Egy férfi lazán hordhat rózsaszín inget - 21. századi ideálok

A metroszex pasik ismerik az alapozófajtákat és intim területen is szőrtelenítenek. A retroszex férfit nem izgatja a külseje. Az überszex hímek pedig rafináltak és titokzatosak, és hagyják, hogy a nők nyomuljanak rájuk. Ez a három a legtöbbet hivatkozott, kortárs férfitípus. Ha azonban kicsit továbbmegyünk, látható, mekkora káosz van férfifronton.

Sokaknak, amikor meghallják a metroszexuális szót, rögtön beugrik egy gazdag, meleg, közelharcra képtelen, lárvaarcú kisfiú képe, pedig a jelenség ennél azért összetettebb. Először is nem a melegeket értjük a kifejezés alatt, hanem egy gyorsan terjedő divatáramlatot, amit bárki felpróbálhat. A hírességek közül metroszex-gyanús David Beckham, Dennis Rodman, Tom Cruise és Brad Pitt.

Magát a kifejezést egy angol újságíró teremtette egy 1994-ben megjelent cikkében. A szó szélesebb értelmezésben egy olyan modern férfit körvonalaz, aki nagyvárosban él, sok pénzt költ magára, és még több időt tölt a tükör előtt. Nem mindegy, mit visel, igazi márkamegszállott, csak a legújabb, legdivatosabb cuccokat hordja és rögeszmésen fontosnak tartja megjelenését. Egyes metroszex példányok alapozót használnak és intim területeken is szőrtelenítenek. A fogyasztói társadalom ikonjai ők. Ha a pasid pedikűröshöz jár, elhasználja a ránctalanítódat és illatgyertyát vesz magának, még nem azt jelzi, hogy meleg lett.

A magyar ember magyar metroszexuális legyen!

„Két éve vagyok együtt a pasimmal. Kiábrándító lenne, ha több szépségápoló cucca lenne, mint nekem, vagy esetleg az enyémeket használná, és félrelökne a tükör elől. Én nem tudnám elképzelni egy metroszex mellett magam, lehet, hogy régimódi vagyok. Ez a hagyományos értékrendek felborulása. Nem tudnám elfogadni, akármennyi időt adnék neki. Ha megtenném és elfogadnám, szerintem előbb-utóbb az én identitásom is elkezdene változni. Persze, ha Budapesten a metroszexnek kialakulna egy amolyan hungaro-változata, ami szorosabban épülne rá a kultúrára, és nem a New York-i pezsgést majmolná, hanem a WestEnd-ben csavargás diszkrét hangulatát, lehet, hogy emészthetőbb lenne a jelenség" - morfondírozott a jelenségről egy olvasónk, Regina (29).

Nem kövér, atlétás prosztó

Haladjunk tovább a sokat emlegetett férfitípusok sorában. A retroszexualitás épp a metroszex ellentéte: ő a hagyományosan férfias férfi, nem foglalkoztatja túlzott mértékben a külseje, régimódi és értéktisztelő. Nehéz meggyőzni az új dolgokról, inkább visszautasít, mint elfogad.

Nem érdekli a divat, a hajzselében és az alapozóban a piperkőcséget látja. Annyiban csatlakozik az új divatáramlatokhoz, hogy nem egy elhanyagolt, kövér, atlétatrikós prosztót jelent, aki egész nap a tévé előtt sörözik. Inkább egy céltudatos, józan és egyszerű embert, aki igényes, ápolt, de mértéktartó. Ezenkívül családszerető, kiváló apa, és az asszonyát istennőként imádja.

Az igazi metroszex hazai megjelenése nem lenne botrány

„Ha attól metroszex vagyok, mert kéthavonta kozmetikushoz járok, akkor az vagyok – vallja be Tibor (31). A munkám miatt fontos a tökéletes fellépés, az ápoltság. Korábban nem voltam ilyen, és ez a mentalitás már teljesen részéve vált a személyisemnek, így olykor már nem a munka miatt veszek egy szép márkás öltönyt, hanem magamnak, a saját szabadidőmre. Tudatában vagyok annak, hogy Magyarország kicsi, mégis elég sok hülyeség megfordul benne, áramol át rajta: szerintem az igazi, keményvonalas, amerikai metroszex vonal tömeges megjelenése nem váltana ki nagy megrökönyödést, mert pont elfér még itt. Amikor a városban jársz, számold össze, hogy hány férfi jön szembe veled rózsaszín pólóban, egész arcot takaró lányos napszemüvegben. Ha a melegfelvonulás és a bicajos megmozdulások nem verik ki a biztosítékot nálunk, akkor ez sem.”

A rózsaszín pólóról a 32 éves Magdinak is eszébe jutott néhány gondolat. "Nem értem, miért mondják automatikusan férfiatlannak azt, aki rózsaszín pólót visel. Szerintem nagyon szexi és férfias, főleg ha ing, és már rég nem tartunk ott, hogy bármilyen, nem hagyományosan férfias kellékre rá lehetne sütni, hogy buzis. Ha a nők megtehetik, hogy akkora ruhában járnak, mint amiből zsebkendőt szokás varrni, akkor egy férfi is megteheti, hogy pasztellszínű inget vegyen fel anélkül, hogy érvényes lelettel kéne bizonyítania a tesztoszteronszintjét."

Az überszexuális férfi az arany középút

Szintén egy új kifejezés az überszexualitás. Ez nagyjából a metroszexualitás egyik változata, de már túllép a külsőségeken, képviselői stílusosak, egyszerűbbek és látszólag nem veszik túl komolyan magukat és a férfiasságot, ám mégis minden tettükkel saját maguk nagyszerűségére hívják fel a figyelmet. A nagyság és tökéletesség megtestesítői, ők az igazi alfahímek. Ide sorolják Bono-t, Bill Clintont és George Clooney-t is.

A metroszexel ellenben itt már a nőiesség és a piperkőcség elkerülése a cél. Mindezt úgy, hogy korlátozzák érzelmi megnyilvánulásaikat, nehéz megmondani, mi jár a fejükben. Egyedi stílusuk van, rafináltak és titokzatosak. A nőkhöz látszólag visszafogott érzelmekkel, hűvösen viszonyulnak, hagyják, hogy a nő is kezdeményezzen. Ez persze sok esetben azt jelenti, hogy megvárják, míg a nők jönnek hozzájuk, ha akarnak valamit... és általában akarnak, ugyanis ez a típus sok nő álompasija. Olyan menedzser vagy középvezetőt lehet a jellemzés mögé rakni, aki csak márkás whiskyt iszik, Bentley-vel jár, és szombat délutánonként a golfpályán található. Általában elsőre betalál a lyukakba.

Olyan korban élünk, amikor a férfiak nem találják a helyüket

Egy nőt azért találtunk, akit nem hoz lázba az überszex férfi, és a kategóriák mögé szeretne nézni. "Nekem nem alfahím kell, hanem olyan férfi, aki képes gondoskodni, figyelni, kedvesnek lenni. Azt gondolom, hogy az egész metro-retro-überszex kultuszt csak azért találták ki, hogy elterelődjön a figyelem arról, hogy olyan korban élünk, amikor a férfiak nem találják a helyüket. Nem világos, hogy rájuk családfenntartóként, vagy szárazdajkakánt számítanak, az sem világos, hogy a nők nyomulnak a pasikra, vagy a pasik a nőkre. Elég nagy káosz van szerintem"- mondta Gabriella (35).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek