kalapos_mainJávor Pál mindig levette a kalapját, ha zárt helyiségbe lépett, és mint kiderült, a lányok ezt még ma is elvárják, egyedül csak szalmakalapban illik kocsmázni. A trendi, bokáig érő nadrágszár ciki, de senki nem gondolja, hogy valaki szándékosan veszi fel. A fehér zokninak is vesznie kell. Fiatalok ítélkeznek a tavaszi férfidivatról. Divat attak, 2. rész.

Az előző részben az idei női divat túlkapásairól esett szó. Mint kiderült, a harisnyát szandállal viselni felér egy kiáltvánnyal a sivár szexuális életről, az extra magassarkú, széles pántos cipő pedig transzvesztitának mutatja a nőket. Huszonéves, és a harmincas éveikben járó férfiakat és nőket kérdeztünk, mit gondolnak az idei trend egyes darabjairól.

Szalma- és minden más egyéb férfikalap

„Az első csókot esetlenné teszi"

A férfikalap a reneszánszát éli, így nem is láttuk fontosnak megvitatni, örülünk-e neki, inkább azt, hogy illik-e kávézóban és kocsmában viselni, valamint első randin. Tudjuk, hogy Jávor Pál még levette zárt helyen, megkérdezettjeink véleményéből pedig kiderült, hogy 2010-ben is érvényes az univerzális Jávor Pál-szabály.

Marci szerint sem kocsmában, sem randin nem illik kalapot viselni, hacsak nem szabadtéri italozóról van szó. Dániel szerint ha valaki vallási okból nem válik meg a kalapjától, az rendben van. Júlia szerint pedig csak akkor viseljen egy férfi zárt helyen kalapot, ha az történetesen szalmakalap. Panamában tehát szabad kocsmázni.
„Eleve utálom a kalapos pasikat. Ha randin viseli, akkor tuti kopaszodik. Azt hiszem, egyébként is" – mondta Hajnalka. Egy másik női megkérdezettünk, Laura egyenesen azt jelentette ki, ha egy férfi kalapot visel a randevún, akkor nem találkozik vele többé. Nórától elmélyültebb kalapelemzést kaptunk. „Az első csókot garantáltan esetlenné teszi. A férfi ne abban ücsörögjön a kocsmában. Az béna, mert azt sejteti, hogy ő a tükör előtt hosszú időt töltött azzal, hogy meggyőződjön arról, hogy ez bizony nagyon kúl lesz a kocsmában. Alapvetően a kalap az egy kényelmetlen dolog, és csak az izzadtságszagú imidzsépítés lehet a motiváció a viselésekor."
László a kiegészítő funkciója felől közelítette meg a kérdést. „A kalap egy olyan kiegészítő, amit csak nyílt tereken, utcán hordunk. Arra szolgál, hogy a környezeti behatásoktól védje a fejet/hajat. Egy zárt helységben, ahol tető van a fejünk fölött, nem csak hányavetiségre enged következtetni, de modortalanságra is." Ugyanez a sapka viselésére is vonatkozik, erre már Eszter tért ki. „Csak sapkás fiúkat ismerek – kivéve a nagypapáim, de ők mindig leveszik a kalapot zárt helyen. Viszont kifejezetten zavar, ha valaki zárt helyen sapkát visel, pl. evés vagy kávézás, vagy akár mozizás közben."

{gallery}kalap{/gallery}

A fehér zokni nagy comebackje

„Először Jacko jut eszembe, majd Szandi"

„Mit gondolsz arról férfiról, aki hosszú nadrághoz fehér zoknit visel?" „Valószínűleg amerikai" – válaszolta Nóra. A női megkérdezettek kemények kritizálják a fehér zokni visszatérését, Hajnalka szerint „sutyerák", aki ezt viseli, Júlia szerint egyszerűen csak hibázott. A férfiak ennél hosszabban is elemezték a viseletet.
Mint Dániel elmondta, a fehér zoknit látva neki mindig Michael Jackson szokott az eszébe jutni, másodjára pedig Szandi. Marcit a fehér zokni funkciója kezdte el foglalkoztatni. „Nem vagyok a fehér zokni híve, még rövid nadrághoz sem, bár simán megszegem a saját szabályaimat. A vasárnap délelőtti álmos, botorkálós bevásárlásnál nem szoktam figyelni, hogy milyen zoknit veszek, előfordul, hogy fehér zokni, hosszú nadrág összeállításban megyek le kenyérét. A vastag, fehér zokni egyébként szerintem ideális otthoni viselet."
László az etnográfia felől közelítette meg a kérdést. „Néhány elzártabb vidékeken még mindig azt hiszik, hogy ez menő. Pusztán ártatlan figyelmetlenségről és tájékozatlanságról van szó, ezért kéne elindítani az új kormánynak a Divatrendőrséget, ami rávilágítana arra, hogy mit illik és mit nem. Egyébként nem baj az, ha farmerhez veszi fel."
Megkérdezettjeink közül egyedül Eszter volt az, aki feltételezte, hogy a fehér zokni esetenként nem látszik. „Ha nem látszik, akkor szerintem a fehér zoknival sincs semmi gond. Hozzáteszem: amíg nem látszik. Persze ilyen szempontból a balesetek elkerülése végett jobb egyáltalán nem próbálkozni a fehér zoknival."

Rövid nadrágszár

„Csak egy vasárnapi pecás lehet"

Elsőként Nórától kérdeztük, mit gondol arról a divatirányzatról, amelyik szerint az elegánsabb férfi összeállításokban szándékosan a bokánál végződnek a nadrágok, hátha ebben is az amerikaiak összeesküvését véli felfedezni. „Az a férfi, aki ilyet hord, talán hirtelen nőtt nagyot, vagy nagyon tetszik neki az a nadrág, csak nem kapni a méretében. Vagy nem veszi észre, hogy rövid a szár, esetleg egy amerikai, aki büszke a fehér zoknijára."
Szilvia szerint a rövid nadrágszár bárkin ciki. „Égő. Nem hiszem, hogy eljutnánk a sziáig." A kilencvenes években rengetegen hordtak bokáig érő nadrágot, mert a farmerkészítőkön kívül a könnyűipar akkor még nem fedezte fel, hogy léteznek hosszú lábú emberek is, és arra sem jöttek rá, hogy többféle hosszúságban is lehet gyártani nadrágot. Ezen már továbbhaladt a nadrágevolúció, ezért is érthetetlen, hogy ha nem muszáj, akkor miért hozzák újra divatba a rövid nadrágszárat. Megkérdezettjeink nem hiszik el, hogy ilyen fazont valaki szándékosan vesz.
„Csak egy vasárnapi pecás lehet, vagy aki éppen készül lenyírni a füvet. A városban nem valami praktikus – habár roppant kényelmes viselet. Nekem mindig a friss nyugdíjasok jutnak eszembe erről a viseletről, akik az első szabadnapjukat azzal töltötték, hogy beszabadultak a Sárkány Centerbe és fantasztikus boltokat bonyolítottak próba nélkül. Hát istenem, olcsó volt, a hülyének is megéri" – mondja László.
Marci szerint sem lehetséges, hogy valaki ilyet előre megfontoltan vett fel, csak ha valamilyen nyomás alatt áll. „Az szörnyű, pláne, ha annyira rövid, hogy a lépéseknél még a zokni is kikandikál egy-egy pillanatra. Mondjuk az utóbbi években sokat nőtt az empátiaszintem, és ilyenkor arra gondolok, hogy biztos valami vis majorról van szó."
Ha már az empátia került szóba, egyedül Júlia érti meg igazán ezt a viseletet. „Nekem tetszik" – jelentette ki. Talán a nosztalgia miatt. Eszter is megengedő e téren. „A boka felett harangozó nadrág még mindig jobb, mintha túl hosszú lenne a naci, és a viselője sárban, vízben húzná maga mögött a felhajtott, foszladozó nadrágszárat."

Fotó: Tu at Sansbury's, iStockphoto, Burton, Debenhams

cikk-tipus-linkek Szörnyű szexre vall a harisnya-szandál kombó
Blogmustra