Oxidálódott címlaplány pasit keres - fotók, amelyeket ne tegyél fel a netre!

Zanza!

A netes társkeresőkön elképesztő fotókat találhatunk. Aranyszabály: aki agyonmanipulálja a fotóját, azt üzeni vele, hogy rejteget valamit. Sorra vettünk néhány jellemző manipulációt és azoknak a hatásait, az öregítő szépiától a gyásztáviratokig.

1. Lejárt a giccs ideje

Egy társkereső hirdetésnek sarkalatos pontja a fotó. A tájképbe, lemenő napba vagy havas tájba applikált képmás általában lemezborítón sem mutat jól, egy hirdetésben pedig egy infantilis felnőtt benyomását kelti. Sokan ezzel a megvalósítással személyiségük bájos legjavát szeretnék közvetíteni, hogy mennyire szeretik a természetet, az állatokat és a harmonikus szépséget. Önmagunk otthoni szórakoztatására oké, de társkereső hirdetésnél hanyagoljuk, amennyire lehet.

2. Ne fényezd magad természetellenesre


Ha a retussal annyira rámegyünk vonásainkra, bőrünkre és annak színére, hogy már természetellenes tónusokban játszunk, ne mentsük el a fotót, hanem kezdjük elölről a munkát. „Én még azt a bocsánatos bűnt is elkövettem egyszer, hogy a fotómra választottam a programom által felkínált digitális keretekből – meséli Adrienn (29). De szerencsére elég szolidat. Maga a fotó fekete-fehér volt, de más módosítást nem mertem vele tenni, hiszen ha találkozni akarok az illetővel, akkor nem leszek már fotó, ott az van, amit viszek.”

3. A szentkép sem megoldás

Sokan úgy vélik, ha valami egyszínű, az egyszerű is, az egyszerűség pedig a legszolidabb stratégia ismerkedésnél. Az alábbi fotón nem látszik, hogy természeti lények lennénk, mert egyfajta ködös ragyogás dominál, így szentképre és Mária-jelenésre inkább hasonlítunk, mint valódi önmagunkra.

„A képmanipulációval mindig bajban voltam, mert ahány képet csináltak rólam, mindig szörnyülködtem és könyörögtem a barátnőmnek, aki nagyon ért a képszerkesztőkhöz, hogy csináljon vele valamit – meséli Zsuzsa (42). Általában az lett a vége, hogy még rosszabb lett minden, így végül csak egy kicsit felfényelte és már elfogadtam. Már semmi értelmét nem látom annak, hogy a felismerhetetlenségig elváltoztassam magam – akkor inkább nem is rakok fel képet.”

Ingyenes képszerkesztő-csokor

Pixia 4.71a: teljeskörű retusálószoftver számtalan grafikus lehetőséggel: maszkolás, rétegkezelés, testre szabható ecsetek, szűrés és filterezés. Egyszerűen használható program, könnyedén kezelhető eszköztárral.

Chasys Draw IES: ingyenes szoftver, könnyen kezelhető felülettel, képszerkesztővel és rajzprogrammal.

Pos Free Photo Editor v1.85: egyszerűen kezelhető kép- és fotószerkesztő, számtalan grafikai eszközzel megáldva. Látványos effektusokat, képkereteket is varázsolhatunk vele.

Photobie Free v7.2.10: előnye a gyorsaságában rejlik. A Photoshop-kompatibilis szűrők mellett számtalan eszköz (vörös szem effektus, keretezés) áll rendelkezésre. Készíthetünk vele gifanimációt is.

FotoSketcher v2.0: egyszerűn használható kép- és fotószerkesztő. A művészi effektusokkal festményjelleget is adhatunk a fotóknak. A beépített effektusokkal kedvünkre alakíthatjuk a fotót, így képünk átváltoztatható ceruza, toll, vagy tusrajzzá is.

Photobie Free v7.2.10: az ingyenes program kiemelt előnye, hogy kellően gyors, és számtalan eszköz áll rendelkezésre: vörös szem effektus, keretezés, készíthetünk gifanimációt, és háromdimneziózhatunk is.

Photoscape Free v3.5: magyar program, ingyenes és egyszerű. Mindennel fel van szerelve, ami egy képszerkesztőnek kell. Tucatnyi lehetőséget tartogat, melyekkel képeinket nyomtathatjuk, átméretezhetjük, szerkeszthetjük vagy retusálhatjuk.

4. Ne akarj oxidálódott címlaplány lenni

Egy kis filmes hatás még nem árthat... és ha a korabeli ofszet nyomással előállított magazinok kissé oxidálódott címlaplányaira szeretnénk hasonlítani, akkor jó úton járunk. Ha rikítóan átszínezzük magunkat, az ugyanolyan hiba, mintha az első randira agyonsminkelve érkezünk. „Én úgy adtam fel hirdetést, hogy nem mellékeltem fotót. Amikor jelentkezett egy pasi, kérte, hogy küldjek valamit – meséli Zsuzsa (26). Mivel nem volt fényképezőgépem, se képszerkesztőm, a mobilommal kaptam le magam, és minden manipulációtól mentesen átlőttem. Azt mondta, bejövök neki.”

5. Ne csillogjunk túlságosan

Erre a fotóra csak olyan pasik fognak reagálni, akik nem félnek a szellemjárástól, sőt, kifejezetten búgatólag hat rájuk a falból kibontakozó, élettelenül elmosódott nő. Az olyan hipermarketes üdítők palackjain használnak hasonlóan igényes képeket, melyek literje 99 forint. Ennek szelídebb változata az esőáztatta ablak mögött látszó jelenség, melynek előnye, hogy valamivel használhatóbb az előzőnél. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne csillogjunk túlságosan, mert az olyan, mintha akváriumban úszkálnánk. „Én mindig is úgy tartottam, hogy aki agyonmanipulálja a fotóit, az rejteget valamit – folytatja Zsuzsa. A nők hajlamosak hibának látni azt, ami nem valójában nem az, sosem elégedettek és túlzásokba esnek, apróságokon is elszörnyülködnek. Olyan vélt hibákon is, amit csak ők látnak.”

6. A szépia éveket rabol el tőled

Szögezzünk le egy axiómát: mindenfajta szépia öregít, bár sokan azt hiszik, hogy ha az 1920-as évek békebeli romantikáját hozzák, tarolni fognak. Vegyük elő a családi albumot, és nézzük meg dédanyáink fotóit. Igen, pont ezt fogja érezni az is, aki a mi szépiával felturbózott képünket szemléli majd. „Nosztalgikus hatást kelt, de nekem először a régi pipa-és szivarreklámok ugranak be róla. Semmiképpen nem írnék egy szépiás hölgynek – véli Tibor (32). Egy fotó legyen természetes, sőt, még azt is méltányolni tudom, ha valaki a mobiljával csinál magáról egy felvételt, vagy webkamerával, és minden képszerkesztés nélkül úgy hagyja. Mert az ő.”

7. Kihez szól egy rajzfilmfigura ?

Amikor a képszerkesztő program szűrői között válogatsz két kérdést kell feltenned magadnak: mi célból és kinek szól? Az első képen még nem szaladt meg annyira a szűrő, mégis egy ablaktisztításhoz használt Reform magazin egyik fotóját kaptuk eredményül. Ez nem takar semmit, se nagy orrot, se kis mellett, se úszógumit: csak képeslappá varázsol. A zsírkrétarajz effektet csak olyan gyereklányoknak ajánljuk, akiknek határozott szándékuk a neten zajló párkapcsolatok kikerülése. Ha low-budget rajzfilmfigurát gyártunk magunkból, ne lepődjünk meg, ha hasonló pasik jelentkeznek, akik szívesen részt vennének egy szexuálisan agresszív kapcsolatban.

8. Lovacskák, gyásztáviratok és rózsák

És végezetül itt van három unikum. Ahogy már az elején tisztáztuk, sablonképbe beleépíteni magunkat 20 évvel ezelőtt még fajin volt, ma már béna. Az első drámai hatású képen ragyogó aurában jelenik meg Szűz Mária, a kompozíció pedig Delacroix: Villámlástól megrettent ló c. festményére hajaz. A következő kép már feloldja a megrendültséget, ugyanis egy esküvői rózsakoszorúban találjuk magunkat. Az utolsó rózsás kép gyásztáviratnak is elmegy, noha egy társkereső hirdetésnél ez a hatás nem cél. Tehát, ha a saját fotóinkkal és képszerkesztőkkel játszunk, ügyeljünk a giccsfaktorra és kerüljük a vizuális környezetszennyezést.

A jó képen önmagunk vagyunk és kész

Milyen a jó profilkép? Mindenképpen legyen közeli, ugyanis a Hősök tere közepén álló távoli ponttal kevesen szeretnének randizni. Legalább derékig látszódjunk, lássák, hogy nincs sehol takargatnivalónk, megvan kezünk-lábunk és minden alkatrészünk.

Lehetőleg csak te legyél rajta (hogy a leendő partner melléd képzelhesse magát), valamilyen egyedi, nem hivalkodó, natúr háttér előtt - se vécé, se mosógép, se ruhásszekrény ne látszódjon rajta, inkább a fehér fal legyen, ha más nincs, vagy erdő, esetleg utcarészlet. Ha tetemes partikép van a gépeden, amiket más készített rólad, a fotón ne egyél, ne látszódj ittasnak, és ne félrészeg baráti társasággal mutatkozz.

A férfiaknál gyakori fotópartner az autó, ami nem a férfiasságról üzen, hanem inkább arról, hogy az illető érzelmileg még nem nőtt fel, és olyan nőket keres, akiknek nem mindegy, milyen kocsiba ülnek. Egy hirdetésnek a fotó a legfontosabb része, és ha komolyan gondoljuk a társkeresést, akkor ezt a szabályt maradéktalanul vegyük tudomásul.

Blogmustra