A szexfüggőség is megihlette a magyar tervezőket

A szűziesség és ártatlanság mellett megjelenik a ledérség és nimfománia – mondta saját kollekciójáról a USE tervezőcsoport. A Je Suis Belle csapata ezalatt mesebeli boszorkákkal foglalkozott, akik nagyon sok pénzért megmondják a jövőt. Ha már pénz: a hétvégi Marie Claire Fashion Days-en azt is kutattuk, vajon kik veszik a dizájnerruhákat.

A Millenáris B épületében egész hétvégén tartott a Marie Claire Fashion Days. Workshopokkal és divatőrülteknek kedves filmekkel gazdagították a programot a szervezők, de a nagy durranás mégiscsak a magyar tervezők divatbemutatója volt, három különböző időpontban.

Nagyon fontos a szakma véleménye, egy tervező megítélésében és munkájának elismerésében ez az irányadó. Ám, ennél talán sokkal fontosabb, hogy közönség hogyan vélekedik. A nézők soraiban szombat este mégis a potenciális vásárlók foglaltak helyet, ezért mi az ő véleményükre és benyomásaikra voltunk kíváncsiak.

Ha befejezem az egyetemet, veszek egy Anh Tuan táskát

„Láttuk, hogy vannak most itt külföldi divattervezők is, de minket a magyar tervezők érdekeltek leginkább. Figyeljük a munkáikat különböző magazinokban, divatblogokon és internetes oldalakon”– hangzott el többektől is a válasz. A huszonévesektől egészen az érettebb korosztályig, a szélrózsa minden irányából érkeztek magyarok és külföldiek egyaránt, akik kíváncsiak voltak az esti bemutatóra.

Mint kiderült, akik már megtehetik, örömmel viselik a hazai tervezők ruháit. De ez sajnos még nem a nagy átlag. „Nagyon szívesen vásárolnék dizájn darabokat, de egyelőre ez még nem az árkategória, ami számomra elérhető volna” – mesélték, főleg a fiatalabbak. „Ha befejezem az egyetemet, és a fizetésemből futja rá, biztos fogok venni egy szép Anh Tuan táskát”- mondta egy lány.

Nagyon izgatott vagyok

Az utolsó pillanatban is még érkeztek érdeklődők. Voltak, akik rendszeresen járnak hasonló bemutatókra, de olyanok is, akik életükben először vettek részt ilyen eseményen. „Még sohasem voltam divatbemutatón. Éppen ezért nagyon izgatott vagyok” – osztotta meg velünk Dóra.

Mi is azok voltunk, hiszen tizenkét tervező 2010/2011-es őszi/téli kollekcióját láttuk az úgynevezett New és Future Generation szekcióban. Az elképesztő mennyiségű ruha befogadása szinte képtelenség volt, de megérte. A túlkínálat miatt kezdjük a sort a nagyokkal.

A fekete mellett idén a kék a befutó

A felvonultatott ruhák sorában túlnyomóan idén is a fekete szín dominált. Emellé társultak az évszaknak megfelelő hideg színek, a szürke csillogása. De a halvány rózsaszín, a barna különböző árnyalatai, a mélybordó oldotta az összképet. Ami szinte minden tervezőnél üdítő színfoltként visszaköszönt, így joggal mondhatjuk, hogy a 2010-es szezon befutója a kék. Anyaghasználatban is a bőr, a fényes, könnyű selymek mellett megjelentek az évszaknak megfelelően a kötött anyagok, vastag szövetek.

Arany, ezüst, bőr és lakk

A New Generation sorát idén is Anh Tuan kollekciója nyitotta, mely a London Fashion Week-en is bemutatásra került. A vietnámi származású tervező inspirációjában a keleti és magyar folk hatása mindig jelen van. Ahogy egy interjúban elmondta lezserséget és könnyedséget akar közvetíteni munkáival, az orosz folk hangulatával megbolondítva. A szögletes, szimmetrikus formák kulcsvonásai az idei kollekciójának, melyet a sötét színek, a fekete árnyalatai, a fényes arany és ezüst kiegészítők uralnak. Emellett gyönyörű táskái elengedhetetlen kellékei elegáns ruháinak. Októberben, szülőhazájában, Vietnámban egy exkluzív divatbemutatón lesz lehetősége új kollekciójának bemutatására. A Hanoiban megrendezett divateseményen csupán négy vietnámi tervező munkái lesznek láthatók. „Megtiszteltetés, hogy én lehetek az egyik.” – mondta.

Humoros formák és színek(!!!)

Többféle szín- és mintatársítást valósította meg a magukat humorosnak jellemző Artista tervezőpáros Imre Katalin és Stampf Katalin. A türkiz, bordó, sötétkék, olajzöld, piros és mustár színek és a pöttyös, kockás minták kavalkádja rafináltan kombinálódott darabjaikban.

A geometriai formák, klasszikus szabásvonalakkal ötvöződtek. Bugyoroverálokat és körkabátokat a színes, szőrős táskák tettek még érdekesebbé.

Az örökzöld babérerdő kincsei a ruhák

A Je Suis Belle ezúttal is egy misztikus, mesés világba vezetett el bennünket. „Egy történetből inspirálódtunk, amelyikben egy hegy tetején, az örökzöld babérerdőben szellemek és boszorkák élnek, akik kincsekért elárulják a jövőt a hegy lábánál élő falusiaknak. Gyógyitalokat és bájfőzeteket készítenek, és a kapott kincseket ruhának használják. Innen merítettük az ihletet a sziluettekhez, a díszítéshez és a kiegészítőkhöz.” Kollekciójukban a természetfeletti a klasszikus vonalakkal szőtték össze. Játékos, merész, jól variálható és könnyen viselhető darabokat vonultattak fel. Fényes szatén, lágy esésű pamut voál, különféle vásznakat a steppelt kabátok, kötött sapkák tették igazán különlegessé. A visszafogott színeken megjelenő a harsány flitterek, amik a kiegészítőkben is egyaránt megjelentek magával ragadó hatást értek el.

New Yorkban a nagy márkák között

Nanushkát korábbi kollekcióihoz hűen most is a kifinomultság, letisztultság jellemezte. A fekete csupán kiegészítő színként jelentkezett nála, sokkal inkább a szürke, rózsaszínes és barnás árnyalatok kapták a főszerepet. Egyik érdekes darabja az oversize kapucnis pulóver is bemutatásra került. Az oversize ruhák mellet, a test vonalát hangsúlyozó szexi darabok is helyet kaptak Sándor Szandra kollekciójában. A kötött sapkákkal kiegészülve olykor igazán humoros, de harmonikus darabok is kedvesek lehetnek azok számára, akik kevésbé bevállalósak. Nanushka is elindult világhódító útjára, hiszen idén a nagypresztízsű amerikai áruházlánc a SAKS kezdet el árusítani a legnagyobb világmárkák mellett.

A rocktól a barock-ig

Konsánszy Dóra Syntony, vagyis Összehangolás névre keresztelt kollekcióját a 80-as és 90-es évek grunge-rock stílusa ihlette. Emellett az innovatív cipzárak és lélegező textilbőrök, a letisztultabb sziluettek is megjelentek benne. Elmondása szerint olyan vagány nőknek tervezte mostani kollekcióját, akik szívesen elmennek rock-koncertre, de kedvelik a barokk zenét is. Modern, mai nőknek tervezte darabjait, akik szeretik az avantgárdot és a nőiességet ötvözni. A kollekció sikeresen szerepelt Amszterdam International Fashion Week-en is mondta el a tervező. „Ahol a Belle Sauvage-zsal együtt szerepeltünk. A kollekció egyik outfitje bejutott a Not Just a Label által rendezett nemezközi divattervező verseny döntőjére.”

Szűzies vs. nimfomán

A bemutatót az új generációs tervezők úttörőinek számító USE csoport zárta. Akik a Bécsi Fashion Awardson hazai tervezők közül elsőként nyerték meg „A jövő tehetsége” díjat. Ruháik olyan kifinomult és elegáns, de öntudatos nőknek készültek, akik bár nem kihívóak, mégsem maradhatnak észrevétlenek. Az ellentéteket harmóniába rendező kollekcióban a szürke és a fekete mellett megjelennek olyan harsány színek, mint az Yves Klein-kék, a mályva, a Navy Blue és a fahéj. „Olyan különböző hangulatok ütköztetése jellemzi ezt a kollekciót, mint az 1800-as évek klasszikus női viselete és az 1970-es évek „szocreál” konfekciója. A szűziesség és ártatlanság mellett megjelenik a ledérség és nimfománia. A méretes szalonok formai precizitásával szemben a gót-és punköltözékek hanyagsága.”

A közönségdíjas a Je Suis Belle és Anh Tuan lett, de Nanushka stílusa is bejött

Mindegyik tervező rajongótábora képviseltette magát, de nem reprezentatív felmérésünk szerint Je Suis Belle és Anh Tuan kapta a legtöbb szavazatot a nézőktől. Ezt a bemutató alatt is érzékelni lehetett egy-egy befütyülés és az adott kollekciót övező tapsvihar mértékéből. „Nekem Nanushka a kedvencem egyértelműen, már régóta. Mindig megnézem az éppen aktuális kollekcióit. Az ő stílusa tetszik nekem a leginkább” – válaszolta kérdésünkre Enikő. Voltak, akik kifejezetten egy tervező miatt látogattak el, de a legtöbben a bemutató által nyújtott sokszínűséget emelték ki.

Most már megértettem, hogy a ruhát kell hangsúlyozni

Sokszor éri kritika a modelleket csontsoványságuk miatt. Ez a végletes kijelentés leginkább abból fakad, hogy olyanok mondják, akik még nem vettek részt divatbemutatón. Egy ilyen élmény, akár ez is, elegendő, hogy valaki közelebb kerüljön a divat világának összetettségéhez. „Mivel most voltam először divatbemutatón, nekem ez egy új élmény volt. Kicsit furcsa volt, hogy a modellek olyan „unott” arccal vonultak végig a kifutón. De most már értem, hogy miről beszélnek, mikor azt mondják, hogy a ruha a lényeg. A modellek azért ilyen vékonyak, hogy a ruha érvényesüljön.”

Az érem másik oldala

Ám, nem csak elismerő szavakat hallhattunk, volt, aki igen éles kritikát fogalmazott meg. „Számomra a Je Suis Belle kollekciója tetszett a leginkább. Mivel, én magam is a divatszakmában dolgozom, ezért vannak az itt látott tervezőktől is ruháim.

Egy dolgot viszont nem értek, hogy lehet ezek között a tervezők között az Artista tervezőcsoport kollekciója. Hiszen sem színvonalban, sem kivitelben, sem piacalkalmasságban meg sem közelíti azt, ahol a többiek tartanak, és ami a divat 2010-ben lehet Magyarországon. Ez a bemutató azért volt jó, mert láttuk a lehetőségeket.”

szerző: Buczkó Linda

Itt nem állunk meg, az újból a jövő felé tekintünk. Hamarosan következik a Future Generation bemutatójáról készült beszámolónk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek