Nem illik hamisan dúdolni az Operabálon

A nap legszórakoztatóbb sajtóközleményét adjuk most közre, amelyik e szavakkal kezdődik: „Szerencsére egyre inkább kezd visszatérni az etikett szerepe az Operabálon.”

cikk-tious-rovid

A 13 pontos szabályzat magában foglalja, hogy például frakkhoz tilos fehér zoknit húzni, de azt is, hogy a bálon legyünk fesztelenek, és ne hibáztassuk a partnert, ha bénán táncol. Nézzük szóról szóra.

1. Minden alkalomra, így az Operabálra is pontosan kell érkezni.

2. Az öltözködésnél gondoljunk arra, hogy a kevesebb, minőségileg több lehet. Az estélyi ruhaköltemény, az ékszerek mennyisége és mérete, a frizura és a smink, ne lépjék túl a jó ízlés határát.

Operabáli meghívón a White Tie előírás szerepel. A White Tie és az Ultra-formal még a Black Tie-nál (szmoking, estélyi ruha) is elegánsabb.

Fontos, hogy a hölgyeknél a nagyestélyi földig érő legyen. Az uraknak ez az előírás frakkot jelent, ehhez fehér mellény vagy selyem cummerbund – azaz övsál – az előírás, és fehér csokornyakkendőt kell kötni. Feketét tilos! A frakkhoz fekete lakkcipő dukál (lehetőleg fűző nélküli) és fekete selyem térdzokni, lábon a fehér tilos! Az operabálon uraknál a szmoking viselete is megengedett.

3. Legyünk fesztelenek és könnyedek, de kerüljük a feltűnést!

4. Az asztalhoz érve (akár a saját asztalunk, akár táncba vinni szeretnénk valakit) illik bemutatkozni, annak ellenére, hogy rendszerint névkártyák minden terítéknél kint vannak.

5. Egy asztalnál ülők meg kell, hogy táncoltassanak minden ott ülő hölgyet.

6. Tánc közben nincs lekérés, és maximum két zeneszámot szokás táncolni.

7. Hölgyeknek a táncnál tilos felkérést visszautasítaniuk, illetve ha ezt megtették, akkor azt a táncot utána már mással sem táncolhatják!

8. Tánc közben a férfiaknak illik beszélgetést kezdeményezni, szórakoztatni a hölgyet, amit nem helyettesít a hamis dúdolás, vagy partnerünk hátának ütemes érintése. Kezdetnek próbálkozhatnak az urak egy bókkal, ez legtöbbször beválik. Kerüljük az olyan figurákat, amit a partner még nem tud: táncoljunk a partner szintjén! Sose hibáztassuk őt, ha valamit elront! A tánc közti szünetekben ne hagyjuk magára a hölgyeket.

9. Legyen annyi önbizalmunk, hogy elfogadjuk és meg is köszönjük a felénk irányuló kedveskedést, bókot. A protokoll egyik alapvetése: fölösleges az álszerénység, visszatetsző úgy reagálni, mintha nem is volnának értékeink.

10. Legyünk tekintettel a táncparkett méretére, és a többi táncosra. Ne taroljunk, és ne tolakodjunk.

11. A báli vacsora nem a gyomor megtöltését célozza, sokkal inkább kulináris ünnep.

12. Cigarettát, ételt ne vigyünk a táncparkettre! Dohányozni az Operabál alatt csak az arra kijelölt helyeken (dohányzó sátor) lehet.

13. Túl korán, éjfél előtt nem ildomos távozni.

 

cikk-tipus-linkek

• Segal Viktor menüje az Operabál vendégeinek
Cool and sexy

Mustra