Olyan rúzst érdemes keresni, amiben nincs kármin

Nem mindegy, miket kensz az arcodra. Győződj meg róla, hogy a választott termékekben minden összetevő biztonságos. Vizsgáld meg alaposan púdered, szájrúzsod és egyéb kenceficéid összetételét. Frissítsd fel sminktáskádat és lájkold a természetet!

A talkum egy szürkészöld színű, puha ásvány. Testápoló és kozmetikai termékekben fordul elő. Belégzése bizonyos körülmények között allergiás reakciókat válthat ki, akár rákot is okozhat. A púderválasztásnál fő szempont, hogy lehetőleg mikronizált ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket vegyünk, mert abban az ásványi anyagok tényleg szuperfinomak. Ha köhögsz a sminked miatt, akkor valószínűleg rosszat választottál – a finom szemcsék bejutnak a szembe, a tüdőbe, ahol azonnal reakciót váltanak ki, ráadásul az arc pórusait is eltömítik. Ajánlott a vegán készítmények használata. A vegán nemcsak azt jelenti, hogy nem tartalmaz állati eredetű alkotóelemeket, de azt is, hogy nem tesztelték állatokon.

Az illatmentes készítmények elég megbízhatóak

Egy átlag nő, élete során 4-5 kiló rúzst használ el, tehát alaposan meg kell fontolni, milyet vásárolunk. Érdemes olyan rúzst keresni, amiben nincs kármin. A kármin a kokcsinella nevű színezékanyagból nyerhető vörös vagy bíborszínű festék (a kokcsinellát a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki). Kémiailag a kárminsav az antrakinon bonyolult származéka. Nagyon szép vörös, de nem fényálló. Válasszunk a világmárkák közül vagy ökológiailag ellenőrzött termékekből. Jobban hangzik az összetevők között a méhviasz, a jojoba olaj, a sárgabarackmag- és kendermag olaj, mint az ólom, alkohol és egyéb, kimondhatatlan nevű alkotóelemek. Vannak olyan ökológiai gazdálkodásból származó termékek is, melyekben nagyon kevés összetevő van, mégis a minőségi és kiváló kozmetikumok közé sorolhatók.

Ami a krémeket illeti, az illatmentes készítmények elég megbízhatóak, ugyanis sok vásárlóból a krémek émelyítő illatanyagai allergiás reakciókat váltanak ki: könnyezés, fejfájás léphet fel. Sokan nem bírják az összetevők közül benzil-alkoholt és a dimetikon-t (habzásgátló) sem. A testápolókra ugyanez vonatkozik: egy rosszul választott termék nem csak kellemetlenséget tud okozni, de károsíthatja a bőrsejteket is. Rengeteg hirdetéssel bombáznak minket, a cégek fűt-fát és fiatalságot ígérnek, mégse rántsuk le a polcról az agyonmarketingezett terméket anélkül, hogy az összetételre ne vetnénk egy pillantást. A rossz választás gyakran már csak a gyakorlatban derül ki: ha egy krém viszketést okoz, azonnal felejtsük el. A jó választás egy sűrű, már-már szilárd, organikus krém, melynek természetes az illata is - ilyen a levendula, a körömvirág vagy a citrom. A kísérletező kedvűek felfedezhetik a mikro-gazdálkodásokból származó kézműves krémeket is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek