Milánó szerint ilyen lesz a tél - mi már most kipróbálhatjuk

A mindig divatlázban égő Milánóban az év egyik legfontosabb hónapjának számít a február, amikor az egész világon elismert olasz tervezők mutatják be őszi-téli kollekcióikat. Rajzák Kinga ismét több kifutón feltűnt és a 16 éves Axente Vanessával nyitották meg a Prada showt. Mivel nálunk épp havazik, akár fel is öltözhetünk a jövő tél trendjeinek megfelelően: csak pár bordó cuccra, és a tavalyról megmaradt sötét szőr- és bőrholmikra lesz szükségünk.

A milánói divathét általában sokkal izgalmasabban telik, mint a londoni vagy a New York-i. Az egész világon elismert olasz tervezők a maguk utánozhatatlanul nagyvonalú, elegáns stílusában mutatják be kollekcióikat. Nézzük, idén mit kínálnak! Ha trendmániásak vagyunk, akár ki is próbálhatjuk már most, miben leszünk menők fél év múlva: lekvárszínek, rock 'n' roll, geometria.

Fendi

A Fendi két tervezője, Karl Lagerfeld és Silvia Venturini Fendi elemükben voltak a kollekció tervezésénél. Az extravagáns szőrmékre épített együttesek színpalettájára a sárgásbarna, homokszín, sötétkék és hamuszürke volt jellemző, ami remekül összhangba került a bőr ruhákkal, rakott szoknyákkal és felfújt ujjú felsőrészekkel. Kedvenceink a klasszikus női alakot övvel kiemelő darabok voltak, az őszi-téli szezont maximum csak a jégkék szemhéjfesték és egy csipetnyi hegyvidéki hangulat juttatja eszünkbe ha végignézünk a kollekción.

Rocco Barocco

A Rocco Baroccot 1964-ben alapította Gennaro Moscariello, azóta is tartó sikereit a minőségi anyagok használatának tudja be. 2012-es őszi kollekciójukat az 1920-30-as évek swing-hangulata ihlette. A főleg fekete, piros és fehér színű, kockás, pöttyös és leopárdmintás együtteseket csipkével, prémes gallérral dobták fel. Klasszikus titkárnő-szettért jövőre is érdemes lesz a Rocco Baroccohoz fordulni.

Gucci

Az olasz gazdaságot sirató Gucci kreatív igazgatója Frida Giannini a milánói divathét első napján mutatta be gótikus kollekcióját. A kifutót a sötét színek uralták, mint a tinta fekete, a sötét smaragd, a bordó, a szilva és a zafír kék. Az erős, mégis nőiesen romantikus szellemet képviselő kollekcióra laza, érzéki bársonyból és bőrből készült együttesek voltak a jellemzőek. A shown felvonult egyik kedvencünk, Anja Rubik is, aki Rajzák Kinga mellett szinte  mindegyik bemutatón ott volt Milánóban.

Prada

A körülbelül 200 showból a minket mindig lenyűgöző Prada bemutatót a mindössze 16 éves nagylengyeli Axente Vanessa nyitotta meg, a divatház ready-to-wear showján exkluzívként vonulhatott végig. Miuccia Prada gyöngyökkel, nagy kövekkel díszítette tökéletesen szabott kabátait, pantallóit, és geometrikus mintákat tervezett az új szezonra. A hatvanas évek ihlette merész kollekció fő színei a fekete mellett a narancslekvár szín, pasztell és lila árnyalatok voltak. Egy Pradát viselő nő a következő szezonban is modern, füstős szemű és nem hiányzik a cipősszekrényéből a platform cipő.

Versace

Donatella Versace együttesei tervezésénél a sötét színpaletta és a rock and roll mellett döntött. Jól tette, a felnyírt frizurával kombinált szexi sziluettek, kövekkel kirakott bizánci keresztek, rövid kabátok, szokásos Versace logók taroltak a shown. A leginkább fekete és sárga darabokat térdig érő necc cipővel, ezüst láncokkal, fémes anyagokkal megspékelt kollekció volt az egyik legjobban sikerült a milánói divathéten.

Jil Sander

Jil Sander bemutatóját leginkább amiatt említjük meg, mert vezető tervezője, Raf Simons távozik a cég éléről: Simonsról egy ideje rebesgetik, hogy megkörnyékezte az Yves Saint Laurent és a Dior is, tavaly mégis meghosszabította vele szerződését a Jil Sander, tehát a pár nappal ezelőtt bejelentett távozása hátterében mindenki a tervező kivásárlását sejti, elképzelhető, hogy Simons mégiscsak a Diorhoz igazol át.

A következő szezon színpalettája klasszikusan kifinomultra sikerült, a vörös és a fekete mellett őszi szezonhoz képest szokatlanul feltűnt a púder rózsaszín, és az elefántcsont árnyalat is. Simons utolsó kollekcióját a minimalizmus és a nőiesség határozta meg.

Marni

Az idén a H&M-nek is tervező Marni designere, Consuelo Castiglioni félretette jellegzetes mintáit, egy csipetnyi keleti beütéssel fűszerezett kollekciót vonultatott fel, sok-sok szőrrel, ruhákra varrt kövekkel, flitterekkel  és derék alatti övekkel kombinálva a kifinomult együtteseket.

Dolce & Gabbana

Domenico Dolce és Stefano Gabbana ékszerekkel aggatta tele csillogó 2012-es őszi/téli kollekcióját, amit a szicíliai műtárgyak ihlettek. A barokkos hatású darabok között találunk szűzies csipkét, fekete fátylat, és virágmotívumos forrónadrágot is. A Dolce & Gabbana nőt a következő szezonban tetőtől-talpig beborítja az arany, még a kiegészítők - hajpántok és gyöngyökkel díszített táskák - is szemkápráztatóan csillogóak lesznek 2012 őszén.

Etro

Az Etro a divathét harmadik napján ejtette ámulatba a közönséget Veronica Etro által tervezett kollekciójával. Nőies együtteseit a lekvár-színek, a hamuszürke, a kék, sötétkék, bordó és a tintafekete színek uralták, amiket játékosan párosított a divatház átlátszó anyagokkal és absztrakt mintákkal. A felhasznált szőrők, bőrök és a kacér fodrok emelték a luxus hangulatot a kifutón. A shown végigvonuló modellek jellemzően egyenes hajjal és szilva színű ajkakkal vagy rúzs nélkül mutatták be 2012-es őszi Etro kollekciót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra