Ne költs új ruhára - olcsó divattippek őszre

Hogyan öltözzünk fel úgy idén ősszel, hogy nem költünk új ruhára, mégis követjük az aktuális divatot? Egyrészt tovább viseljük a tavasszal érkezett trendeket, másrészt megoldás lehet, ha szekrényünk mélyére nézünk és átalakítjuk, amit lehet, a mindig visszatérő klasszikusok jegyében.

Bár minden évszakváltáskor nagy a kísértés, hogy új ruhákat szerezzünk be, meg lehet úszni a szezont vásárlás nélkül is. A gazdasági válság a divatipart is térdre kényszerítette, így nem csoda, ha a divatházak is igyekeznek olyan ruhákkal előrukkolni, amelyeket nem hajítunk el néhány hónap után.

Vásárolj a saját szekrényedből!

Az öltözködésben pedig megjelent egy új jelszó, a „Vásárolj a saját szekrényedből”. Ezt követve ajánlatos saját és rokonaink gardróbjának mélyére ásni, hiszen pontosan a divat ciklikussága miatt sok olyan darab rejtőzhet ott, amit most újra szégyenkezés nélkül felvehetünk.

Mivel a trendek a legritkább esetben fulladnak ki egy szezon után, tavaszról számos irányzat marad velünk az előttünk álló hűvösebb évszakokban is. Még mindig divatos a katonai egyenruhák által ihletett darabok, így ha van sokzsebes kabátunk, nadrágunk, vagy bármi, ami olívazöld, máris beljebb vagyunk egy lépéssel. Ezek a kicsit férfiasabb formák keverhetőek például a metálfényű flitterekkel és egyéb csillámló bindzsivel gazdagon díszített darabokkal, ráadásul ez a trend sem újkeletű.

Öltözködj 0 forintból!

Tavasszal beszámoltunk arról, hogyan lehet megoldani, hogy a lehető legkevesebb pénzt költsük ruhákra. A Freeshopok, és a ruhacsere már sok helyen Európában bejáratot rendszer. Li Edelkoort a Trend Union trendelőrejelző csoport holland vezetője szerint a jövő divattrendjeiben a tartós anyagokból készült ruhák lesznek kerülnek előtérbe, a klasszikus szabású farmerok mellett bejönnek a munkásruhák és a tartós, kötött holmik is.

A farmer és a bőr reneszánsza

Két anyagnak kezdődött igazi reneszánsza tavasszal, az egyik a farmer, a másik pedig a bőr. Persze, a farmer örök, de most a nadrágon kívül is viselhetjük számtalan formában. Ideje előkeresni a régi ingeket, ami övvel már nem is ormótlan. Ugyanígy a kikopott dzsekiből is lehet ujjatlan mellényt varázsolni, esetleg néhány felvarróval egyedibbé tenni. A farmert ráadásul remekül lehet párosítani a kicsit western-beütésű kockás ingekkel, de akár a rockerek által kultivált flanelt is lehet ehhez az irányzathoz igazítani.

A bőr most minden formában és változatban menő, legyen nadrág vagy dzseki, lakk vagy velúr. Amiből viszont a legtöbb volt a nemzetközi kifutókon, az az irhakabát, leginkább a pilóták által hordott dzseki fazonban, puha szőrös gallérral. Pár éve láttuk már a báránybőr virágzását, valószínűleg most sem lesz másként. Ráadásul az sem akadály, ha divatjamúlt szabású bőráru szomorkodik a szekrényben, egy bőrruha-készítő ugyanis könnyen át tudja alakítani a vágyott fazonra.

Sortok harisnyával

A tavaszi-nyári sortokat tovább lehet viselni harisnyával, és száraz időben a nyitott cipőket, szandálok is sokáig hordhatók vastagabb térdzoknival. A csipke és más áttetsző, fehérnemű-ihlette felsők, amik a budoár-stílus kellékei, szintén téliesíthetők, ha hosszú ujjú garbót viselünk alatta. A másik megoldás, hogy ezeket a vékony anyagokat nagyon vastag, kötött kardigánokkal vesszük fel, a stíluskeverés ugyanis kifejezetten erről szól. Apropó, kötött anyag: a norvég minta szintén nagyon megy, úgyhogy a száműzött sípulóvereket is rehabilitálni lehet.

A csőnadrágok esküdt ellenségei most örülhetnek, mert visszatérnek a bő szárú nadrágok. Lehet ez trapézfarmer, de elegánsabb gyapjúszövet is, ráadásul a magas derék is újra felbukkan, úgyhogy a vesénket sem kell félteni. A '70-es évek nem volt még olyan nagyon régen, tessék csak zaklatni a mamát és a nagymamát!

A jolly joker a leopárdpötty

Megint felbukkant a minták jolly jokere, a leopárdpötty. Elég, ha egy-egy ruhadarabunk vagy kiegészítőnk párducos, mert megadja az alaphangulatot, de mégsem válik tőle vásárian olcsóvá a megjelenésünk. Ami a színeket illeti, a bogyós gyümölcsök és a drágakövek árnyalatai minden ősszel beválnak. Emellett most az élénk vörös számít újdonságnak: a borongós időt és kedvet már egy kesztűnyi piros folt is képes feldobni. Jól párosítható a szürkével is, ami tavaly jött divatba az unásig ismert fekete alternatívájaként.

Persze a legalaposabb kutatóexpedíciónk ellenére is megtörténhet, hogy mindenképpen szükségünk van néhány új holmira, mert a régiek egyszerűen menthetetlen állapotban vannak. Ebben az esetben viszont gondolkodjunk előre és tekintsünk befektetésként a vásárlásra: ne spóroljunk a minőségen, valamint válasszunk időtálló fazonokat.

Tevebarna télikabát, Marlene-nadrág

Olyan örökzöldekkel biztosan nem lövünk mellé, mint amilyen egy hosszú, tevebarna télikabát, egy kasmírpulóver vagy egy tweedből készült Marlene-nadrág. Kiegészítők terén is érdemesebb klasszikus formákat keresni: egy karamellszínű, egyszerű formájú, rézcsatos bőr kézitáska, egy lovaglócsizma vagy egy hegyes orrú magassarkú cipő helyzetek sokaságában menthet meg minket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra