A válltömésben volt a Ewing nők ereje

A válltömés a nyolcvanas években hódított, amikor a nők vezető pozíciókba küzdötték fel magukat, és nem mellesleg ment a Dallas is. Most újra divat a válltömés, de nem vagyunk biztosak benne, hogy még egyszer elterjed.

cikk-tipus-oltozo-left

Vajon készen áll-e a divatvilág arra, hogy ismét elterjedjen a válltömés? Egyelőre csak az igazi divatkövetők viselik, a legtöbben még idegenkednek tőle, pedig mostanra már nem csupán a kifutókon látható a nagy márkák kollekcióiban, hanem az elérhető üzletek választékában is feltűntek újra a válltöméses pólók, blézerek, ruhák.

buggyos cn2

Elsa Schiaparellitől Samantha Ewingig

Az utcai divat egyelőre kirekeszti a válltöméseket, nem akar igazán elterjedni. Szerencsére ez sem, ahogyan semmilyen divatirányzat, nem kötelező. Akinek tetszik, hordhatja. A váll hangsúlyozására alkalmas sziluett a 30-as években tűnt fel először, amikor is több tervező, köztük Elsa Schiaparelli használni kezdte a kollekcióiban. A nyolcvanas években terjedt el a legszélesebb körben, amikor alig volt, aki válltömés nélkül lépett volna ki az utcára, erre jó néhányan emlékszünk.

balmain cn

A Dinasty vagy a Dallas sorozatok lelkes rajongói is követték ezt a divatot, a válltömés  a milliomos feleségek állandó stíluseleme volt. Ez a sziluett férfias hatást ad a megjelenésnek, erőt, magabiztosságot sugall, nem véletlen, hogy éppen a nyolcvanas években hódított, amikor a nők betörtek a munkaerőpiacra, vezető pozíciókba kerültek,  és úgy gondolták, szükségük van arra, hogy öltözékükkel is a határozottságukat hangsúlyozzák. De vajon ma miért igyekeznek ennyire vehemensen lenyomni a torkunkon ezt a kelléket?

marc3 bide

Segít az alakformálásban

Ha a további funkcióit vesszük, a válltömés segít az alakformálásban. Jó szolgálatot tehet, ha valakinek széles a csípője. Semmi sem keskenyíti optikailag olyan szépen a  csípőt, mint a széles váll. Akinek azonban amúgy is széles a háta, az úgy fest majd válltöméssel,  mint a vízilabda válogatott csapatkapitánya.

A bemutatókon persze ez is gyakori, sokszor olyan  túlzó válltömések tűnnek fel, amelyet talán Lady Gaga viselne szívesen, más nem. Aki idegenkedik még a válltömésektől, ugyanakkor izgatja a dolog, az kipróbálhatja első lépésként a buggyos ujjakat, a vállakon elhelyezett díszeket. Ezek is felhívják a figyelmet a vállakra, a hatásuk hasonló.

marc2 puffos

Akik próbálkoznak

Dolce&Gabbana, Givenchy, Martin Margiela, vagy Nicolas Ghesquiere a Balenciaga színeiben sokat tett azért, hogy a válltömések visszatérjenek a hétköznapi életünkbe. És ne felejtsük el Christophe Decarmin munkásságát a Balmain-nél, amelyről már annyit írtunk.

biba marcjacobs1

 

cikk-tipus-linkek

Eljött Roisín Murphy és a power dress kora

Ha Roisín Murphy eljött volna a Marie Claire Fashion Days divatbemutató sorozatára, utána el sem hagyta volna Magyarországot. A válltömések, bőrlegginsek és power dressek mekkájából állítólag csak egyvalami hiányzik még: az értő közönség.


Michael Jacksonnal indult a Balmain-mánia

Az amerikai énekesnők a Balmain-féle glamrock megszállottjai, szegecsekkel és hatalmas válltömésekkel fegyelmezik a világot. A márka tervezőjére Michael Jackson stílusa óriási hatással volt.

Mustra