Ezeket a komoly fertőzéseket kaphatod el a téli wellnessezés alatt

Amikor odakint borús, hideg az idő, mi mást csinálnánk legszívesebben, mint egy forró fürdőben ejtőznénk? A szállodák, élményfürdők kültéri és beltéri jakuzzikkal, termálvizes medencékkel várják az ellazulni vágyó vendégeket. Csakhogy akad itt egy kis probléma…

A bőrkárosító baktérium gyorsan szaporodik

A meleg vízben nagyon gyorsan szaporodnak a különféle kórokozók. Az egyik leggyakoribb, betegségeket okozó kis baktérium a Pseudomonas aeruginosa. A nem megfelelő klórozás mellett (a magas hőfokú vízben gyorsabban lebomlik a fertőtlenítő) vígan él és szaporodik, a bőrön makacs kiütéseket, a fülben pedig gyulladást okozva.

A 26 éves, indianai Taylor Bryant a hotel jakuzzijának használata után ijesztő kiütéseket vett észre a lábán. A már említett baktérium támadta meg a szőrtüszőit meglehetősen nagy volumennel. A nőt kezelő orvos végül kizárt minden egyéb lehetőséget, a fertőzést biztosan a jakuzzi vize okozta. Első körben antibiotikumokat kapott, de a fertőzés így is olyan súlyossá vált, hogy Bryant végül járni is képtelen volt. Egy, a korábbinál erősebb antibiotikum tudta csak legyőzni  a Pseudomonas aeruginosát, így sikerült megelőzni a tartós bőrkárosodást, ami az elhanyagolt fertőzéssel együtt jár. 

Nemi beteg lett egy 11 éves kislány

Az osztrák kislány családjával együtt az olaszországi Pantelleria-szigeten fürdött a Specchio di Venere krátertóban, majd utána egy órán keresztül ázott egy sekély, forró medencében a tó partján. Hamarosan viszkető, égő érzést tapasztalt intim testtájain, amit eleinte gombás fertőzésnek hittek. A krém azonban nem javított az állapotán. A további orvosi vizsgálat végül gonorrhoeát, azaz egy nemi betegséget állapított meg. A tripperként vagy kankóként ismert kór kezeletlenül hagyva akár kismedencei gyulladást és meddőséget is okozhat. Jelen esetben azonban az volt a legnagyobb probléma, hogy a kórokozót eleinte nem kapcsolták össze a kellemes wellness-szel, így a kislány és családja vádak kereszttüzébe került. Miután tisztázták magukat, a gyanú az erősen használt vizű medencék felé irányult, amelyek testhőmérsékletű vize olyan ásványi és szerves részecskéket tartalmaz, amelyek növelhetik a gonorrhoea baktérium túlélési esélyét. Valószínűleg egy fertőzött ember úszott korábban a medencében, a kórokozók túléltek a vízben, és a kislány szervezetébe kerültek. Végül antibiotikumok segítségével megszüntették a fertőzést, de az orvosok felhívták a figyelmet a nem gondozott vizek és a nem fertőtlenített törülközők, illemhelyek veszélyeire is.

A téli wellness veszélyes is lehet, hiszen betegséget is elkaphatunk
A téli wellness veszélyes is lehet, hiszen betegséget is elkaphatunkAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Kötőhártya-gyulladás és gyomorpanaszok

Télen ugyanúgy veszélyezteti szemünk egészségét a kötőhártya-gyulladás, mint nyáron. Vírusok és baktériumok kerülhetnek bele a meleg fürdőzések során, amelyek aztán kipirosodást, égő érzést, viszketést, dagadást, váladékozást okoznak. Mindenképpen érdemes vele felkeresni egy szemészt, ugyanis csak ő tud különbséget tenni a kétféle fertőzés között, és adhat rájuk gyógyhatású szemcseppet. A másik tipikus wellnessbetegség a hasmenés. A véletlenül lenyelt vízzel egy Cryptosporidium nevű élősködő is a gyomorba, illetve a bélrendszerbe kerülhet. Főleg azok engedik ezt a kórokozót a vízbe, akik felelőtlenül, hasmenéses panaszokkal ülnek be medencézni a többi emberrel. A klór pedig nem mindenható…

Gyulladásos tüdőbetegség, aminek semmi köze a koronavírushoz

A koronavírus időszakában leginkább magától a Covidtól vagy a tüdőgyulladástól tartunk. Eszünkbe sem jut, hogy a jól megérdemelt téli pihenés és medencézés során is összeszedhetünk egy komoly betegséget akkor is, ha senki sem szenved koronavírusban körülöttünk. A Nontuberculous mycobacteria nevű kórokozó a forró vizes medencék gőzén vagy a pezsgőfürdők buborékjainak páráján keresztül jut a tüdőnkbe. Dr. Cecile Rose amerikai tüdőgyógyász a tüneteket is felsorolta: láz, légszomj, felületes légzés, fáradékonyság, fogyás. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk velük, de közben arra is figyeljünk, hogy ne fertőzzük újra magunkat a meleg vizes medencék használatával. Azok, akiknek immunrendszere legyengült, kemoterápiás kezelést kapnak, cukorbetegek vagy épp idősek, csak olyan helyen használják a pezsgőfürdőt és a meleg vizes medencéket, ahol fokozottan ügyelnek a higiéniára – és még ezelőtt is érdemes megkérdezni a kezelőorvost, egyáltalán ajánlja-e. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Mit tehetünk a megelőzésért?

Teljesen egészséges emberek is megbetegedhetnek a téli wellness alatt, ezért érdemes néhány szabályt betartani. Az egyik a hely minőségi ellenőrzése: nyugodtan kérdezzünk rá, milyen gyakran és hogyan takarítják, fertőtlenítik a különböző medencéket, mivel tudják ezt igazolni? Még biztonságos helyen is zuhanyozzunk le bő szappanos meleg vízzel a fürdőzés után, majd szárítkozzunk meg alaposan. Mindig legyen a lábunkon papucs, és lehetőleg hamar öltözzünk át száraz fürdőruhába. A használtat alaposan mossuk ki és szárítsuk meg. Soha ne üljünk medencébe, ha bőrsérülésünk van, hiszen az nyitott kaput jelent a kórokozók számára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra