A szakállas férfi divatos és jó szerető

szakalljojav_main

A szőr erőt és érettséget sugároz - állítja egy szakállfetisiszta interjúalanyunk. Az utóbbi időben több divatház is alkalmazott szakállas modelleket, és a bajusz divatjának a feltámasztásán is fáradoznak.

Mit szólunk a szakállhoz? Bár vannak rémisztő inkarnációi, a nők többsége még mindig szexinek találja a szőrös férfiakat, akik pedig ennek boldog tudatában növesztik is azt. Egy tanulmányban, amit 16 és 34 év közötti ausztrálok körében végeztek, a megkérdezett nők 60 %-a válaszolta, hogy előnyben részesíti a szakállas férfiakat a simára borotvált arcúakkal szemben. A másik oldal is érezhet ebből valamit, ugyanis a férfiak háromnegyede vonzóbbnak érzi magát szakállal, 68 %-uk szerint pedig az arcszőrzet még a személyiségüket is érdekesebbnek tünteti fel: kalandvágyóbbnak, öntörvényűbbnek és stílusosabbnak gondolják őket. És, minő meglepetés, a nyilatkozó nők nagy hányada gondolja
úgy, hogy a szakállas férfiak az ágyban is jobban teljesítenek.

Fokozott érdeklődés a szőr iránt

A szakáll sokáig kissé pária volt a férfidivatban, és nem teljesen alaptalanul: sem az ápolatlan népdalénekes bozót, sem a gondosan megkomponált, ám roppant nevetséges csíkszakáll nem kecsegtet semmi jóval. Az utóbbi időben azonban, ha igazi forradalomról nem is beszélhetünk, fokozott érdeklődés érzékelhető szőr témában. Az okok közé tartozik egyrészt, hogy valóban karaktert ad az arcnak, megszelídíthetetlenséget sugall, miközben egy ápolt szakállnak van némi nosztalgikus ereje is, ami valódi stílust feltételez - nem véletlen, hogy az ezzel foglalkozó oldalak nevében gyakran szerepel az úriember szó. 

Szinte nincs olyan férfi, akinek egy kis borosta ne dobna a megjelenésén. És vannak olyanok is, akit szakáll nélkül el sem tudunk már képzelni, mint Sean Connery, vagy Russell Brand angol komikus. Az utóbbi időben pedig több divatház is alkalmazott szakállas modelleket. A 2011-es tavaszi férfi bemutatón Jean Paul Gaultier és Yohji Yamamoto is ilyen arcokat választott. De említhetjük Will Lewis modellt is, aki sorra kapja a kampányokat.

willlewis_belso

Will Lewis

Számos blog és könyv mutat kimerítő útmutatást a szakáll ápolásához, pl. a The Bearded Gentleman,  vagy Ape to Gentlemen. Más oldalak (Men with Scruff) pedig csokorba gyűjtik a szép szőrös hírességeket a rajongók nagy örömére. És akkor még nem is említettük, hogy egyesek a bajusz feltámasztásán fáradoznak, persze szigorúan ironikus felhanggal, erről készült a The Glorious Mustache Challenge című dokumentumfilm.

Így nem nézek ki 14 évesnek

Szúrópróba-szerűen megkérdeztem néhány embert, hogyan is állnak az arcszőrzet kérdéséhez. A válaszok alapján a magyarok is hasonlóan gondolkodnak erről. Kristóf (32) többszörös visszaeső: „Kivétel nélkül minden férfi életében eljön legalább egyszer a szőrnövesztési fázis. Időről időre levágom, aztán a végén mindig győz a lustaság. De szeretnék eloszlatni egy tévhitet, amivel gyakran találkozom: a szakáll puha, ami szúr, az a rövid borosta."

Péter (25), bár egyelőre csak borostája van, két fő okot sorolt fel: „A szőrtelenítés a nőknek sem a
kedvenc elfoglaltsága. Mindig utáltam borotválkozni, a tortúrát, hogy csíp, begyullad, csak azért, hogy fél napig sima legyen az arcom. Sokkal egyszerűbb egy szakállvágóval fél perc alatt rendbe tenni. Ráadásul így nem nézek ki 14 évesnek."

A bajusz intézményét nem értem

Hogy komolyabb külsőt kölcsönöz, azt a nyilatkozó nők is pozitív hatásként említik. Emma (28) azt mondja: „A borosta és a szakáll is azért tetszik, mert férfias és szexi. Sokan tényleg nagyon tejfölösszájúnak néznek ki nélküle."

Rita (30) igazi szakállfetisiszta, el sem tudja képzelni, hogy egy sima arcú pasi tetsszen neki: „A szőr erőt és érettséget sugároz. A szőrös férfi nem kiskamasz, nem srác, nem fiú - ez nekem nagyon fontos." Persze ebben is, mint sok másban, nem árt a mértéktartás: „A nagyra nőtt szakállat egyébként nem szeretem, mert ősembert csinál a férfiakból, ráadásul nagyon öregíti őket. Ápolatlan erdőlakónak néznek ki tőle." - folytatja Rita.

Ezzel Emma is egyetértett, hozzátéve, hogy túlzásokba sem kell esni a szakállvágást illetően: „Minél lazább, annál jobb. A mindennap igazgatott, formára nyírt szakállcsíkok förtelmesek, és a kecskeszakáll is. Amivel sokat pepecselnek, nem jön be."

bajusz_belso

Bajusz kérdésben sokkal kevésbé voltak lelkesek a hölgyek, a béna és borzasztó szavak hangzottak el. Egyetértettek abban, hogy bár néhány férfin vicces, nagyon keveseknek áll jól és kevés fazon vállalható. Emma Thomas Magnumra asszociált, Kata (27) szerint pedig egyáltalán nem praktikus: „A bajusz intézményét nem értem, egész egyszerűen idejétmúlt. Előnytelen rengeteg embernek, és nem illik a modern életstílushoz. Mert rendben van, a szakáll rebellis dolog, rock'n'roll, nem borotválkozunk, és a többi. De a bajusszal törődni kell, szóval semmi sem magyarázza."

Aki pedig elveszne a temérdek szakállforma között, íme egy ábra a könnyebb besorolás érdekében, megbízhatósági indexszel.

Blogmustra