Variációk farmerre: félmeztelenül az igazi

Igen szűk és szexi farmerok a divatosak idén ősszel Lang Szonja kollekciója szerint. Visszatérő összeállítás volt a félmeztelenül viselt farmernadrág, itt a mellet bordó bársonykesztyűs kézzel illik takarni. Utcai hidegben androgün modellekkel rendezték meg az öko-divatshow-t.

“Van annyi nap az évben, hogy minden farmerodat fel tudd venni?”- kérdeztük a farmermániájáról is ismert Lang Szonja divattervezőt. “Minden ruhadarabból, amit tervezek, van otthon nekem is egy – kivéve a férfikollekciót. Vannak kedvenc darabjaim, amiket többször is felveszek, de van, ami nem is kerül sorra. Igaz rám, hogy egy hatalmas gardróbban élek.”

Show egyetlen fejreflektorral

A Werk Akadémián tanító tervező divatbemutatóját, “Werk-re, Farmerre” címmel láthattuk csütörtök este a Central Passage-ban. A Réz András nevéhez köthető intézmény a alkotóművészek és a piac kapcsolatára koncentrál. A mostani divatbemutató is ezt a viszonyt próbálta elmélyíteni a Passage nyitott udvarában, a novemberi hidegben, egy kifutónak nevezett pódiumon, ahol mindössze egy fejreflektor világította meg az érkező modelleket.

Ma már biztos, hogy nemcsak szigorú testi adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki jó modell legyen, hanem igen erős immunrendszer is (ez a két dolog ugye ellentmondásos, mert az immunrendszert megfelelő táplálkozással lehet erősíteni). Itt azonban elképesztően vékony, androgün modelleket láttunk, némelyiket félmeztelenül reszketve, a mellét bordó bársonykesztyűs kezével takarva, így csodálatunknál az együttérzésünk erősebb volt.

Nem alkalmazunk anorexiás modelleket

A divattervező már korábban, egy márciusi interjúban elmondta, hogy ezek a lányok nem táplálkozási zavarosak. Mint elmondta, anorexiával, vagy bulimiával küzdő lányokat nem szoktak alkalmazni, az ügynökségek sem küldenek ilyen modelleket. Úgy tartja, a természetesen sovány, magas lányok mutatnak jól a kifutón.

Lang Szonja márkája, a Tyra Clothing új kollekcióját, ezen belül pedig a Twister Phase Five kollekcióját láthattuk azután, hogy a Werken tanuló stylistok környezetbarát farmer-ruhaobjektumait bemutatták. A Central Passage-on ugyanis öko-design fesztivál zajlik, amelynek nem túl népszerű nyitóeseményéről már beszámoltunk. Így lett kiemelt téma a magyar divat- és formatervezők újrahasznosított anyagokból elkészített munkái. A divatkreációkat öko-meseház, alternatív közlekedési eszközök, és természetes, újrahasznosítható bútorok között tekinthettük meg.

Miért öko a farmer, miért öko a bőrdzseki?

Az első tourban farmeranyagból készült, ragasztott ruhákat láttunk, ezért adódott a kérdés: ezek hogyan képviselik a fenntarthatóság eszméit?

“Az olasz Twister cég, ahonnan az alapanyagok származnak, környezetbarát módon kezeli az anyagot. Ahonnan a gyapotot beszerzik, ott környezettudatos módon nevelik a palántákat. Az előállított anyag mosása ipari eljárás, amelyik után aloe vera kivonattal kezelik az anyagokat, így selymes tapintásúak lesznek és még illatosak is kb. tíz mosásig. Nagyon finom, bőrápoló hatású az anyag. Az indigó festés is természetes festés, de kémiai úton is festenek különböző eljárásokkal”- válaszolta kérdésünkre Lang Szonja, majd rátértünk a bőrdzsekikre. “Ezek nem igazi bőrdzsekik, műbőrből készültek”- hangzott el a szűkszavú válasz.

A farmer  nehéz ruha

Farmert tervezni nehéz. Nagyon kevesen tudják előállítani, főleg itthon, ahol a könnyűipar rossz helyzetben van, és csak elszórva léteznek cégek erre. Tisztában kell lenni az alapanyag viselkedésével, utómunkálatokkal. A bécsi főiskola után, a diplomamunkámat követően tíz évvel ezelőtt belecsöppentem, azóta ezt csinálom. Minden speciális eljárás érdekel, sok helyre eljutottam már emiatt”- mondta Lang Szonja.

A touroknak nem volt egységes stílusa. A közös nevező a fekete és szürke dominanciája volt, valamint a gyakori farmer, és a vörös bársony kiegészítők. Az alternatív cuccoktól a Gyűrűk Ura elfjeire illő palástokon keresztül, a futurisztikus-merevítős ruhákig sokminden elhaladt előttünk. A szűk farmeres összeállításokat szexi miniruhák váltották. Az aktuális pop slágerek helyett, végre Led Zeppelinre, és vad, bluesos ritmusokra vonultak az ökonimfák a zimankós udvarban.

Nem művészkedés, amit csinálunk

A legizgalmasabb jelenség a kígyómozgású, vörös hajú táncosnő volt a két tour között, ő legalább egyértelműen nőnek nézett ki. Összegzésképp annyit mondhatunk, hogy bár színek nem nagyon szerepeltek, a formák színes skálán mozogtak. A sok miniruha, a szűk, cipzáros, cyber pulcsik, a farmerek, és a palást hátú felsők utcán viselve izgalmasak. Nem extrém kifutócsoda, hanem menő streetwear Lang Szonja mostani kollekciója.

Végül arról kérdeztük a tervezőt, hogy mennyire vágyik az önmegvalósításra, ha farmerkollekciót tervez.  “Mivel nem művészkedés, amit csinálunk, hanem eladni szeretnénk, ezért piactudatosnak kell lenni.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek