Ez az egészségesnek tartott tea májkárosodást okozhat

GettyImages-557134261

A zöld teának számos gyógyhatást tulajdonítanak, egyesekre mégis káros hatással lehet.

A világ második legnépszerűbb italának számító zöld tea nem csak kellemes íze miatt kedvelt. Kutatások szerint ez az antioxidánsokban gazdag teaféle csökkenti a gyulladást, jótékony hatással van a szív egészségére, az anyagcserét felpörgetve elősegíti a fogyást, illetve szerepet játszhat számos krónikus betegség, köztük a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében. Ennek ellenére egy tudományos áttekintés azt mutatja, hogy lehetnek bizonyos mellékhatásai is, így egyelőre nem teljesen tisztázott okokból károsíthatja a májat.

Mi az összefüggés a májkárosodás és a zöld tea között?

Stephen Malnick professzor, a Kaplan Medical Center belgyógyászati osztályának vezetője a GastroHep című folyóiratban publikált tudományos áttekintés vezető szerzője arra figyelmeztet, hogy a zöld tea néha különböző országokból származó tealevelekből áll, amelyek között olyanok is lehetnek, amelyek kisebb mennyiségben ugyan, de nehézfémeket tartalmaznak. Ezért azt javasolja,

mindig ügyelj rá, hogy megbízható forrásból származó, kiváló minőségű zöld teát vásárolj.

Ez igaz a zöld tea kivonatából előállított tablettákra is, amelyeknél felmerült, hogy ritkább esetben májproblémákat válthatnak ki.

A zöld tea leveleiben májkárosító hatású toxinok lehetnek
A zöld tea leveleiben májkárosító hatású toxinok lehetnekFrank Rothe / Getty Images Hungary

A tudományos áttekintést jegyző kutatók úgy találták, hogy a rendellenességekért a teanövényekben lévő toxinok által kiváltott anyagcsere-reakció lehet a felelős, amely egyeseknél májgyulladást, akut májelégtelenséget vagy egyéb májkárosodást okozhat, amiből csak hónapok vagy évek alatt lehet felépülni. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy eddig csak 100 ilyen esetet regisztráltak világszerte.

Ebben az is közrejátszhat, hogy a teafogyasztás és a májelégtelenség közötti kapcsolat diagnosztizálása komoly kihívást jelent.

Azt, hogy a májkárosodást pontosan milyen anyagok váltják ki, máig nem sikerült tisztázni, de a jelek arra utalnak, hogy a zöld tea gyógyszerekkel vagy más gyógynövényekkel való kombinációja összefügghet a májbetegségek jelentkezésével.

Mértékletes fogyasztásával csökkenthetők a kockázatok
Mértékletes fogyasztásával csökkenthetők a kockázatokATU Images / Getty Images Hungary

Mire kell figyelni a zöld tea fogyasztásakor?

A szakemberek szerint a hangsúly a mértékletességen van, ezért a kockázatok csökkentéséhez lehetőség szerint napi 2-3 csészényi zöld teánál húzd meg a határt. Emellett próbálj odafigyelni a tested jelzéseire: ha fogyasztása után szokatlan tüneteket, például hasi fájdalmat, sárgaságot vagy sötét színű vizeletet tapasztalsz, ne igyál belőle többet, és mielőbb fordulj orvoshoz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra