Zanza!

Több, mint 1000 dugóhúzó látható a francia Ménerbes városában található dugóhúzó múzeumban. A legrégebbi példány a XVII. század elején készült, amikor Magyarországon még egyáltalán nem palackoztak borokat, tehát dugóhúzóra sem volt szükség.


dugohuzok_1De nem csak régi darabokban lehet gyönyörködni, vásárolható itt mindenféle modern változat a viccestől az ufóknak készültig. Némelyik komoly gondot okoz a gazdájának, mire kitalálja hogyan is működik!
A francia borászok állítják, létezik egy folyamat a fiatal borkedvelők körében, ami a fakanállal benyomott parafa dugóval kezdődik tizenhat évesen, és jobb esetben egy több száz eurós formatervezett darabbal zárul, úgy negyven éves kor körül. Utána már csak a praktikum számít.
A francia dugóhúzó múzeumban az is kiderül, hogy csak Franciaországban több, mint 20.000-en választják hobbijuknak a dugóhúzógyűjtést.
Múzeum még nincs Magyarországon, de nagyon jó minőségű dugóhúzókat lehet vásárolni a borszaküzletekben, és rengeteg jópofa darab kapható a gombamód szaporodó design üzletekben is.
Ezen az oldalon rengeteg dugóhúzót láthattok, és kiderül, az adott héten épp mely darab lett a favorit dugóhúzó: http://www.bullworks.net/virtual.htm

Blogmustra