Egyre lazábbak és szexibbek a dress code-ok

Nem tudja, mit takar a white tie? Tanácstalan, milyen alkalomra mit illik felvenni? Mivel ma már minden buliban van dress code és face control, tartunk egy kis útmutatást így, a báli szezon végén, hogy miben menjünk szórakozni.

A dress code azon írott és íratlan szabáyok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Naponta előfordul, hogy többször is dress code-ot váltunk, az edzőtermi játszós-ruha után bemegyünk az irodába, majd az esti operaelőadásra ismét átöltözünk. A közösségben élő ember megjelenése is kommunikáció a társadalom többi tagja felé, a ruházat tükrözi stílusunkat, anyagi helyzetünket, származásunkat, és az öltözetünket alakító konvenciókat hívjuk dress code-nak – írja a wikipedia.org.

A dress code egyébként egyre lazább, gondoljunk csak arra, hogy 100 évvel ezelőtt még mindenki hordott hétköznap is nyakkendőt, mellényes öltönyt, ma pedig már a komoly megbeszélésekre sem elvárás nyakkendőben érkezni, a mellényre pedig a legtöbben furcsán néznek.

White tie
White tie

A dress code általában akkor okoz kellemetlen pillanatokat, amikor a fogadó személy elvárásai különböznek a küldőértől, azaz azétól, aki felötözött valamiyen dress code szerint. Túlöltözni egy eseményt még mindig kevésbé ciki, mint alulöltözni, ezt jegyezzük meg, ahogy azt is, hogy a divat mindig változik, de ezek a kategóriák egyelőre ettől függetlenek. Az elvárt öltözet a világ különböző tájain más és más, mi most az Európában és Ameikában elfogadott kategóriákat vesszük sorra, így is lesz mit memorizálni. Íme a dress code-ok, és az, hogyan kel kinéznünk adott helyzetekben:

Operabál: white tie

Vegyen frakkot vagy nagyestélyit!

A White Tie viselet a lehető legelegánsabb öltözet, azaz a férfiaknak kötelező frakkot, piké inget, mellényt és csokornyakkendőt venni. Kiegészítőként elegáns cipő és hófehér nadrágtartó dukál. A nők white tie esetén nagyestélyiben kell legyenek, tilos a koktélruha – és ciki is.

Story gála: black tie

Csokornyakkendő, díszzsebkendő vagy koktélruha

A Szmoking-csokornyakkendő páros kötelező a férfiak számára, és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott, minden más szín kerülendő – írja a dresscode.hu. Ha ez nem lenne elég, elvárás a dupla mandzsetta is, díszgombokkal, és a fehér díszzsebkendő, plusz a tiszta, fekete cipő. A nőknek estélyit kell felvenniük, mely lehet ujjatlan, és nincs szükség kesztyűre sem, ebből is látszik, hogy a black tie kevésbé formális, mint a white tie, tehát ha az esemény engedi, koktélruhát is vehetünk.

Ennél is megengedőbb a Black tie optional, ez esetben már az öltöny is elég a férfiak esetében egy visszafogott nyakkendővel.

Black tie
Black tie

Egy elegáns munkahelyi karácsony

18:00 után black tie-já változik, mi az? Formal, avagy alkalmi megjelenés

A "formal" megjelölés általában elegáns öltözetet jelent, azaz este 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, kivéve, ha a rendezvény dress code-ja "formal, black-tie optional", mert akkor 18:00 után "black tie" az elvárás. Ez nők esetében azt jelenti, hogy 18:00 előtt elég, ha elegánsak, 18:00 után viszont vehetnek estélyit is egy formal megjelölésű eseményre, nem kell kínosan feszengeniük benne.

Semi formal

18:00 előtt elegánsan kell semi-formal eseményre menni, azaz öltönyben és nyakkendőben, ha a buli azonban 6-kor kezdődik, sötét öltönyt vegyünk! Nők esetében körülbelül ugyanaz a helyzet, mint a formal esetében, 6 előtt elegáns kosztüm is megteszi, 6 után azonban kell a koktélruha – semi formal esetében a nagyestélyi már túlzás.

Formal attire
Formal attire

Mindennapi irodai meló

Informal, avagy az elvárt stílus a fehérgalléros munkahelyeken

Ez a sima hétköznapi viseletet jelöli, de nem a farmer-póló összeállítást: az bizony egyik dresscode kategóriába sem fért bele. Tehát hétköznapi kösztümöt, nadrágkosztümöt kell a nőknek felvenniük, este 6 után valami elegánsabbat, mondjuk olyasmit, amiben egy semi-formal eseményre mennének. A férfiaknak az a könnyítés, hogy a zakó és a nadrág színének nem kell egyeznie, de nyakkendő és ing azért kell.

Business formal/official

A férfiak esetében pont az az elvárás, mint a semi-formal esetében, nőknél az az egyetlen kikötés, hogy ne legyen túl kihívó a kosztüm. Azaz semmi mély dekoltázs.

Casual

Casual dresscode címén bármit felvehetünk, ami nem sportos és nem farmer. Tehát a férfiak levehetik a nyakkendőt, a nők a nadrágkosztüm zakóját, de ha munkaügyben kell valahol casual megjelennünk, jobb, ha a business formal elvei alapján öltözünk fel. Más szemléletmód szerint a casual az utcai viselet, azaz a farmer-póló megfelelője, és szimplán csak a tiszta, ápolt, rendezett ruházatot kell érteni alatta.

Business casual, vagy smart casual

Itt már csak javaslat a farmertilalom, elvileg semmilyen kikötés nincs, smart casual alkalom lehet például a golfozás a főnökkel –már ha Amerikában élünk–, vagy egy egyszerű hétköznapi szettünk. Mindenesetre a "semmilyen kikötést" is fenntartásokkal kezeljük: ha lehet, ne vegyünk farmert, se tornacipőt, nőknek a blúz ajánlott nadrággal. Ez egyébként egy népszerű munkahelyi dress code, a 90-es években alakult ki, és máig ezt követelik meg dolgozóiktól a multik.

Fetish Tie
Fetish Tie

Általánosságok a dress code-ról

A középkori Európában a nemesség azért vezetett be bizonyos öltözkdési szabályokat, hogy megkülönböztesse magát az alattvalóktól. Az anyagi helyzet kifejezése egyébként is fontos feladata volt mindig a ruháknak: a rómaiaknál csak a szenátorok viselhettek lila ruhákat, a hawaii törzsfőknek jut csak tollboleró, Kínában a császárság alatt csak az uralkodó viselhetett sárgát. A dress code a katonaságban és egyéb hivatalos szerveknél is különösen fontos: az ezredest csak ruhája különbözteti meg a közlegénytől. És az, hogy van dress code, a hippik és egyéb lázadók számára is nagy szerencse: így elég lazán öltözni, és már el is különülnek a hétköznapi emberektől.

Szex és menstruáció alakítja a női dress code-okat

Az országonként és vallásoknént különböző öltözködési kultúrákat sorolhatnánk a végtelenségig, mi inkább a nyugati nők helyzetét emelnénk ki. Általános tendencia az öltözködés szexualizálódása: a hegyes tűsarok, az eltúlzott smink, feltűnő ékszerek és parfümök mind szokássá váltak. Hivatalos körökben a dress code a cipősarkak magasságát is megszabja, de egyéb rendezvényeken (lásd. pl. Story gála) bármit takarhat az estélyi ruha előírása.

A nők stílusa a menstruációval is összefügg: ovuláció előtt kihívóbban öltöznek a nem hormonális fogamzásgátlón élő nők, utána visszafogottabban. Menzesz alatt pedig a kényelmesebb ruhákra voksolnak, érthető módon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra