Zanza!

afganHáromezer fiatal jelentkezett az afgán modellkereső valóságshow-ba, de mivel csak tíz lány nevezett, ezért őket mind beválogatták a döntőbe. A családok tiltakozásával és egy rejtélyes halálesettel folytatódott a történet.

Az afganisztáni televíziós csatornák az elmúlt években kísérletet is tettek arra, hogy az America's Next Top Model mintájára létrehozzák a saját modellkereső valóságshow-jukat.

 

Háromezerből tíz lány

Az Arzo TV két évvel ezelőtt hirdette meg a szereplőválogatást az amerikainál jóval alacsonyabb költségvetésű műsorához, ahol nemcsak a lehetséges szereplőkből volt hiány, hanem az erről cikkező lapok szerint a modell szónak sem a pastu, sem a perzsa nyelvben nem volt saját megfelelője. Idén is történt egy próbálkozás azután, hogy hónapokkal ezelőtt meghirdetettek egy válogatást leendő modellek részére. A felhívásra - ahol nem kötötték ki, hogy csak női jelentkezőket várnak - háromezer fiatal jelentkezett, ebből mindössze tíz lány volt, akiket szükségképp mindenféle előzetes szűrő nélkül beválogattak a műsorba.

 

A tíz döntősből három lánynak azonban a családja megtiltotta, hogy részt vegyen a valóságshow-ban, miután tudomást szereztek arról, hogy beadták a nevezésüket. Egy jelentkező fiút pedig egyelőre tisztázatlan körülmények között meggyilkoltak, a lapok szerint feltehetően van összefüggés a halála és a műsor előkészületei között.

 

Ahol az iszlám előírásait be kell tartani, a szépség és modellversenyek szervezésének nincs sok értelme. Ezt tavaly Szaúd-Arábiában úgy oldották meg, hogy az arcukat és a testüket eltakart jelentkezők körében morálszépségversenyt hirdettek, ahol a világot jobbító elképzeléseikről tudtak beszámolni a huszonéves lányok, és ezeket hallva döntött a zsűri arról, hogy mely lánynak a legszebb az értékrendje.

 

Modellgyár

 

Az America's Next Top Model című műsor 2003-ban indult az UPN csatornán Tyra Banks vezetésével. A tehetségkutató műsor nagy sikereket ért el, a hetedik szériától kezdve a The CW adó sugározza, és azóta is ez a csatorna legnézettebb műsora annak ellenére, hogy a kritikusok szerint évek óta önmaga paródiája. Az amerikai modellkereső gyár brit leányvállalata is sikeres, a reality új szériájának a háziasszonya Elle MacPherson lesz. A német változat állandó ikonja a pregorexia nagykövete Heidi Klum.

 

Az ausztrál és a kanadai változaton kívül említhető még a magyar Topmodell című valóságshow, amelyik a Viasat3 műsorán futott 2006-ban, és jellegzetesen magyarra sikerült. A műsorvezető Vámosi Viktória a gyártás hiányosságai miatt még a döntő előtt elhagyta a produkciót, azóta sem derült ki, pontosan milyen konfliktusok vezettek idáig. A műsor felfedezettje, Nagy Réka azonban valóban elindult a modellpályán, rendszeres megbízásai vannak.

Fotó: www.afghanstarz.com

Blogmustra