Súlyos betegségre utal, ha ezt látod a vizeletben

GettyImages-1716602227
Olvasási idő kb. 4 perc

A normál vizelet színe változhat a tisztától a halványsárgáig, ettől eltérően bizonyos estekben egészségügyi problémára is utalhat, például a benne lévő fehérjerészecskékkel. De van, amikor olaj válik ki belőle, ami a vizeletben kavarogva akár súlyos alapbetegséget is jelezhet.

A vizeletben lévő olaj összefüggésbe hozható akár az étrend megváltozásával is, de jelezhet például cukorbetegséget vagy vesével kapcsolatos problémát is. Az alábbiakban sorra vesszük, mi lehet a magyarázat az olajos vizeletre.

Lipiduria

A zsírok vagy lipidek vizeletben történő megjelenését lipiduriának nevezik. Ez lehet az olajos vizelet egyik fő oka. Ez gyakran vesekárosodást követően fordul elő, amikor a vese már nem képes arra, hogy kiszűrje a nagyobb zsírmolekulákat a vizeletből. A lipiduria gyakori oka a nefrotikus szindróma, ami olyan vesebetegség, melyet cukorbetegség, lupus vagy szívbetegség válthat ki. 

Az olajos vizelet vesebetegség következménye is lehet
Az olajos vizelet vesebetegség következménye is lehetLothar Drechsel / Getty Images Hungary

A nefrotikus szindróma további tünetei közé tartozik a boka és lábfej duzzanata, súlygyarapodás, fáradtság, habos vizelet és a vér alacsony fehérjeszintje.

Ketózis

Akkor is olajos lehet a vizelet, ha valaki ketogén diétát tart. Ennek az az oka, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták hatására a szervezet ketózisba kerülhet, ilyenkor szénhidrát helyett zsírt éget el energiaként. 

A ketogén diétán lévőknek gyakran olajos a vizelete
A ketogén diétán lévőknek gyakran olajos a vizeleteDeFodi Images News / Getty Images Hungary

Míg a ketózis normális a ketodiétát folytatók számára, a cukorbetegeknek problémát okozhat. Ha valaki cukorbetegség során magas vércukorszintet, légzési nehézséget, erős szomjúságot vagy zavartságot észlel, azonnal kérjen orvosi segítséget, mert a tünetek életveszélyes állapothoz, diabetikus ketoacidózishoz vezethetnek.

Kiszáradás

Kiszáradás miatt is olajos lehet a vizelet, mivel nagy mértékben koncentrálódnak benne a salakanyagok, miközben a szervezet próbál takarékoskodni a még fellelhető vízzel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kiszáradás egyéb tünetei, mint például a szájszárazság, a szédülés és a szomjúság, általában a vizelet állagának megváltozása előtt jelentkeznek.

Vitaminok és étrend-kiegészítők

A túl sok vízben oldódó vitamin, például a B-komplex és a C-vitamin bevitele megváltoztathatja a vizeletet. Ha az említett vitaminokból többet veszünk be, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, a testünk vizelet útján igyekszik megszabadulni a felesleges mennyiségtől, ettől pedig zsírosnak, olajosnak tűnik a vizelet. 

A túladagolt vízben oldódó vitaminok is a vizelettel távoznak
A túladagolt vízben oldódó vitaminok is a vizelettel távoznakStrauss/Curtis / Getty Images Hungary

Chyluria

A chyluria olyan állapot, ami akkor fordul elő, ha a fertőzések leküzdéséért és a szervezet folyadékszintjének egyensúlyban tartásáért felelős nyirokfolyadék a vizelettel keveredik. Emiatt a vizelet tejszerű vagy olajos lehet. 

A chyluriát parazitafertőzések, nyirokrendszeri problémák vagy fizikai sérülések okozhatják.

Húgyúti fertőzések 

A húgyúti fertőzések közvetlenül nem okoznak olajos vizeletet, de a súlyos fertőzések néha olyan réteget képezhetnek a vizelet tetején, ami olajnak tűnhet. A húgyúti fertőzések általában más tüneteket is okoznak, például fájdalmat vagy égő érzést vizelés közben, gyakori vizeletürítést és lázat.

Ekkor kell orvoshoz fordulni 

Ha valaki gyakran észlel olajat a vizeletében, és az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, mindenképpen kérjen orvosi segítséget: fájdalom vagy égő érzés vizeletürítés közben; szokatlan színű vagy mindig zavaros vizelet; duzzadó láb, boka vagy lábfej; magas vérnyomás; hasi fájdalom; gyors súlygyarapodás vagy fogyás; hányinger vagy hányás; habos vizelet; tartós fáradtság; láz; nehéz légzés.

A vesebetegséget évtizedek óta „csendes gyilkosként” tartják számon, hiszen a veseműködésünk akár 90 százalékát is elveszíthetjük, mielőtt bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen tünetek utalnak arra, hogy károsodott a veséd.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek