Monokróm nyarunk lesz a fiatal tervezők szerint

A Budapest Essential Looks elsősorban a nagyközönségnek szervez bemutatókat, nem a szűk szakmának: ennek megfelelően szép kezdeményezés tőlük, hogy a Lakástrend kiállításra látogatóknak egész délutános divatbemutató-sorozatot is kínálnak, olyan fiatal magyar tervezők munkáiból, akikbe nem fut bele az ember minden nap.

Az Essential Looks pénteki rendezvényén hat fiatal tervező kapott lehetőséget 2012-es tavaszi-nyári kollekciójának bemutatására. Szerencsés Gabriella –azaz Gabo- bemutatójával nyitott a rendezvény: a Mome egykori diákja ruháinak szellemiségében a letisztultság, a klasszikus stílus és a progresszivitás kíván érvényesülni, a folyamatos megújulás mellett az időtlenség megteremtése a cél – olvashatjuk a tervező honlapján. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy bézs és törtfehér, egyszerű szabású, hordható darabokat készít Szerencsés, melyek alapvetően követik a trendeket (idei kollekciójában van kendőanyagból készült felső, és türkiz szoknya), de nem hivalkodóan divatosak. Férfikollekciója is üde színfolt lehet az egyébként elég unalmas férfiruhák piacán.

Másodikként az egyre ismertebb Kepp Showroom tervezői, Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél vonultatták fel közös kollekciójukat. Idei tavaszi-nyári kollekciójuk fő inspirációs forrása a sport volt, így csinos, fehér, majdnem-teniszruhákat, tornadresszeket és kicsit ápolónői formaruhára emlékeztető nyári szetteket láttunk. A neonszíneket és natúr részleteket kombináló őszi-téli kollekciójukat mi jobban szerettük, de a Keppre jellemző, anyagok közti kontraszt-hatás megmaradt a lágy esésű nyári anyagok és a domináns plexi kiegészítők ellentétének köszönhetően.

A tavaly diplomázó Tomcsányi Dóri pályafutása a Kepp-pel indult, de mára önálló márkát alapított, Dori Tomcsányi néven. A tervező hagyományosan szeret a színekkel játszani, legújabb kollekciója azonban pont olyan halovány, mint pályatársaié: ezúttal ugyanis új oldaláról kívánja Tomcsányi kedvenc színeit megmutatni, sok ruhát kézzel festett. Már nem az éles kontrasztok foglalkoztatják (a legnagyobb ellentét a bézs és babakék volt ebben a kollekcióban), hanem a színek finom összeolvadása.

Az Annaeva sem régi márka: Kárpáti Éva és Hachbold Anna 2009-ben alapította a céget, mely a ruhák mellett kiegészítők tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik. A nyári, lenge, fehér és púderszín ruhák, nadrágok közé bekeveredett pár optikai-alakformáló mini, de a kollekció nem sokban különbözik a többiekétől: udvarias irodisták zárt gallérban és pasztellszínekben, lenge tavasztündérek fehér maxiruhákban. „Célunk egy letisztult, divattudatos, egyedi stílus kialakítása, amely egyaránt rendelkezik modern és klasszikus elemekkel, ugyanakkor funkcionális, hordható öltözékeket biztosít" – áll a tervezők bemutatkozó szövegében. A kollekció valóban hordható, letisztult, funkcionális, és még szép is, de lehetne valamivel egyedibb.

Az Artista három divattervező, Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin nevéhez fűződik, 1994 óta van a piacon. Ők szürkében és feketében látják a nyarat, ami kicsit lehangoló ugyan, de illik a nagyvárosi fásultsághoz. A tervezők egyedi vonalvezetéssel és különleges szabással dolgozzák ki pamut és len öltözékeiket, de az izgalmas bolerók közt egy-két egyszerű szürke tréningfelső is feltűnik a kifutón. „Az Artista brand hirdeti a kreativitást, az egyediséget, az extravaganciát, de nem feledkezik meg az egyéniség tiszteletéről sem, miközben a mindennapok lezser eleganciáját képviseli” – áll a bemutatkozó szövegben, az extravaganciát azonban inkább menő, mintás táskáik, mint szürke kollekciójuk nyújtja idén.

A Nubu bemutatójának első képei alig különböznek az Artistáétól: szürke és fekete ruhákat, lazára szabott felsőket és maxiszoknyákat, leggingseket és lapos talpú szandálokat láttunk a kifutón. Karakteres színként a napsárgát vették be a tervezők a monokróm kollekcióba. Egyébként a rétegezéssel, letisztult, geometrikus hajtásokkal, varrásokkal kívánták a nemzetközi trendeket kicsit egyedien követni. A kiegészítők között nekünk különösen a táskák tetszettek, az átlátszó fólia és a bőr kombinációja nem egyszezonos találmány, a különleges shopperek még sokáig menők lesznek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek