Csokornyakkendők, nem csak lagziba

Az óralánc és a lovaglónadrág után már a csokornyakkendő is lassan belopja magát mindennapi ruhatárunkba. Külföldön mindenesetre már többen foglalkoznak képregényes, koponyás,és egyéb hipszter csokornyakkendők gyártásával. Már csak merni kéne viselni.

A csokornyakkendő általában különleges alkalmak kiegészítője és olyan divatőrültek kiváltsága, mint az öregedő Karl Lagerfeld, vagy Alber Elbaz, a Lanvin tervezője.

CES-123-2
mckenzieliautaud.com

A klasszikus kelléket már egy ideje próbálják beilleszteni a mindennapi öltözködésbe, kisebb-nagyobb sikerrel. A XVII. század francia hadseregéből származó nyakkendő formáját mára uniformizálták, ugyanolyan fontos eleme ünnepi ruhatárunknak, mint a cipő vagy a kalap, de egyre több tervező próbálja a csokornyakkendőt behozni a hétköznapi öltözékek közé is. Egy elunt ruhadarabot is fel lehet frissíteni csontvázas, vagy Star Wars-os csokornyakkendővel.

Az új csokornyakkendő-irányzat egyik lelkes képviselője a New York-i McKenzie Liautaud stylist és designer, aki nagy tisztelője az avantgárd tervezőknek. Őt leginkább a férfi ruhatárak egyhangúsága ihletette meg változatos és izgalmas nyakkendői tervezésénél.

Az egyedi stílust és eredetiséget kereső McKenzie 85 és 150 dollár (64-114 ezer forint) között beárazott (túlárazott?) kiegészítőit általában újrahasznosított farmerből, selyemből, bőrből és neoprénből készíti, melyeket Swarovski  kristályokkal, szegecsekkel, csipkével, leopármintás anyagokkal és plexi-üveggel díszít fel. Szokatlan darabjait olyan hírességek viselik, mint Wyclef Jean, vagy az ikonikus modell és színésznő, Beverly Johnson – írja a New York Times.

Csokornyakkendő Pókemberrel
Csokornyakkendő Pókemberrel

A díszes és tarka nyakkendők piacán helyezkedik az Etsy-n a SewFairyCute is, akik a  képregény őrületet meglovagolva készítik pókemberes és batmanes csokornyakkendőikeit 24 dollárért adják (5300 forint). Szintén az Etsy-n találtuk a  8BITDreams -t is, ő Darth Vadert vagy rohamosztagost ábrázoló csokornyakkendőkkel nyomul.Tőlük már barátibb áron, 1600 forinttól lehet rendelni.

Nicholas Tee Ruiz aranyos csokornyakendői készítésénél elmondása szerint a New York-i Museum of Modern Art ( MoMA) kifinomult alkotásai ihlették meg. 2011 januárjában dobta piacra legókat, gitárokat ls elképesztő tárgyakat csokornyakkendőn megjelenítő kollekcióját.

Én és a csokornyakkendő...

A 100 % pamutból készült 'Skull Tartan Bow Tie' könnyen felismerhető, mindegyik nyakkendőjének közepére egy kis koponya van varrva. A kockás, farmer vagy terepmintás anyagból készült koponyás csokornyakkendő190 dollárba (42 ezer forint) kerül.

Charmaine Welch klasszikus és időtlen csokornyakkendőinél egy egész kollekciót szentelt a szuperhősöknek. A pop-art stílusban készült darabokon a 8BITDreamshez hasonlóan feltűnik Pókember, Batman, Clark Kent és a többiek is. Charmaine nyakkendőit is az Etsy-n lehet beszerezni, Clark Kent-es nyakkendő 24 dollárba azaz 6400 forintba kerül.

Batmenes csokornyakkendő
Batmenes csokornyakkendő

Kifejezetten nőknek készít csokornyakkendőt a párizsi Monsieur Jean Yves, aki eredetileg a legnevesebb galériákba szervez kiállításokat kortárs művészeknek. 2010-ben tervezte meg első csokornyakkendő kollekcióját, amit a párizsi hagyományok, a luxus és a divat világa ihletett.A híres Place Vendome-on található üzletében és online shopjában 95 és 150 euró között árulja elagáns csokornyakkendőit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek