Az éktalp a nyár trendje: hogyan hordjuk?

Idén tavasszal az üzletek ismét megteltek éktalpú cipőkkel, szandálokkal, mondván, hatalmas divat a telitalp. Az éktalp kényelmesebb, mint a tűsarok, és bumfordisága ellenére sok mindennel felvehető. Utánanéztük, pontosan mivel lehet hordani, és az üzletek kínálatát is feltérképeztük.

A telitalpú platformcipők először időszámításunk előtt 480-ban jelentek meg a görög színházakban, koturnus néven, szóval van történelmük. És sok előnyük is: például nagyon magasak tudunk lenni egy telitalpúban, és ezek a cipők általában elég kényelmesek is. Megnéztük, melyik üzletben milyen telitalpak vannak idén, vannak-e egyáltalán (igen, rengeteg), és kicsit utánanéztünk, mivel érdemes ilyen típusú cipőt hordani.

Előnyök

Mindenképp érdemes beilleszteni pár éktalpú cipőt, szandált a ruhatárunkba, mert sokkal magabiztosabban tudunk mozogni benne, mint egy tűsarkúban, és ha a talp eleje is emelt, akkor a talpunk hajlása is kisebb, mint platform nélkül, tehát kevesebb súly nehezedik az elülső talppárnára és tovább bírunk mászkálni a cipőben. Ha elég vagányan öltözünk fel az éktalp mellé, azonnal szupertrendinek fogunk tűnni, ráadásul a bumfordi ék optikailag nyújtja és slankítja a lábat és a bokát. Felvehetjük miniszoknyával és maxival is, bár utóbbi alacsony lányoknak nem annyira ajánlott.

Farmerral a legegyszerűbb összehozni a telitalpat, a mostanság divatos skinny fazonnal pont olyan jól megy, mint a trapézzal, vagy flaire jeansszel. Ha testhezálló nadrághoz vesszük fel az éktalpút, felsőnk legyen kicsit lazább, vehetünk inget is – írja a PerfectingYou.co.uk. Trapézgatya esetében az a lényeg, hogy a cipőt takarja a farmer, csak pár centi látsszon ki a talpából.

Elvileg bármilyen szoknyahosszal jól mutat az éktalp, de azért arra figyeljünk oda, hogy olyan szoknyát telitalpúval se vegyünk fel, ami alapból nem a mi alkatunkra van kitalálva. Ha nagyon színes a cipőnk, esetleg mintás, mindenképp egyszínű, egyszerű ruhát vegyünk fel mellé! Például egy leopárdmintás platformcipő simán közönséges, ha színes göncökkel hordjuk, de nagyon elegáns tud lenni egy kis fekete ruhával. Szinte bármilyen alkalomra mehetünk platformban, a celebek nagy része vörös szőnyeges eseményekre is ebben megy, de bevásárolni sem gáz egy kisebb éktalpban, szóval tényleg egy kihasználható darab.

Amire nem árt figyelni

A Daily Mail azt tanácsolja, hogy ha már amúgy is olyan erőteljes a cipő talpa, a felső része legyen legalább csinos, finoman kidolgozott. És nem kell az óriási magasságokhoz ragaszkodni –pedig extramagastalpú cipőkből nagyobb a választék–, egy kis éktalp sokkal kifinomultabb, mint egy 20 centis. A vékony, hosszú, lábszárra felkúszó pántokat is kerüljük ennek a fazonnak az esetében, mert vastagítja bokánkat, és optikailag összenyom. Nem jó az éktalp ceruzaszoknyával, kaprinadrággal, egyenes szárú nadrággal se.

Már flatform is van az üzletekben

Az éktalp mellett elkezdett hozzánk is begyűrűzni a flatform, azaz a teljes hosszában emelt talp, mely leginkább az ókori görögök és gésák lábbelijére emlékeztet. A különös forma még sokkal bumfordibb, mint az emelt sarkú éktalp, viseletét csak bevállalósoknak ajánljuk. Tavaly még csak a luxustervezők – Michael Kors, Yves Saint Laurent, Chanel – kollekcióiban jelent meg a furcsa fazon, idén már a Humanicban is beszerezhetünk hasonlót, 10 ezer forintért.

Éktalpú szandált, félcipőt, bokacsizmát egyébként bárhol találni: a legnagyobb és leghordhatóbb választék a Deichmannban várt minket. Itt 6-8 ezer forint között sok színes, alacsony talpú éktalpú közül válogathatunk és a színes lábbeliken kívül van pár fekete is, visszafogottabbaknak.

A Humanicban – a Gamloong márkánál – durvább szandálokat találtunk, amiket tényleg csak a kihívóbban, extrémebben öltözködő hölgyeknek ajánlunk. A Salamanderben és a Branch cipőboltban rengeteg drágább árfekvésű, márkás, jó kidolgozású telitalpú szandált találtunk, 14 és 50 ezer forint közötti áron: ezeknek mind legalább 15 centis talpuk van, tehát inkább alkalmakra hordhatók, mint egy egyszerű rohangálós hétköznapra. Aki pedig igazi különlegességre vágyik platform terén, egy fiatal hazai tervező, Káldy Júlia munkái közül is válogathat. Az üzletek kínálatát megnézheti galériánkban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra