A sütőtököt arcra kenni is jó

A tök sokoldalú növény: nemcsak az egyik legkedveltebb alapanyaga az őszi ételeknek, hanem a bőröd egészségének is ugyanolyan jót tehet. De ha enni nem szereted, csak lámpást vájsz belőle, akkor se dobd ki a maradékot!

Nemcsak télen, már ilyenkor is szenvedhet a bőröd a hidegtől: sokaknak kiszárad és érzékennyé válik. A tökfélék tele vannak antioxidánsokkal, cinkkel és vitaminokkal, és különösen sok tápanyaggal látják el a száraz és fáradt bőrt, de a hajat is. Az Ecouterre összegyűjtött öt olyan tökből készült házi kencét, amit érdemes kipróbálnod. Amerikai sütőtök helyett pedig pont olyan jó a magyar is, vagy a Halloween-tök is.

Testradír

Keverj össze 1/4 csésze főtt, pürésített tököt 1/4 csésze barna cukorral egy tálában. Egy nedves rongy segítségével vidd fel a bőrödre, majd radírozd le körkörös mozdulatokkal, végül most le a maradékot meleg vízzel.

Arcpakolás

Zsíros bőrre: 1/4 csésze apróra darabolt nyers tököt turmixolj össze egy teáskanál tökmagolajjal, egy teáskanál almaecettel és egy tojás sárgájával. Az összeaprított keveréket kend az arcodra, hagyd hatni 20 percig, majd most le langyos vízzel.

Száraz bőrre: 1/4 csésze apróra darabolt nyers tököt turmixolj össze egy teáskanál tökmagolajjal és pár csepp tejjel vagy tejszínnel. Az eljárás ugyanaz, a száraz bőrt pedig extrán hidratálja és táplálja a tej.

Arcradír

1/2 csésze tökpürét keverj össze 3 teáskanál cukorral és 1/2 teáskanál tökmagolajjal, sűrű masszát kell kapnod. Tedd az arcodra és finom, körkörös mozdulatokkal masszírozd át a bőröd. Hagyd még rajta pár percig, majd langyos vízzel öblítsd le.

Hajpakolás

1/2 csésze tökpürét keverj jól el 1/4 csésze natúr joghurttal és 2 teáskanál mézzel. A hajtőtől a végekig alaposan itasd át a hajad a keverékkel, majd tegyél fel egy zuhanysapkát és hagyd hatni fél óráig. Végül öblítsd le langyos vízzel. Ez remek kondicionáló száraz hajra, a hajat fényessé és puhává teszi.

Lábpakolás

1/2 csésze tökpürét keverj össze 1 egész tojással és 1/2 teáskanál mézzel. A pasztát kend a lábfejedre, de akár térdig is felkenheted, majd kösd a lábad egy nejlonzacskóba. Hagyd hatni 15 percig, majd langyos vízzel mosd le. Ez a kiszáradt sarkakat is nagyon puhává varázsolja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra