Még tartják magukat az üzletek a leárazásokon

Ez alkalommal nem a ruhákra, hanem az üzletekre koncentrálunk: mennyire segítőkészek az eladók a leárazások idején, mekkora rend és mennyi vásárló van a boltokban. Hétköznap munkaidő után beindulnak az üzletek, de még így sem kell sehol hosszan sorba állni a próbafülkéhez vagy a kasszához. A polcokon még mindenből van bőven, de az igazán nagy áresésre még várni kell. Helyzetjelentés egy plázából és a Vörösmarty térről.

Legutóbb december 27-én jártunk üzletekben, a leárazások első napján: akkor hatalmas tolongás volt, mindenhol kígyózó sorok és rendetlenség fogadott minket, pedig még közel sem volt minden termék leárazva. Mostanra a legtöbb boltban a téli kollekció minden darabját valamivel olcsóbban lehet megvásárolni, a készletek nem fogytak ki, van méret- és színválaszték.

Mango, Westend, szerda 15:00

19/20 pont

Árukészlet, százalékok: Már nem divat az üzleteket hatalmas 50-70%-ot hirdető táblákkal telerakni, inkább árakat lógatnak a polcok fölé. A Mango termékeinek árcéduláin az új ár mellett fel van tüntetve, hány százalékkal lett a termék olcsóbb az eredeti árhoz képest: a kiegészítők 40-50%-kal, a ruhák 30, maximum 50%-kal kerülnek kevesebbe, mint december elején. Bár ebben az üzeltben is hatalmas roham volt december végén, most nyugi van, a polcokat újratöltötték, és mindenből találni méretet.

5/5 pont

Eladók: Itt a legkedvesebbek, nem is kell keresni őket, mert megtalálják a hezitáló vásárlót, és ha valamiből nincs méret a polcokon, azonnal hozzák a raktárból. Többen sétálnak az üzlettérben, hajtogatnak, pakolnak és segítenek, ha kell, van egy ember a próbafülkénél is, és valószínűleg jópáran állnak a raktárban is. Mivel nincs nagy tömeg, csak egy kassza működik.

5/5 pont

Sorok (próbafülkéhez, kasszához): Nincsenek sorok, rengeteg próbafülke van, a felük üres. Egy ember hajtogat a fülkéknél, nem kell számot kérni arról, hány darabot vittünk be. A kasszánál egyvalaki van előttünk, így várnunk kell közel 5 percet, mert kicsit problémázik.

5/5 pont

Rend és tisztaság: Teljes rend van, a ruhák az állványokon méret szerint sorba rakva állnak. Egy probléma lehet, hogy nagy az üzlet, és nincs felosztva, ugyanakkora méretű állványok sorakoznak egymás mellett, könnyű eltáévedni, belezavarodni a válogatásba, nehéz megjegyezni, mit hol találtunk meg, ha más méretet akarunk keresni.

4/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: A legolcsóbb termék egy 995 forintos, 10 centi széles csíktop (vagyis inkább melltartó). Féláras bőrtáskákért érdemes ide jönni, melyek ugyan még így is drágák (20 ezer forint fölötti árakra készüljünk), de szépek és jó minőségűek. Rengeteg leárazott estélyi- és koktélruha is van, 20-40 ezer forint közötti áron. Leginkább elegáns holmikért érdemes ide benézni, ingeket, pólókat máshol olcsóbban is találunk.

Bershka, Westend, szerda 15:30

16/20 pont

Árukészlet, százalékok: Kis üzlet, szellősen berendezve, nincs nagy választék. Rengeteg pamut- és len ing van, körülbelül 3 ezer forint körüli áron. A felsők egyelőre nagyjából 1000 forinttal olcsóbbak, mint eredetileg, akárcsak a pulóverek: lesz ez még olcsóbb is. A szőrmekabátok ára esett körülbelül 30%-ot, 17 ezer forint helyett már 12 ezerért árulják őket. A cipőknél hasonló az arány, de van olyan lábbeli, ami már 50%-kal olcsóbb, mint tavaly.

3/5 pont

Eladók: Az üzlettérben nem láttunk senkit, a próbafülkéknél álltak viszont hárman is. Megszámolják hány darabot viszünk be, kifelé is számolnak, és nem különösebben kedvesek. Ha valamit keresnénk, tőlük kell megkérdezni, hol találjuk. A kasszánál egy ember dolgozik, de ennyi elég is.

4/5 pont

Sorok (próbafülkéhez, kasszához): Itt sincsenek sorok, nyilván azért mert hétköznap munkaidőben (és vizsgaidőszakban) nem vásárolgat senki.

5/5 pont

Rend és tisztaság: Viszonylag rend van, a polcokon lévő ruhák nincsenek összetúrva, a kiegészítők viszont össze-vissza vannak dobálva, a cipőknek keresgélni kell a párját.

4/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: A trikók a legolcsóbbak, 2000 forint körül már ki lehet fogni egy-két színes, mintás darabot. Ingekért és szőrmékért is érdemes ebbe a boltba jönni, más Bershkákban a zakó- és cipőfelhozatal is vonzó.

H&M, Westend, szerda, 16:00

15/20 pont

Árukészlet, százalékok: Az árukészlet egy része van csak leárazva, de azt rögtön a bejárathoz pakolták. Százalékokat itt sem látunk, csak kerek, egész számokat, melyek piros cetliken lógnak az akciós ruhákról – ez egyébként szimpatikus, végre egy bolt, ahol nem szórakoznak 99-re végződő árakkal.

3/5 pont

Eladók: A fülkék és a kassza környékén találhatunk H&M dolgozókat, de segítőkészek, ha valakinek kérdése van, elkísérik adott polchoz, legfeljebb ott közlik, hogy sajnálják, de elfogyott az adott holmi. Ottjártunkkor épp nem hajtogatott senki, ennek megfelelően a próbafülke előtt ruhakupac halmozódott fel. A leértékelt áruk amúgy sincsenek nagy rendben tartva, méretek szerint rendezve.

4/5 pont

Sorok, (próbafülkéhez, kasszához): Kevés a fülke, mindig sor van, most is várnunk kellett: bár csak két ember volt előttünk, de 6 percet szobroztunk, mire jutott nekünk egy üres fülke. A H&M próbafülkéi amúgy példásak, két tükör van bennük és általában jó a világítás is. a kasszánál, mint mindig, most is sor van.

4/5 pont

Rend és tisztaság: A leértékelt áruk nincsenek nagy rendben tartva, méretek szerint rendezve, de valami tematikus rend legalább van, külön állványon a koktélruhák, a pulcsik és sortok. Merthogy sortok és nyári ruhák is vannak, ahogyan a legtöbb boltban is. Mivel az üzletnek csak kis részén van leárazás, a szokásos rend(etlenség) fogadja a vevőt.

4/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: A leárazott áruk között vannak 9 ezer forintos őszi ruhák 4 ezer forintért, garbók 2 ezer forintért, elegáns, de nagyméretű (értsd, 46-os) ruhák 3-5 ezer forintért. Nem mindenből van méret, a 36-os vagy 38-as holmikat már többnyire lerabolták.

Pull and Bear, Westend, szerda 16:15

16/20 pont

Árukészlet, százalékok: A téli kollekció teljesen le van árazva, az üzlet egyik sarkában a tavaszi, teljes árú ruhák is kaptak helyet. Nagy akciókra még ne számítsunk, a nadrágok 13 ezer forint helyett 9 ezerbe kerülnek, a szoknyák árából általában egy ezrest engedtek eddig (6 ezer helyett 5 ezer).

3/5 pont

Eladók: Sokan vannak, minden sarokban hajtogat valaki, ennek megfelelően nagy a rend, pedig sok az árucikk. Segítőkészek, de nem kérdezik meg a problémázó vásárlót, kivárják, míg megkeresi őket az ember.

5/5 pont

Sorok, (próbafülkéhez, kasszához): Sehol nincs sor, igazából több az eladó a boltban, mint a vevő.

5/5 pont

Rend és tisztaság: Rend, az van, de a próbafülkében nagyot csalódtunk, piszok volt, sőt még egy csikket is találtunk (!?) abban a fülkében, ahová bevonultunk.

3/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: Barna hasítottbőr csizmák vannak 10 ezer forintért, illetve rengeteg kockás ing, de egyelőre a Bershka kínálata veri árban a Pull and Beart.

Stradivarius, Vörösmarty tér, szerda 16:45

16/20 pont

Árukészlet, százalékok: A márka egyik legjobb kínálattal rendelkező pesti boltjában nagy a választék, de egyelőre vegyes a leárazás: sokminden 30%-kal olcsóbb, mint volt, de már vannak 50%-os engedmények is. A blézerek mind 6995 forintba kerülnek, mindegy, hogy eredetileg 14 ezer, vagy 10 ezer forint volt az áruk. A farmerek is 5-6 ezer forintba kerülnek, szintén attól függetlenül, hogy mennyibe kerültek tavaly.

5/5 pont

Eladók: Nem találkoztunk egy eladóval se, a próbafülkénél hajtogatott egy lány, a többiek a kasszában voltak.

3/5 pont

Sorok, (próbafülkéhez, kasszához): Bár a munkaidő végén már alakult a tömeg, simán bejutottunk a próbafülkékhez és a kasszánál sem volt senki előttünk.

5/5 pont

Rend és tisztaság: Ebben a boltban már alakult a leárazási hangulat, a farmerek összedobálta hevertek egy polcon, a kiegészítők össze voltak gabalyodva, a cipők szét voltak szórva az üzletben mindenhol.

3/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: Blézerért érdemes jönni, bár már nem mindegyikből van méretválaszték (javarészt xl-es és xs-es darabok maradtak). Farmert is könnyű találni, a kabátok 14 ezer forintért azonban még nem sokkal olcsóbbak az eredeti árnál, érdemes lehet még várni.

New Yorker, Vörösmarty tér, szerda 17: 20

15/20 pont

Árukészlet, százalékok: A Vörösmarty téri üzletben megcsappant az árukészlet, üresnek tűnik a bolt. Árban viszont megint verhetetlen a New Yorker: százalékokat nem láttunk kiírva, de találtunk 5 ezer forintos kabátot és 1500 forintos pulóvert, amit eddig sehol.

4/5 pont

Eladók: Itt csak a kasszában találunk embereket, de ők nem valami kommunikatívak. Ha magunktól nem találunk meg valamit, valószínűleg ők sem fognak tudni segíteni rajtunk.

3/5 pont

Sorok (próbafülkéhez, kasszához): A kasszánál mindig sor van, most is kellett várni, és voltak előttünk hárman, de a gyakorlott kasszás azonban hamar lezavarta a sort. A próbafülkékhez nem kellett sorba állni, de elég rossz megoldás, hogy mindenki maga kell visszavigye a be nem vált cuccokat a helyére, mert ehhez többnyire senkinek nincs kedve, így garantáltan megtelik a fülke az előttünk próbálók otthagyott holmijaival.

3/5 pont

Rend és tisztaság: A fülkékben lévő rendetlenségen kívül nagy a rend, egész meghökkentő, mennyire üres, rendezett a bolt. Minden a helyén, szín és méret szerint csoportosítva.

5/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: A legolcsóbb az 1490 forintos pulóver, de a 2-3 ezer forintos ingek és az olcsó kabátok miatt is érdemes körülnézni.

Zara, Vörösmarty tér, 17:50

16/20 pont

Árukészlet, százalékok: A Zarában egy hete még közel sem minden volt leárazva, most már a téli kollekció 90%-a olcsóbb, mint tavaly, igaz, van, ami alig valamivel. A 10-14 ezer forintos nadrágok 6-7 ezer forintba, a blúzok 6-8 ezer forintba kerülnek: ugyanaz a leárazás rendszere, mint a Stradivariusban. A szezon slágertermékei még nincsenek leárazva, ha motoroscsizmával keresztezett bőrbakancsra vágyunk, még várnunk kell.

4/5 pont

Eladók: A kasszák és fülkék környékén találni csak eladót, és a fülkénél beosztottak segítőkészek. Ha valamit keresünk, walkie-talkie-n felszólnak kollégáiknak, vagy árleolvasójukkal megnézik az árat, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mennyibe kerül az általunk kiválasztott darab. Viszont leárazott termék esetében nem tudnak segíteni abban, hogy más boltban megtaláljuk-e azt, amit kinéztünk – nem leárazott termék esetében kapunk cikkszámot és telefonelérhetőségeket, aztán nyomozhatunk mi magunk.

4/5 pont

Sorok (próbafülkéhez, kasszához): Mindig vannak sorok a fülledt meleg fülkékhez, most is 10 percet kellett állnunk a bejáratánál. A kasszánál nem volt előttünk senki, de kellett kicsit várni, mire kiszolgáltak.

3/5 pont

Rend és tisztaság: Nagyjából rend van, de a tapasztalatunk azt súgja, lesz ez még sokkal rosszabb a leárazások vége felé. A ruhák rendesen fel vannak akasztva, össze vannak hajtogatva, a legtöbb cipőnek megvan a párja, méret, szín, és fazon szerint minden csoportosítva van. A kosz csak a szokásos, próbafülkében szállongó pormacskák szintjén jelenik meg.

5/5 pont

Miért érdemes ide jönni, mi a legolcsóbb: Elegáns, irodai szettekért kell ide jönni, és bőrtáskákért: utóbbiak már 5-10 ezer forinttal oclsóbbak, mint teljes áron.

Pontozás

A legmagasabb eredményt a Mango érte el, 19 ponttal.

Második helyen végzett 16 ponttal a többi spanyol cég, a Bershka, a Pull and Bear, a Stradivarius és a Zara: tehát az Inditex boltok pont ugyanolyan (elég jó) színvonalat hoznak.

15 ponttal lett harmadik helyezett a H&M, a divat Ikeája, valamint a New Yorker: mindketten az eladók hiánya és a sorok hossza miatt vesztettek pontokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek