Tavaszi sminktrend: pandás szem, bababőr és vad színek az ajkakon

A tavaszi Budapest Essential Looks keretében nemcsak azt tudtuk meg, hogy a magyar tervezők szerint mit kellene viselnünk, illetve a Schwarzkopf milyen frizurákat látna szívesen a fejünkön, hanem azt is, hogyan fessük ki magunkat, ha divatosak akarunk lenni. A babás, fiatalos külső most igazán menő, de alapozót csak mértékkel használjunk, viszont nem ciki a pirosító, sőt. A drámai külsőhöz pedig újraértelmezett macskaszem, pandás foltok és retinagyilkos rúzsok és szemfestékek dukálnak.

A hétvégén megrendezett Budapest Essential Looks inkább a magyar divatról szólt, de utolsó nap azért az is kiderült, hogy mik az aktuális hajtrendek, és volt egy rövid sminkbemutató is. A modellek természetesen kifutós díszben jelentek meg, de azért így is lehet sejteni, hogy mire számíthatunk tavasszal. Molnár Ildikót, a Kreatív Sminkműhely egyik oktatóját megkértük, foglalja össze pár mondatban, hogy az elkövetkezendő pár hónapban hogyan is kell sminkelni magunkat. A hatvanas, hetvenes évek állítólag továbbra is éreztetik hatásukat, és persze több irányvonal is van, ebből a legfontosabbakat emelte ki a szakértő.

„A szájhangsúlyos smink az egyik legfelkapottabb trend, a pirostól kezdve a korallon át a rózsaszínig minden árnyalat megjelent. A pink már pár évvel ezelőtt is divatban volt, de most megint visszacsempészték. Nemcsak a színek, hanem textúrák szempontjából is vegyes a kép, hiszen szájfényt és rúzst is használhatunk. Ami a szemeket illeti, teljesen újraértelmezték a macskaszemet, emellett ezüstös, csillogós festékeket is használhatunk” – nyilatkozta a Díványnak Molnár Ildikó, aki szerint nem annyira eldolgozott, glitteres csillogású, lehulló poros, pandás hatású szem sem ciki, sőt. Ha már a szemeknél tartunk, akkor meg kell említeni a műszempillákat, amelyeket szintén bátran használhatunk, de csak felül.

A fiatalságot hirdetik

A műszempillák egyébként fontos kellékei az ún. doll looknak. „Ehhez persze szép, letisztult bababőr kell, amit nem sok alapozóval érünk el, hanem olyan készítményekkel, amelyekben fényvisszaverő pigmentek vannak. Természetesen, ha nagyon fényes a szem, az arc, akkor a szájnak natúr színűnek kell lennie. Vannak divatházak, amelyek megpróbálkoztak az erős szem, erős száj párossal, de ha azt nézzük, hogy mi az, ami a hétköznapokban is működik, akkor ezt a vonalat el kell felejtetnünk” – figyelmeztetett Molnár Ildikó, aki szerint sokkal merészebben bánhatunk majd a pirosítóval is, ami olyan hatást kell, mintha most tértünk volna vissza az edzőteremből. Akinek ez a vonal nem jön be, halvány rózsaszín pírt is használhat.

A colour blocking persze nemcsak az öltözködésben jelenik meg, nagyon sok cég adott ki olyan sminkkollekciókat, amelyekkel vadabbnál vadabb párosokat állíthatunk össze: „Bátran használjuk az élénk és vibráló színeket, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen egyszerre nagyon színes a ruhánk és a sminkünk is, ez egy kicsit túl sok lenne. A tavaszi trendszínek közé tartozik egyébként a mandarin, a mangósárga, az ultraviola, a fűzöld, a lila, a fuksziához nagyon közel álló rózsaszín, valamint két semleges bézs árnyalat. Az élénkebb színek nyilván jobban mutatnak a sötétebb bőrön, de ha sikerült megállapítani, hogy hideg vagy meleg árnyalatú a bőrünk, akkor az adott színnek a megfelelő árnyalatú változatát nyugodt szívvel hordhatjuk. Persze az egyéniségtől is függ, hogy milyen színeket alkalmazhatunk, van, akinek megfelelő árnyalatú a bőre, és ennek ellenére nem tudja jól viselni a feltűnő, hivalkodó színeket”.

Itt a hiba

Ez mind szép és jó, de mi a helyzet a magyar nőkkel, mennyire is vagyunk bátrak, mik a legfőbb hibáink, amelyeket sminkelés közben elkövetünk. „Sokat dolgozom külföldön, így van viszonyítási alapom. Számomra nagyon furcsa, hogy a magyar nők nem használnak rúzst, valami oknál fogva nem szeretik. Ráadásul a színeket is nagyon visszafogottan alkalmazzák, a praktikus smink kimerül egy alapozóban, egy szempillaspirálban és jó esetben egy szájfényben. Pirosítót sem szívesen visznek fel, pedig hihetetlen, hogy milyen fontos, ez ad életet az arcnak, nagyon jól lehet vele játszani.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra