Saját készítésű kerti bútorokkal spórolhatsz

Hiába költünk sok százezer forintot kerti bútorokra, hiába választjuk a legjobb minőségű fából készült darabokat, az időjárás viszontagságai néhány év alatt tönkre fogják tenni őket. De nem csak azért éri meg a sokkal olcsóbb házi készítésű nyugágyat választani, a két kezünkkel készített tárgyak mindig sokkal szerethetőbbek is. Férfias feladatnak tűnik, de bíztatunk mindenkit, hogy vágjon bele bátran!

A nyugágy két lépésben állítható össze. Először össze kell szerelni az állványt a lábakkal és a görgőkkel, majd pedig a fekvőfelületet biztosító rácsot. Vedd figyelembe, hogy a lucfenyőfa – lakkozva vagy zománcozva is – más fafajtáknál kevésbé időjárásálló. Ha biztosra akarsz menni, válaszd inkább a tík- vagy akácfát. A nyugágy elkészítése egy napnál rövidebb időt vesz igénybe.

Szükséges eszközök

Szúrófűrész

Csiszolók

Fúrógép

Akkus csavarozó

Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer

Fafúró készlet

40 mm-es Forstner fúró

Süllyesztő

Colstok, puha ceruza, radír, hegyező

Csiszolópapír, szemcseméret 120 – 240

Ragasztott falap, lucfenyő, 18 mm

Összekötő elem (csavarozható szögvas)

2 db zongorapánt

Csavarok

1. lépés - A fafelület csiszolása

Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágasd le a szükséges méretű falapokat. A méretre vágás után csiszold le a falapok a széleit a 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis éle. A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszold, először durvább (120-as, 180-as), majd finomabb (max. 240-es) csiszolópapírral. Ezután egy szivaccsal nedvesítsd be a felületeket, vagyis nedvesen dörzsöld át. Száradáskor itt-ott felemelkednek a laza szálak, ezeket 180-as csiszolópapírral óvatosan távolítsd el. Ügyelj rá, hogy a csiszolópapír ne legyen túl tompa, vagyis távolítsd el a faszálakat, ne csak lenyomd azokat.

2. lépés - A fa elemek lakkozása

Jól szellőző helyiségben végezd a munkát, ahol lehetőleg ne gyújts rá, ne egyél vagy igyál. Festékszóró rendszer segítségével tömören vidd fel a lazúrt, majd a felesleget töröld le egy törlőkendővel. Tartsd be a gyártó által megadott száradási időket. A második réteg felvitele előtt 240-es csiszolópapírral végezz közbenső csiszolást, a fa erezetének irányában. A csiszolást követően Ismételd meg a rétegfelhordást az előzőek szerint.

3. lépés - Az állvány nyílásának kivágása

Rajzold be ceruzával a nyílás körvonalát az állvány egyik rövid oldalán. Ezt követően jelöld be a furatok középpontját a Forstner fúróval a sarkokban a ceruzával készült jelölésen belül, attól 20 mm-re. Kezdd a vágást a nyílás lekerekítéséhez szükséges négy sarokfurattal, a Forstner fúró központosító csúcsát helyezd mindig pontosan a berajzolt fúrási középpontra. Kikapcsolt állapotban helyezd a szúrófűrészt az egyik furatba. Végezd el a vágást a hosszanti vonal mentén, mindig a jelölésen belül maradva a következő furatig, majd tovább, míg el nem készül a nyílás a lekerekített sarkokkal.

4. lépés - Az állvány lábainak és az élfáknak az összeszerelése

Végezd el az előfúrást az állványon a hosszú lábak és hosszú oldalak felszereléséhez, majd csavarozd fel a lábakat az akkus csavarozó és a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Készítsd el a furatokat azokon az élfákon, amelyekre később a lécrácsot fogod helyezni, majd szereld fel azokat az akkus csavarozó és a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Ezután csavarozd fel a rövid lábakat az oldallapokra az élfákon keresztül felülről, a 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.

5. lépés - Az állvány hosszú és a rövid oldalainak összeszerelése az összekötő elemek segítségével

Az összekötő elem egy olyan csavarozható szögvas, melyet rövid szárhosszúság (itt 22 és 28 mm) és nagy teljes magasság (itt 127 mm) jellemez. Ezek segítségével szerelhetők össze az ágy rövid és hosszú oldallapjai úgy, hogy keretet képezzenek. Ebben helyezkednek el a hosszú oldalak között a rövidek. A vasalatokat úgy pozícionáld, hogy a hosszú szár mindig a rövid oldallal, a rövid szár pedig a hosszú oldallal legyen összecsavarozva. A szereléshez használjon akkus csavarozót, valamint a 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavart.

6. lépés - A görgők felszerelése

Helyezd a bakgörgőket a rövid lábak közepére, és rögzítsd ott az akkus csavarozó és a 4 x 30 mm-es félgömbfejű csavar segítségével. Szükség esetén használjon alátétlemezeket a csavarokhoz.

7. lépés - A lécrács elemeinek összecsavarozása és összekötése zongorapánt segítségével

A lécrács ketté van osztva: a fektetett hosszú és a felállítható rövid részre. Mind a kettő azonos szerkezetű, és ugyanazon minta alapján készül. Helyezd az első és az utolsó lécet a munkaasztalra úgy, hogy a szebbik fele kerüljön alulra. Rögzítsd hozzá az összekötőlapokat az akkus csavarozó és oldalanként két-két 4 x 30 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. E minta alapján csavarozd össze a többi lécet is. Távolságuk mindenkor 10 mm legyen. A legjobb, ha távtartó fadarabokat használsz, hogy a távolság mindig azonos legyen. Kösd össze a lécrács két részét az akkus csavarozó, a zongorapánt és a tartozékként szállított csavarok segítségével.

8. lépés - A magasság beállítására szolgáló támasz rögzítése, a rögzítőléc felszerelése és a lécrács valamint az állvány összekötése

A rögzítőléc pontos pozicionálása egyidejűleg történik a magasságállító támasz szerelésével. Ehhez csavarozd a fejtámlán a 2. léchez a magasságállító támaszt 4 darab 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével. Most határozd meg a rögzítőléc pontos helyzetét, és 4 db 4 x 60 mm-es süllyesztett fejű csavarral csavarozd a rövid lábakhoz. Ezután helyezd a magasság állítására szolgáló támaszt a rögzítőlécre, és csavarozd oda 3 x 17 mm-es süllyesztett fejű csavar segítségével.

És végül…

A lécrácsot neoprén szalag segítségével ragaszd az élfákhoz. Ezután helyezd a lécrácsot az állványra, és alulról csavarozd oda az akkus csavarozó és 4 x 60 mm-es csavarok segítségével.

Részletes szerkezeti rajzot itt találhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra