Fél évszázados ruhák másodkézből: íme, a legjobb vintage lelőhelyek

A vintage boltok nem sima turkálók: ezekben az üzletekben gyakran 30-50 éves ruhák, kiegészítők keresnek újra gazdát. Az Ómama boltokban hamisítatlan úrinőnek öltözhetünk, a Jajcicában minden ellen lázadó rockernek vagy lovásznak, a Retrockban reverenda is van, a Vintage shop pedig pont az, ami: vintage ruhák boltja - akárcsak Kertész Violetta webshopja. Lelőhelyek, és egy kis magyarázat arról, mi a különbség a retro és a vintage között!

1. Jajcica

Aki szerette a Ciánkáli boltokat, szeretni fogja a Jajcicát is: nem meglepő a hasonlóság, a mostani tulajdonos ugyanis együtt kezdte az üzletet a Ciánkáli alapítójával. Ezért aztán a többi vintage boltnál sokkal rockosabb az itteni felhozatal: rengeteg használt Marten's bakancs, bőrnadrág és western csizma közül válogathatunk, a kevésbé rockosak közül pedig sok a lovasfelszerelés, a népviselet és a dzsörzé ruha is. Egy-egy jó holmit bárki kifoghat, egyszerűen olyan bőséges a kínálat, hogy kis kitartással mindenki talál magának valót. Igen, a Jajcicához türelem kell, ha nem egy konkrét dolgot keresünk, ugyanis nem könnyű átrágni magunkat a félelmetesen sűrűn felakasztott kabátok, ruhák, zakók és nadrágok között. A küldetés persze nem lehetetlen, nekünk is sikerült  kiszúrnunk a tömegből egy kékeslila bársonykabátot, ami igazán ígéretes vásárnak tűnt, de erősek voltunk. A hivatalos honlapon egyébként lehet tájékozódni az árakról, és itt szerepel egy lista is azokról a holmikról, amiket bevesznek.

Cím: 1074, Budapest, Dohány utca 94.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-19.00, szombaton 10.00-14.00

Honlap: www.jajcica.hu

2. Ómama Antik

Egész más stílus, mint a Jajcica: elegáns hölgyeknek való, márkás és minőségi ruhák, kiegészítők Mekkája a kis üzlet. A 30-as évektől a 80-asig minden korból vannak az Ómamánál egyedi, szép ruhák, bizsuk és egyéb kiegészítők is. Érdemes betérni ide már egy több tíz éves Dior vagy Hermes kendőért (7 ezer forint körül),  de Gucci inget is találtunk 13 ezer forintért. A bolt kínálata nagyrészt a környék lakói által behozott holmikból áll össze, de a tulajdonosok sokat nézelődnek külföldi vintage boltokban is. Az üzletnek bejáratott célközönsége van, akik időnként akár csak úgy, haverkodni is benéznek, és sok díszletes, filmes és színházi jelmezfelelős is ide jár szereplői kosztümjeiért. Mint megtudtuk, innen vittek ruhákat több Szabó István filmhez is. A kicsi, de alaposan megpakolt üzletben egyébként korhű zene szól, így pedig még nagyobb az esélye annak, hogy kísértésbe esünk. Kicsit más a választék a másik, a Margit híd pesti hídfőjénél található Ómama üzletben. A Szent István körút 1. alatt található Ómama Bizsujában már a név is jelzi, itt értelemszerűen több az ékszer, zene helyett pedig az illat ösztönöz nosztalgiázásra.

Cím: 1027, Budapest, Frankel Leó utca 7.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-18.00

Facebook: Ómama Antik

3. Retrock

A Retrock 10 éve szolgálja ki az alternatívan öltözködők igényeit. A vintage holmik mellett kisszériás tervezői ruhák kaphatók, és fiatal designerek által átalakított vintage holmik, amelyekhez hasonlót máshol nem találni. Vicces férfipólókért, régi farmerekért és fantáziadús kiegészítőkért érdemes ide jönni.  Igaz, mostanában kevesebb a nyakba, fülbe akasztható cukiság, ami régen az üzlet egyik védjegye volt, azóta azonban már sok helyen lehet kapni tündibündi kiegészítőket, így ideje volt továbblépni. Stílus tekintetében vegyes a felhozatal, de inkább a Jajcicás lazaság, mint az Ómamás elegancia felé húz a Retrock. Ezért aztán senki ne lepődjön meg azon se, ha válogatás közben egy búvárruhát vagy egy reverendát talál a cuccok között.

Cím: 1053, Budapest, Ferenczy István utca 28.

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.30-19.30, szombaton 12.00-17.00

Honlap: www.retrock.com

Facebook: Retrock Budapest

4. Vintage Shop

A Vintage Shop viszonylag új a használt ruházatot kínáló boltok piacán, de vezetője, Csernákné Blázsev Ibolya majd húsz éve az elsők között nyitott használtruha boltot Budapesten. Kis üzlet, és olcsó, ami nem minden vintage boltról mondható el, de szépszámmal vannak olyan cuccok, amelyeket egy sima turkálóban is megtalálunk. Érdekes kalapokat, szép bundákat, sok kendőt és rengeteg estélyi ruhát találtunk a kis üzletben, sőt, bőrholmikat is pár ezer forintért. Érdemes időnként benézni.

Cím: 1083, Budapest, Práter utca 9.

Facebook: Vintage shop avagy különlegességek másodkézből

5. Lovebug Vintage

A Lovebug annyiban biztos más, mint a többiek, hogy elsősorban webshopon keresztül lehet vásárolni. Kertész Violetta másfél éve indította az üzletet, melynek híre hamar tovább terjedt a baráti körénél. Mostanság viszonylag olcsó holmikkal, kiegészítőkkel tölti meg virtuális boltját. "Igyekszem hetente több újdonságot is feltenni, ezeket mindig felteszem a Facebook oldalunkra is. Illetve havonta van egy nyílt nap, amikor egész nap lehet jönni nézelődni, kutakodni és sok olyan kincset lehet találni ami nincs is fent a webshopban...  " - mondta el a Díványnak Kertész, aki szabadúszó újságíróként teljes munkaidőben a vintage terjesztésén dolgozik.

Honlap: www.lovebugvintage.com

Facebook: Lovebug Vintage


View Vintage Budapest in a larger map

Mi is az a vintage?

Az 1920-as évek előtti ruhák antiknak számítanak, 20-tól a 60-as évekig beszélünk vintage-ről, ami a 70-es években készült az már retro. A vintage ruhák használt ruhák, mégsem egyszerű second handről van szó: egyszerű turkálóban nem kap az ember 50 éves, jó állapotban lévő, különlegesen kidolgozott, esetleg márkás darabokat, melyek még további 50 évig hordhatóak lesznek. A vintage darabok iránti érdeklődés a 90-es években nőtt meg, amikor a külföldi celebek egy része elkezdett ilyen ruhákban járni: vintage-ben volt egyedi Julia Roberts, Renée Zellweger, Kate Moss, Dita von Teese és Penelope Cruz is, aki például egy 60-as évekből való Balmain ruhában ment Oscar-gálára 2009-ben. Az érdeklődést az internetes elérés, a környezettudatosság és a rockabilly divat feléledése csak fokozta.

Forrás: Wikipedia

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek