Így segít a zenehallgatás a legközelebbi edzésednél!

GettyImages-675077722 (1)
Bagyinka Tímea

A zene nem definiálható, pontos meghatározással eddig sem a tudomány, sem a művészet nem ruházta fel. Platón szavaival élve „A zene lelket ad a világegyetemnek, szárnyakat az elmének, röptet a képzeletnek, vigaszt a szomorúságnak, és életet a Mindennek.”

A zene együtt születik az emberrel, és egész életét végigkíséri. Néha észrevétlenül, gyakrabban tudatosan van jelen a mindennapokban. Ott van már a gyermekszobában az újszülött ágya felett, ott van az iskolában, munkahelyen, moziban vagy a kávézóban is. Zene szólhat rajzolás vagy olvasás közben, felkelés után és lefekvés előtt is. Lehet hallgatni egy kényelmes fotelben, egy kényelmetlen villamoson, de lehet sportolás közben is. És mint ilyen, a testre és a lélekre is hatalmas befolyással bír. A ritmus és a dallam képes a művészeti irányzatok közül a legnagyobb érzelmi hatást kiváltani, jelentsen ez szerelmet, szenvedélyt, örömöt vagy kínt, drámát és szenvedést.

A zene maga a szabadság. Mindenkié. Hát használd!

A zenehallgatás az agy összes területét egyszerre hozza működésbe. A legfontosabb azonban mind közül, hogy ilyenkor az ütemek hallatára, pont mint evés vagy valamilyen izgatottan várt esemény előtt, fokozott dopamintermelés veszi kezdetét. Ez a vegyület felelős a boldogságérzet kialakulásáért. Emelkedett szintje elégedettséget és örömöt okoz, ezen érzés pedig ha cselekményhez is köthető, ösztönzően hat az esemény kívánt újraélése, ismétlése végett. 

Így ha a sportoláshoz zenehallgatást társítunk, könnyebben válik az rendszeressé, és még várni is fogjuk a következő edzés időpontját. Nem utolsósorban a zene élménnyé változtatja a legegyszerűbb mozgásformákat is, és kiemelkedő hatással bír a sportteljesítményre. 

A zene feldobja az edzést
A zene feldobja az edzéstOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Mikor milyen zene szóljon?

A zene tud unaloműző lenni, segít a monotonitást legyőzni, amikor a sokadik kört futod. Ahol a kreativitásodra és hirtelen megoldási helyzeteket igénylő döntésekre van szükség, ott érdemesebb változatos, egymástól erősen eltérő hangulatú és dallamvilágú zenéket hallgatnod. Az olyan eseményeken pedig, ahol koncentrálnod kell, ott lassabb, instrumentális vagy komolyzene szóljon a füledben. Ez utóbbi lesz hasznodra akkor is, ha rakoncátlankodik a pulzusod vagy a vérnyomásod, és szeretnéd még a teljesítményed fokozni anélkül, hogy a szíved megterheld. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Igazítsd a zenét az edzés üteméhez!

Mivel a vérkeringés és a légzésritmus képes szinkronizálódni a zene ütemével, jól használhatod a nyugodtabb dallamokat vérnyomásod szabályozásban és a légzésed rendezésében anélkül, hogy a sporttevékenységet fel kellene függesztened. Ilyenkor vedd le a hangerőt is, hiszen a túl hangos zene összehúzza a bőr alatti ereket, amely a vérnyomás emelkedését idézi elő.

Összefoglalva tehát a megfelelő zene kiválasztása segíteni fog neked az edzés alatt a megfelelő éberségi-izgalmi szinted és az optimális pulzusszámod elérésében, átlendít a holtpontokon, kitartásra és jobb koncentrálásra sarkall. Nem utolsósorban a fokozott agyi aktivitás miatt hány, de hány olyan esetet lehetne ide példaként felsorolni, amikor a korszakalkotó, megváltó gondolatok pont ilyenkor fogalmazódtak meg. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra