Megszállott japán művésszel terveztet a Louis Vuitton

A Louis Vuitton a pöttyös mintáiról ismert 82 éves japán művésszel, Yayoi Kusamával készül piacra dobni egy kapszulakollekciót. A cég kreatív igazgatója, Marc Jacobs már 2006 megegyezett a közös munkáról a magát elmebetegnek valló, de roppant sikeres Kusamával, a kollekció most júliusban kerül boltokba.

Louis Vuitton x Yayoi Kusama
Louis Vuitton x Yayoi Kusama

A pöttyös mintáiról ismert leghíresebb kortárs japán művész, Yayoi Kusama egy kapszulakollekció erejéig összeáll a világ vezető luxustermékeket gyártó cégével, a Louis Vuittonnal. A 82 éves, magát megszállott művésznek nevező Kusama táskákat, ruhákat és kiegészítőket tervez az LV-nek, amit 2012 júliusában dobnak majd piacra. A kollekcióból a várakozásnak megfelelően egy pöttyökkel díszített táskát bemutattak már a közönségnek.

Kusamának nem ez az első kollaborációja, tavaly például a Lancôme  tizedik  évfordulójára tervezett szájfény tubust, beállva ezzel a sorba Julie Verhoeven és Christopher Kane mögé. A cég kreatív igazgatója, a maximalista Marc Jacobs 2006-ban találkozott előszőr a művésszel Tokióban, ahol azonnal megegyeztek a későbbi együttműködésben. Jacobs maga is tervezett kapszula kollekciót a táskáiról elhíresült cégnek 2007-ben, de dolgoztak már együtt zenészekkel is.

A 82 éves Yayoi Kusama
A 82 éves Yayoi Kusama

A saját bevallása szerint elmebetegséggel küzdő művész, akit a minimalizmuson, az art brut-on, a pop art-on és az absztrakton kívül a saját életének fontos pillanatai és szexualitása is inspirál, az egyetlen olyan élő női művészként tartják számon, aki 2008-ban a New York-i Christies aukcióján 5.100.000 dollárért (1,1 milliárd forintért) tudta eladni alkotását.

Kusama élete első önálló kiállítása 1959-ben a New York-i Brata Galériában volt, azóta megfordult már a világ összes vezető múzeumában, február 9-én pedig a Louis Vuitton támogatásával a londoni Tate Modern-ben mutatja retrospektív kiállítását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek