Tavaszi turkálókörkép: villantson combot miniben ezerötszázért!

Bár a legtöbb friss divatirányzat még csak nyomokban jelent meg a turkálókban, az olyan túlélőtrendekből, mint például a virágos vagy a madaras minta, már kétezer forint alatt is be lehet szerezni egy divatosabb darabot. Aki pedig miniszoknyában villantana combot, annak igen termékeny lesz a vadászidény. Bónusz: a (majdnem) turkálószűz vallomása.

Azt már több alkalommal is megnéztük, hogy mire számíthat az, aki a ruhaüzletek kínálatából szeretné felújítani a gardróbját tavasszal. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik a lehető legkevesebb pénzt szeretnék erre a célra fordítani, és/vagy nem szeretnék, ha kedvenc ruhadarabjuk gyakran szembejönne velük az utcán.

Miniszoknyák uralma

Bár az időjárás egyelőre még nem túlzottan támogatja, azért idén is biztos lesz alkalmunk párszor miniszoknyát viselni. Akiket nem hatott meg a fast fashion üzletek választéka, talán a turkálókban megtalálja az áhított darabot, ugyanis van mi közül választani. Akárhova is mentünk el, általában rogyásig pakolták a vállfákat virágos miniszoknyákkal, de elég sok pöttyös és élénk színű darabbal is találkoztunk. Kétezer forint alatt szinte mindenhol be lehet újítani egy ilyen ruhadarabot, ami mindenképp barátibb, mint a ruhaboltok árai.

A pliszírozás reneszánsza

A tavaszi körképünk készítése során rengeteg pliszírozott holmival találkoztunk, igazi Kánaán volt ilyen szempontból a Tesco. Azt hittük, hogy ez a trend még túl friss ahhoz, hogy a turkálóban is találkozzunk vele, de kellemesen csalódtunk. Ugyan nem könnyű levadászni őket, de azért mindenhol van legalább egy felső, szoknya vagy ruha. A legmenőbb darab kétségkívül a Giga Turiban talált, barna Burberry-címkés szoknya volt, aminek persze az ára is a márkanévnek megfelelő: még így, használtan is majdnem 13 ezer forintba került.

Retinagyilkos színkavalkád

A rikító színű ruhadarabok sem vették még át az uralmat a használtruha-boltokban, de azért ki lehet fogni egy-két jobb darabot. Sőt, volt olyan ruha is, amellyel két helyen is találkoztunk, csak más árban és más méretben. Ami a nadrágokat illeti, nem túl rózsás a helyzet, aki deréktól lefelé akar rikítani, annak maradnak a maxiruhák és a szoknyák, mert nadrágból csak egyetlen igazán szemkápráztató darabot találtunk, mégpedig a Ruhagalériában 2300 forintért.

Távoli kultúrák

A törzsi, távoli népek művészetét idéző minták is nagyon divatosnak számítanak ebben a szezonban. Akárcsak a többi aktuális trendnél, azért ne számítsunk arra, hogy nagyon nagy lesz a kínálat, de ha szerencsések vagyunk, már 1500 forint alatt levadászhatunk egy-egy ilyen blúzt vagy szoknyát. A Giga Turiban egyébként elképesztő választék van kaftánokból és hozzájuk illő nadrágokból, amelyek önállóan is remekül hasznosíthatóak idén tavasszal és nyáron, főleg úgy, hogy kis kézügyességgel könnyen át lehet alakítani őket a mostanában annyira menő „pizsamanadrággá”.

Hív a tenger!

Jóval kedvezőbb a helyzet azoknál a divatirányzatoknál, amelyek már jó pár éve tartják magukat, ilyen például a tengerészes vonal. Minden használtruha-üzletben vannak kék-fehér, esetleg kék-fehér-piros holmik, és ha beérjük egyetlen ilyen ruhadarabbal, akkor akár már 1500 forint környékén megúszhatjuk ezt a trendet is. Aki a fiatalosabb vonalat kedveli, azoknak a miniruhákat ajánljuk, aki viszont nem akar túl sok lábat mutatni, vagy nem bízik abban, hogy egyszer újra jó idő lesz, még hosszú ujjú pamutfelsőket is vehet szinte ugyanannyiért.

Virágba borul minden

Igen, tavasszal virágba borul minden, nincs ez másként a divattal sem, bár a színpompás növényminták sem tartoznak a legújabb trendek közé, és nyilván ennek köszönhető, hogy van miből válogatni a turkálókban. A virágos miniszokynák, pólók ára a 1500 forint körül mozog, a ruhák kétezer, háromezer forint körül vannak.

Lenyűgöző geometria

A pötty örök, mondhatjuk és most főleg a miniszoknyákon hódít ez az egyszerű, de nagyszerű minta. Jó, azért blúzokon és a ruhákon is találkozhatunk vele, és egészen trendi szinű darabokat is találtunk. Ott van például a korallos, aszimmetrikus felső a Rugahalériából vagy a rikító zöldessárgás övvel ellátott blúz a Hádából. Aki nem szereti a kerek formákat, annak vannak a különböző kockák, és már a turkálókba is beszivárgott a személyes kedvencünknek számító tyúklábminta és társai.

Madarak, pillangók

Az erdők, mezők lakói már jó pár szezon óta ott díszelegnek a ruháinkon, és úgy tűnik, egyelőre maradnak is. A madarak most a legmenőbbek, de esetenként pár pillangó is belefér, de rókákkal, őzekkel, mókusokkal, baglyokkal sajnos nem találkoztunk. A turkálókban található cuccok egyébként remekül kombinálhatóak a plázás üzletek kínálatával, a Renoválásban találtunk egy madaras tavaszi kabátot, amihez a Debenhamsnál színben és mintában passzoló borítéktáskát lehet kapni.

Itt járunk:


View Tavaszi turkálókörkép - 2012 in a larger map

A (majdnem) turkálószűz vallomása

Nyolc-tíz évvel ezelőtt rendszeresen látogattam a turkálókat, de amióta multijelleggel működnek, már nem szívesen vásárolok ezeken a helyeken. Régen még tényleg megvolt az az érzése az embernek, hogy klassz, márkás egyedi darabokhoz juthat hozzá. Ennek ellenére a mai legtöbb és legismertebb turkáló büdös, és csak a gyenge minőségű árut kínál. Ahol pedig igazán márkás darabokat lehet találni, az vagy szemérmetlenül drága, vagy annyira elhasznált ruhadarabról van szó, hogy még portörlésre sem használnám. És minek vegyek meg egy használt pólót ezer forint körül, ha vadonatújat kapok 1500 forintért a H&M-ben?! Persze lehetnek kivételek, így hosszú évek óta először elcsábultam egy turikörútra.

Háda: Szerencsére a büdös fertőtlenítőszag már nem hatja át az egész hodályt, és minden szépen fel van akasztva vállfákra, típus (és sokszor szín) szerint válogatva. Ez persze jó, bár az ember azért megy turkálóba, hogy túrjon (Budapesten sajnos már kikoptak ezek a helyek, vidéken viszont még lehet találni igazi gyöngyszemeket). Az eladók inkább magukkal és a pletykálással voltak elfoglalva, mintsem a vásárlókkal, és negyvenöt perc keresgélés után feladtam, hogy találok valami jót. Egy pozitívuma azért van a boltnak: nem üvölt a zene, mint a plázákban, bár ez az összes turkálóról elmondható és emiatt plusz pont jár nekik!

Giga Turi: Na, erre nagyon kíváncsi voltam mert többen mondták, hogy ez egy csúcs hely. Valószínűleg ezért is okozott akkora csalódást, hogy itt sem találtam kimagaslóan jó árut. Azt hiszem, a baj ott kezdődik, hogy egy turkáló szerintem legyen ruhával túlzsúfolt, nem pedig showroom-szerűen szellős. Egészen meglepő volt, hogy új, Burberry márkájú ruhákat is felsorakoztattak, potom 30-50 ezer forintos áron. Ami azért necces, mert ez mégiscsak egy turkáló, na, meg honnan is legyen biztos benne az ember, hogy ezek valóban eredeti termékek-e. Legnagyobb választékban az indiai színes leplek és arab kaftánok adták a felhozatalt, a gyerekruhák viszont egészen aranyosak voltak.

Renoválás: Végre egy igazi turkáló! Kedves családias hangulata van, nagyon olcsó, főleg ha akció is van, és ki lehet fogni szuper darabokat. A legtöbb gyerekruha márkás, nem széthordott, és vannak olyan holmik is, amelyiken még ott díszeleg az eredeti árcédula. Az üzletben senki nem mászik rá a hátunkra, hogy éppen mit fogunk ellopni. Vannak szoknyák 200, gatyák 500 és kabátok 1500 forintért.

Angex: Első ránézésre olyan mint a Maggie's üzletek, ezért is álltam értetlenkedve, mikor kolléganőm felvilágosított, hogy ez Angex. Ebből is látszik, hogy elszoktam ettől a műfajtól.  A helység nagy, viszont baromi keskeny, tehát anélkül nem lehet előbbre jutni, hogy fel ne öklelje az ön előtt bámészkodót. Kicsivel minőségibb az áru mint a Hádában és a Gigában, de meg sem közelíti a Renoválás színvonalát, és drága is, de ez valószínű a Váci utca közelségéből adódik. Egyáltalán nincsen turkáló jellege: szokásos vállfás megoldás és öblítőszag.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek