herczeg_m

Fürdőruháért cserébe mutattak be fürdőruhát a modellek a Pesti Stílus magazin hetedik születésnapi buliján.

A város legmelegebb pontján jártunk, ahol a nyári trendeket próbáltuk megismerni, de aztán azon kellett merengenünk, miért is ilyen furcsa itt a divatélet.

„Egy kis tapsot kérnék, ha van"- szólt a színpadon Brasch Bence énekes, és szerencséjére volt még néhány pár taps a közönségnél. A fiatal tehetség pedig tovább énekelte mérsékelt átéléssel Máté Péter Most élsz című dalát. „Te eltévedtél, hogy itt vagy a Symbolban?"- üdvözölt Herczeg Zoltán divattervező eközben a pultnál, ami a helyiség leghűvösebb pontja volt 39 Celsius fok körüli hőmérséklettel, a páratartalmat viszont 98%-ra saccoltam.

Nagyszabású divatbemutatót hirdettek

Néhány pillanatra én is azt hittem, hogy egy vállalati csapatépítő tréning zárópartijára érkeztem, amit tévedésből a Pesti Stílus magazin hetedik születésnapi partijának gondoltam, de aztán kiderült, jó helyen járok. Csak épp a meghívóban meghirdetett nagyszabású divatbemutatók, amelyekre kíváncsi lettem volna, olyanok voltak, mintha egy Sárkány centerbeli szezonális roadshow érkezett volna ideiglenes, budai állomásra. Ez persze nem mindenkit zavart, a szórakozóhelyen tartózkodó Kiszel Tünde például élvezte.

Szintén a pult mellett, a társasági élet központjában tudtam meg, hogy nemcsak az esemény, de a divatbemutató szervezése is családiasan alakult. Ebben a fórumban hirdették meg kezdő és nem kezdő, „csinos és belevaló" modellek számára a részvételt egy fürdőruháért cserébe. Az így verbuvált csapatban még ha akadtak is szép arcú lányok, egységes zombi sminkjük miatt szépségük mindvégig rejtve maradt a közönség előtt. Legalább kapott egy apró döfést a beautizmus.

{gallery}bikinishow1{/gallery}

A papucsok és napszemüvegek elvitték a show-t

A divattrendek is megkapták a magukét, az Óceán fürdőruha kollekció kis részben merített csak a szezon divatirányzataiból, amelyeket a Glamrock és állatkísérletek a bikinitrendben című gyűjtésben tavasszal részleteztünk. Ebben a tourban a legjobbak a Gisele Bündchen nevével hirdetett Ipanema papucsok voltak, stílusos és kreatív darabokat láttunk, és rendben voltak a Police napszemüvegek is. Maga volt a csoda, hogy ezekről a darabokról használható fényképek készülhettek, a felülről lágyan bevilágított pódium szélén a kivonuló modellek csak egy pillanatra álltak meg, és már rohantak is tovább, így a fotósok csaknem az egész show alatt kínjukban kapkodtak.

A divatbemutatót énekelőadásokkal tették esztrádműsorrá, a tourok közt fellépett például a Megasztárból ismert Széles Iza, aki előadása előtt a Tabu tévé riportereként tevékenykedett, majd amikor lejött a színpadról, folytatatta tévés küldetését. Nagy Adrit is hallhattuk, aki arról ismert, hogy elénekelte a Szinglik éjszakájának a főcímdalát, és egyébként remek hangja van. A záró divatbemutató a Mom Parkban található Marccain márka kollekciójából állt össze, amelyikben állatmintás ingruhákat és színes maxiruhákat is láthattunk.

{gallery}bikinishow2{/gallery}

Itthon elvétve akad divatlap

Ezen az eseményen került először a kezembe Pesti Stílus magazin. Ezt divatmagazinként pozícionálják, de valójában inkább női életmódlap interjúkkal, zenei ajánlóval, és a ránctalanítás legújabb trendjeinek a bemutatásával. Nemrég, a Hungarian Fashion Awards díjátadón az Év Fotósa díjjal kitüntetett Viszlay Márk interjúnkban kifejtette, hogy miért nehezebb a munkája azzal, hogy életmódmagazinok, és nem annyira divatlapok számára fotóz.

Itthon ugyanis a szűk körben terjedő Room, és az online szaklapok közt nemrég indított List magazin kivételével nincs igazán fajtiszta divatlap. Miután a PS születésnapi eseményén több, jelentős megmozdulás nem történt, leszámítva a születésnapi torta felszeletelését, a hazai divatlapok történetét néztem át.

{gallery}bikinishow3{/gallery}

A divatszerkesztő Király János százados

Az 1800-as évek közepén már léteztek kimondott divatmagazinok Magyarországon. 1833-ban indult a Regélő című lap, amelyikben az editorialt a külföldi lapokból átvett ruharajzok jelentették, és olyan sikeres volt, hogy 700 saját előfizetője volt. Ennek a lapnak a folytatása a majdani Pesti Divatlap. A konkurens Pesti Hölgy Divatlap is különleges volt a maga nemében, az öltözködési trendekre érzékeny szerkesztője ugyanis Király János honvéd százados volt. Egyes források a Honderű című lapot is a divatlapok közé sorolják, de mivel az inkább az arisztokrata közönség ízlését szolgálta ki, a társasági életmódmagazinok elődjének is tekinthető. A divatmagazinok piaca azóta is sajátosan alakul nálunk, de azért az valószínű, hogy ez az este nem kerül be a divatesemények történetébe.

Fotó: Katona Boglárka

Mustra