Zanza!

macska_mA mindenkori magyar divatban előfordul, hogy a merészség a közönségesség szinonimájaként használandó. A női divattervezők idén meleg nyárra készülnek. A három napos Budapest Fashion Week második napjának divatbemutatóin jártunk.

Forró nyárra és fétis bulikra készülnek a tervezők - írtuk a legutóbbi, őszi Budapest Fashion Weekről, de akár a soron következő, áprilisi, három napos eseményről szóló beszámoló is kaphatta volna ezt a címet. A 2004 óta tartó eseménysorozat annyiban egységes arculatot tükröz, hogy a bemutatott ruhákból úgy tűnik, a magyar tervezők egy része aggódik a csökkenő népszaporulat miatt, ezért szívesen gondolkoznak erotikus összeállításokban, és a környezetvédelmet is előnyben részesítve óvakodnak a túlzott anyaghasználattól. Érdekességképp a legmerészebb kollekciókat nők tervezik.

A macskák mindig más alakban kacsintanak le

A mindenkori magyar divatban előfordul, hogy a merészség a közönségesség szinonimájaként használandó, mindenesetre a tervezők lelkesen hangsúlyozzák, hogy szemléletet szeretnének formálni. A BFW esetében nem érdemes azt várni, hogy a világtrendekhez alkalmazkodó hazai trendeket ismerjük meg, ezek a bemutatók egy-egy designer egyéni ötleteiről szólnak. Az évente kétszer esedékes eseményt első alkalommal rendezték meg a West Balkán harmadik emeletén, ahol a kreációk egy része, és az amatőr modellek és fiatal háziasszonyok kevesére a profi manökenekkel harmonikus egészet alkotott a málló Skála Metróval. A főszervező, Kenguru terveinek megfelelően már nemzetközi márkák is bemutatkoznak, ez esetben a hazai piacon is jelen lévő, német Pussy Deluxe és Vive Maria képviselte a nemzetek felett álló divatot. A márkákat a bemutatásuk sorrendjében részletezzük.

Pussy Deluxe és Vive Maria

{gallery}wb1{/gallery}

A Pussy Deluxe márka kiszámítható stílust képvisel 2007 októbere óta, amióta a magyar piacon megjelent, töretlenül nyomva a fekete macskákat a kombinékra, minden méretben és mennyiségben. A márka egyik előnye, hogy egyes ruhákról nem könnyű eldönteni, hogy alsóneműnek, vagy felsőruházatnak szánták-e, ezzel adnak egy kis gondolkodási lehetőséget.

A márkák bemutatója előtti felkonfok elképzelhetőek lehettek volna a nyolcvanas évek Skála Metrójának a hangosbemondóban hirdetett akcióiban. A két német márkáról ezek a jellemzők hangoztak el. A Pussy Deluxe „szokatlan, egyedi fehérneműivel kápráztatja el az újdonságra vágyó, innovatív fiatal nőket." Valamint azt is megtudtuk, hogy a „játékos minták és színek, kidolgozott részletet teszik a fehérneműket imádnivalóan cicássá" és hogy a macskamotívumok, „mindig más alakban kacsintanak le viselőjükre." A Vive Maria ruhák pedig „klasszikus vonalvezetésűek, a nőiességet erősítik, közvetítik, vonzó és csábító hatásuk biztos célba talál."

Orosz Réka Black Diamond kollekció

{gallery}wb2{/gallery}

A tervezőnő fáradhatatlanul ontja magából az újabb és újabb kollekciókat, most éppen a fekete színnel kísérletezett. „Azért fontos, hogy mindig karakteresen megújuljak, hogy látható legyen, az öltözködésben nagyon sok választási lehetőség van, nagyon sok minden van, ami felvehető"- mondta a show után a Díványnak Orosz Réka, majd rátért arra, miért ennyire lengék az új kreációi. „Nagyon nőies ruhákat képzeltem el, abba belefér az is, hogy hangsúlyosan szexisek. Vannak inkább decens darabok és vannak, amelyek a hálószobába valók, például a tüllhabbal tarkított csipke. A nőiességet és a luxust szerettem volna bemutatni, az amerikai filmsztárok világát" - mondta a tervezőnő, aki Dányi András fodrásszal és stylisttal közösen tervezte meg a sajátos látványt.

SzZs Design

{gallery}wb3{/gallery}

Szarka Zsuzsa nem tartozik azon divattervezők közé, akiknek aggódniuk kell a kollekciójuk eladhatóságán. Mint az a show utáni beszélgetésünkből kiderült, egy szlovákiai, nagy részben magyarok lakta faluban Nádszegen szlovák nyelvet tanít felsőtagozatos iskolásoknak. A ruhatervezés számára szabadidős elfoglaltság. „Kislány korom óta kézzel varrtam a ruháimat, és ez a hobbim gimnazista koromban is folytatódott. Amikor megkaptam az első varrógépemet, akkor a munka könnyebbé vált"- mondta az Szzs ( Szalag zsinór) nevű márka alapítója, aki második alkalommal vesz részt a BFW-en. A kollekciói egy szín vagy hangulat köré csoportosulnak, most épp a napsárga és narancssárga színeket kombinálta, amelyekkel az előzetes ismertető szerint az egyre elhúzódó tél végét várta. „A ruháimmal a magyaros jelleget képviselem, a népviseleti hagyományokat is szeretném megmutatni, szeretem a barokk kort, ez is megihletett" - tette hozzá a szabadidős tervező.

Varga Gyöngyi és UHT

{gallery}wb4{/gallery}

Varga Gyöngyi gyakori vendége a BFW divatbemutatóinak, a ruhái többnyire utcai viseletként és jelmezként is értelmezhetők. A felkonf szerint most Udvar Henriett Tímeával közösen inspirálódtak a szivárványból, így ismét nosztalgikusan összeállított mondatok következnek. „Főleg a fiatalok táborát szeretnék megcélozni ezekkel a nagyon színes, bulis, mulatságos kreációkkal. Kollekciójuk alapját a nap, és a szivárvány, e csodálatos természeti jelenség adta. A szélsőségek furcsa harmóniája kel életre." A kiegészítők valóban szokatlanok, városképek, vagy magazinokból kivágott macskaportrék sűrű láncolata alkotja az öveket. A táskák egy része mosolygó napot ábrázol.

Novák Kinga

{gallery}wb5{/gallery}

Az alkalmi ruhákat készítő pécsi ruhatervező szerint manapság sokkal nehezebb a szakmájának ezen a területén érvényesülni, mintha utcai viseletre szánt ruhákat tervezne. Novák Kinga úgy látja, az estélyik és esküvői ruhák készítői közt nagyobb a verseny, mert ők többen vannak, és ebben a műfajban nehezebb nagy újításokat létrehozni. „Én mindenesetre a szép anyagokért rajongok, és látványos kreációkat csak gyönyőrű alapanyagokból lehet létrehozni, ebből nem szívesen adnék alább"- mondta a show után a tervező, aki saját maga készíti az alkalmi ruháihoz szánt kiegészítőket, táskákat és kalapokat. „Ezek készítését magam tanultam meg, nekem kellett rájönnöm a fondorlatokra"- tette hozzá.

Novák Kinga esküvői ruhái a fényes anyag és csipkék használata terén egyébként illenek a lenge menyasszonyi ruhák trendjébe, bár esetenként azoknál merészebb fazonokat tervez. „Pécsen konzervatívabbak az emberek, mind Budapesten, sok múlik azon, mennyire jól tud kommunikálni a tervező. Egy megrendelőnél mindig azt szeretem hangsúlyozni, ami az alakjában szép, és eltakarni, ami nem annyira előnyös vonás."

Minden hazai divattervező előszeretettel hangsúlyozza, hogy a magyar nők nem elég merészek, nem mernek egyéni módon öltözködni. A cikk folytatásában a tervezőkkel folytatott beszélgetéseinkben utánajárunk, hogy vajon miért nem bátrak a hazai nők.

Fotó: Markovics Balázs

Blogmustra