyis Hansagi a Krea Kortárs Művészeti Iskola végzős hallgatója, aki nagy részben azokat a ruháit mutatta be, amelyek diplomakollekciójában szerepeltek nyáron a Krea show-ján a Szépművészeti Múzeumban. Ezek voltak egyébként Zságer Balázs kedvencei, amelyeket hálóingként és koktélruhaként is lehet értelmezni.

Havancsák Teréz kollekcióját Godena-Juhász Attila divattervező így méltatta. “Teca nagyon fiatal, harmadéves. Dícséretes, hogy ennyi idősen ilyen mennyiségű ruhát össze tudott rakni dizájnban és technológiában. Tudatosan építi a pályáját. Úgy tervezi, ha végez, talán Marc Jabobshoz megy szakmai gyakorlatra. Minden kezdő tervezőt támogatnék ebben az elképzelésében. Ismerjék meg, mások mit csinálnak ügyesen, mit rontanak el, így nemcsak a saját kárukon kell, hogy tanuljanak” - mondta a divattervező. Aki egyébként tervezőtársaival pályakezdőként a Dior ház felé vette volna az irányt, de végül itthon maradtak, mert azt tapasztalták, hogy kezd beindulni a hazai divatélet is.

mcfd-4

A Mome textil szakán diplomázott Mojzes Dóra egy interjújában elmondta, munkáira a 40-es évek stílus van nagy hatással,  valamint H.R. Giger Alienje. Ebben a kollekciójában is látható volt ez a stílus, arany ruháit és kapucnis zakóját szívesen ajánlanánk Lady Gagának. A Szegedi Kata – Benus Dániel tervezőpárost már most a jelenlegi divattervező generáció utódjának tartják, mostani munkájukat a közönség power dressnek titulálta.

 

A New Generation szekció Anh Tuan bemutatójával kezdődött, akit az indokínai légitársaságok formaruhája ugyanúgy megihlet, mint utazásai során bármilyen viselettörténeti élmény. A vietnámi származású hungarikum ruháit a New York-i Divathétre is meghívták, ezalatt itthon sokan az egyedi és drága táskáiért rajonganak. Az Artista továbbra is a gazdag anyaghasználatot tartja szem előtt. A szekcióban egyébként megfigyelhető volt, hogy több tervező is ugyanazt az alapanyagot használta. A sláger a műanyag hatású anyag volt.

{morfeo 7}

A Je Suis Belle kollekcióját valószínűleg olyan mesék ihlették, mint az Óz a csodák csodája és a helyenként nem túl optimista Varjúdombi mesék. A színekben ez a tervezőpáros rugaszkodott el leginkább a hagyományos fekete-szürke alapszínektől, és a kiegészítők terén is inkább a szokatlan megoldásokra törekedtek, a fejdíszeket például faágakból állították össze. Konsánszky Dóra saját elmondása szerint a hordható nőiességet képviseli. A tervezőnő az este legszexisebb kollekcióját állította össze, szívesen nyúl transzparens anyagokhoz. Nemcsak a hazai piacra dolgozik, vevőinek egy része Kuvaitban él. Egy interjújában elmondta, az arab világra jellemző, hogy nyitottak az európai kultúrára, és a dizájnerruhákra.

Nanushka olyannyira része lett a popkultúrának, hogy idén a Glamour Women of the Year díjátadón az Év Divattervezője kategóriában tüntették ki. A női kollekciója a szokásos letisztultságot hozta, és egyedüli tervezőként férfiaknak szánt ruhákat is bemutatott, például ötletes, melegítő fazonú alkalmi nadrágokat. Az esemény a Use-Unused tourjával zárult, így a záró gondolatot is a tervezőcsoport már idézett tagjára bíztuk.

 

“Olyan anyagokkal és stílusokkal dolgozunk mostanában, amelyekre régen azt mondtam volna, hogy ciki. A zsorzsett a nyolcvanas évek jellegzetes anyaga volt, és a válltömés is abban az időben ment. Régen a fekete-homokszín kombinációt is konzervatívnak tartottam, most azzal is dolgoztunk. A bemutatóról összességében az a véleményem, hogy sok tehetség van Magyarországon, csak a vevőpiac hiányzik még. Lehet, nem lesz népszerű ez a mondat, de úgy tűnik, kicsi a dizájn szempontból értő közönség.”

 

cikk-tipus-linkek


Mojzes dóra

Anh Tuan

Artista

Je Suis Belle

Konsánszky Dóra

Nanushka

Use-Unused

 

cikk-tipus-linkek

Hatalmasat fejlődött a biciklis kultúra. Erre a divattervezők is reagáltak, akik vízhatlan anyagokkal kísérleteznek és még a gumibelsőkből és lánszemekből is biciklis szereléseket kreálnak - CM 2009 divatbemutató. | Leáldozott a derékig csúszó szoknyának

A világ legsikeresebb ruhája a miniszoknya – mondták nekünk ismert férfiak a MOM Park őszi-téli divatbemutatóján, ahol átütő újdonságokat nem láttunk: sláger a fekete, a szürke és az erdei gyümölcs, a legdivatosabb ruha pedig a mély ülepű farmer és a műszörme mellény. |

A feketét és a miniszoknyát tilos eltörölni

Blogmustra