Van ennyi szexi nő Magyarországon?

Szeretem hangsúlyozni a női vonalakat, többnyire testhezálló szabásúak a ruháim - mondta Mojzes Dóra divattervező a Marie Claire Fashion Days-en. Óriási mennyiségű extrém és vagány ruhát láttunk ismét, amelyek fő közönsége az önmaguk határait feszegető, szexi nők. Vajon ők sokan vannak?

Beszámolónk első részében többek közt azt kutattuk, kik azok, akik dizájnerruhákat vásárolnak.

A sejtelmes álomvilág és pokol kapujában megdicsőült fétis istennők jól megfértek egymás mellett a kifutón. Abodi Dóra és Mojzes Dóra vitte a pálmát a Marie Claire Fashion Days-en a Future Generation szekcióban szombaton. Az óceán kék vízében éppen olyan szexi és túlfűtöttek a nők, mint tűzzel játszó harcos hercegnők. Ebben mindenki egyetértett, legalábbis erre következtethettünk az érzelmeket és érzékeket is felkavaró reakciókból.

Ígéretünkhöz híven folytatjuk beszámolónkat a Future Generation kollekcióival. A bemutató végén a ruhatár felé igyekvő tömeg nagyban elemezte, feldolgozta a látottakat. „Mojzes Dóra kollekciója nagyon erősre sikerült szerintem” - hallatszott ki az egyik lánycsokorból. „Nekem az Abodi kollekciója ragadta meg a fantáziámat” – mesélték lelkesen többen is.

Amíg a New Generation munkáit kifinomultság és összetettség jellemezte, addig a jövő generáció vagány képet mutatott. Határaik feszegetése, extremitás, kísérletezés és az önmegvalósítás zabolázatlan lendülete hatotta át a tervezőket. Igen erős kollekciókat láthattunk, így a hazai divat szerepe is erősebb lesz a nemzetközi trendben, úgy véljük.

David Bowie utópisztikus atlantiszi világa

Ahogy ez lenni szokott most is némi csúszással indult a bemutató. De türelmetlenségünkért kárpótolt bennünket Abodi Dóra az eseményt elindító zseniális kollekciója. A sejtelmes Atlantisz régen elfeledett utópisztikus víz alatti fantáziavilágba cseppentünk. „Ahol minden csillog, sejtelmesen sötét, minden mozgásban van, titokzatos és vonzó, David Bowie ihlette androgün teremtményekkel.” – fogalmazta meg maga a tervező. A csillogó kék és zöld árnyaltokkal játszó fémhatású selymek, innovációs anyagok a hullámok állandó mozgását, a pikkelyek villanását idézték meg.

Abodi Dóra nem csak bennünket varázsolt el, hiszen David Bowie az Atlantiszon elnevezésű futurista-avantgárd kollekciójával elnyerte a Design am Rhein nemzetközi design versenyt. Emellett idén az Év divattervezőjének járó díjat is bezsebelthette.

„City noir” nappal

Ezután a mélyből a felszínre a képregények világába Frank Miller Sin Cityjébe utaztunk, ahol ANNAEVA kollekcióját vehettük szemügyre. „Eddig is egy korábbi évtizedből inspirálódtunk.  Most a '40-es '50-es évek divatja köszön vissza és a film noir hangulatát idéztük meg. Mindez megmutatkozik a színek használatában. A fekete, szürke mellett a lazacszín, a bordó és a vörös árnyalatai meghatározók. Miközben a ránk jellemző drapériázott ruhák, selymek és bőrök kombinálása továbbra is megmaradt.” – mesélte Hachbold Anna.

A páros nemrégiben elnyerte az Év Fiatal Divattervezője díjat a Hungarian Fashion Awards díjátadón az itt bemutatott „City Noir” kollekcióval. Ami kevésbé nevezhető „noir”-osnak, mint citysnek, ha nagyon szigorúak akarunk lenni.

Intelligens szexi nők szigorúan feketében

Imago Mundi sokkal inkább technikai megoldásokkal kísérletezett. Az anyagok struktúrájával, fényes és matt felületekkel játszott. Egy igaz klasszikus fekete kollekciót mutattak be, amit csupán a kékes és szürkés árnyalatok oldottak. Szabályszerű harmóniában találkoztak a finoman feszített ívek és éles szögek. Elmondásuk szerint a két tervező Kardos Ágnes és Borbély Bea szélsőségesen különböző tervezők, akiknek furcsa harmóniája tükröződik a ruháikon. Valóban nagyon homogén, mi több kissé szigorú kollekciót alkottak az idén. Nem véletlenül, hiszen olyan „intelligens, szexi nőknek készült ezek a darabok, akik a nőiességüket és individualitásukat összhangban tudják megteremteni”.

Természetes anyagok az űrkorszakban, oroszos hangulatban

Az öt fiatal divattervező Kovács Adél, Tomcsányi Dóri, Hajdú Anett, Havancsák Teréz és Hofstädter Szandra közösen alkotják a k e p p showroomot. Merészek és felszabadultak, folyton pörögnek és mindig újabb dolgokkal kísérleteznek. A formáció egyik tagja már ismerős lehetett a közönségen, hiszen Havancsák Teréz tavaly önálló kollekcióval mutatkozott be Marie Claire bemutatóján. Mostani vállalkozásukkal a természetes anyagokat az űrkorszakba repítették oroszos folkos hangulatban. „A színek a kemény, organikus formájú kavicsok változó árnyalatiból adódtak. Mint a hideg fehér és szürkésbarna – élénk színnel kontrasztba állítva. Mindez arannyal és a műanyag mesterséges fényével kombinálva.”

Jeanne d'Arc a 21. század harcos hercegnője

Akinek kicsit is alábbhagyott a figyelme a sok ruha láttán Mojzes Dóra kollekciójára biztosan felkapta a fejét, mert tetőfokára hágott a hangulat. Vagy Dóra ügyesen odaszervezte rajongótáborát, vagy – ahogy valóban történt – osztatlan sikert váltott ki. Fütty és tapsvihar kísérte a lófarkas, dominaszerkót idéző fekete hercegnőjének színrelépését a kifutóra. „Szeretem hangsúlyozni a női vonalakat, többnyire a testhezálló szabásúak a ruháim. Emellett a fő karaktert a páncél adja, amelyet bőrből készítettem a ruhákra.” Nyilatkozta korábban igen tárgyilagosan, miközben darkos rock&roll princesei egészen megvadították a közönséget. De nem csak a hazait, hiszen Juliette Lewis őrülten szexi énekesnő Mojzes-ruhában feszíthet. Ugyanis nyáron itt koncertező énekesnőt Dóra megajándékozta néhány általa tervezett darabbal. A sikertörténetnek pedig nincs vége, hiszen Austin után, a New York-i divathéten mutatkozott be a magát a magas sarkú cipők és piros rúzsok megszállottjának aposztrofáló tervezőnő.

Cowgirl-ök a Danel's Roadon

Méltó lezárása volt a Future Generation szekció bemutatójának Szegedi Kata, aki folytatja az útját Daniel's Roadon. Tervezőtársa Benus Dani, aki a kollekcióit szuper cipőivel tovább cizellálja, ihletője a legnevesebb divatblog által is méltatott tavaszi-nyári kollekciónak. „A kanyargós utak adták az alapgondolatot. Sok út áll előttünk, azon kívül is, amit éppen járunk. A ruhák kialakításában ez is megjelenik, hiszen nagyon sok darabból vannak összerakva, kacskaringósan keresztezik egymást.” Kata ígéretéhez híven tovább vitte a témát őszi színekbe burkolva, cawboy hatású kalapokkal kiegészítve. Az amúgy harsány színekkel is operáló tervező, most az évszaknak megfelelő fekete és barna színeket részesítette előnyben. De a cipők üde kékje és a szabásvonalak játékossága mégis hozta a márkára jellemző vagányságot.

szerző: Buczkó Linda.

Oszd meg másokkal is!
Mustra