Az 5 legsúlyosabb betegség, amit vitaminhiány okoz

GettyImages-1345663566
Olvasási idő kb. 5 perc

Azok, akik tudatosan és kiegyensúlyozottan táplálkoznak, ritkán tapasztalnak meg olyan betegségeket, melyeket valamelyik vitamin hiánya okozna. Ha sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húst és csökkentett zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk, a szervezetünk megfelelő szinten és egyensúlyban biztosítja a szükséges vitaminokat. De vajon milyen következményekkel járhat, ha valaki nem gondoskodik a megfelelő vitaminpótlásról?

A vitaminhiány számos tünetet okozhat, például fáradtságot, ingerlékenységet, valamint a bőr és a haj elváltozásait. Ám ezeknél a vitaminpótlással könnyen orvosolható jeleknél van, hogy súlyosabb panaszokat okoz, ha a szervezetünk hiányt szenved valamelyik vitaminból. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen súlyosabb problémákhoz vezethet, ha hagyjuk, hogy megcsappanjon vagy kiürüljön a vitaminkészletünk.

Éjszakai vakság

A súlyos A-vitamin-hiány éjszakai vaksághoz is vezethet. A farkasvakságnak is nevezett betegségben szenvedők szürkületben, félhomályban feltűnően gyengébben látnak, mert a szem képtelen azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez. Ez a hiánybetegség a 2-5 éves gyermekek körében fordul elő leggyakrabban, általános alultápláltság miatt.

Az A-vitamin hiánya gyakran farkasvakságot okoz
Az A-vitamin hiánya gyakran farkasvakságot okozJim Craigmyle / Getty Images Hungary

Fájdalmas, duzzadt ízületek

Mivel az ízületek sok kollagénben gazdag kötőszövetet tartalmaznak, a C-vitamin-hiány az ízületeket is érintheti, ami járási nehézségeket okozhat. A hiányállapot akár ízületi vérzéshez is vezethet, ami duzzanatot és további fájdalmat eredményezhet. Mindkét tünet C-vitamin-pótlással kezelhető, és általában egy héten belül megszüntethető.

Szívbetegség, demencia

A B12-vitamin, ami kobalamin néven is ismert, nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek és a DNS képződésében, valamint támogatja az idegrendszer fejlődését és működését. Továbbá segíti a homocisztein lebontását is, ami azért nagyon fontos, mert ez a fehérje rontja a szív- és érrendszer egészséges működését, és túlzott mennyiségben demenciához vezethet. 

A B12-vitamin is felelős azért, hogy a keringési rendszerünk megfelelően működjön
A B12-vitamin is felelős azért, hogy a keringési rendszerünk megfelelően működjönHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Abban az esetben, ha valakinek a B12-vitamin-szintje veszélyesen alacsonyra süllyed, azonnal injekcióra van szüksége.

A tapasztalatok szerint a B12-vitamin-hiány sokszor diagnosztizálatlan marad, vagy aluldiagnosztizálják, mivel a tünetek egyáltalán nem specifikusak, így utalhatnak egyéb betegségre is. Tipikus megnyilvánulása a kar- vagy lábbizsergés, járási nehézségek, fáradtság, hányinger, gyors szívverés és ingerlékenység.

Depresszió

A D-vitamin azontúl, hogy segít megőrizni a csontok egészségét és erősségét, elősegíti a sejtek növekedését, és javítja az immunrendszer működését, valamint fontos szerepet játszik abban is, hogy ne legyünk depressziósak. A kutatók azt találták, hogy a depressziós emberek vérében alacsonyabb volt a D-vitamin-szint, mint az egészséges emberekében. A tudósok azt is megállapították, hogy milyen kapcsolat van a D-vitamin és a levertséggel, szomorúsággal járó kedélybetegség között.

A D-vitamin sokszor segít leküzdeni a hangulatingadozást
A D-vitamin sokszor segít leküzdeni a hangulatingadozástJordan Siemens / Getty Images Hungary

Néhány tanulmány azt támasztotta alá, hogy az emberek egyes csoportjainál javultak a depresszió tünetei, miután elkezdték szedni a D-vitamint. De ez a lehetséges előny egyáltalán nem egyértelmű. A D-vitamin-hiánynak és a depressziónak különböző tünetei vannak, de előfordulhat, hogy mindkét állapot egyszerre jelentkezik. Ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, akkor folyton fáradt vagy álmos, fájnak a csontjai és az izmai, melyeket gyengének érez.

Izomgyengeség, izomgörcsök

E-vitamin-hiány hatására az izomszövet legyengül, és nem működik megfelelően. Ilyenkor gyengébbnek érezzük az izmokat, illetve gyakran tapasztalhatunk izomgörcsöket is, leginkább fizikai aktivitás, izommunka hatására.

Az E-vitamin segít orvosolni és elkerülni az izomban kialakuó görcsöket
Az E-vitamin segít orvosolni és elkerülni az izomban kialakuó görcsöketTravelCouples / Getty Images Hungary

Sokan tudatosan kerülik a zsíros ételeket, pedig az egészséges zsírok fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy erős legyen az immunrendszerünk, jól működjön az agyunk, egyensúlyban legyen a hormonháztartásunk, valamint, hogy a szervezetünk hozzájusson az antioxidáns hatásairól ismert E-vitaminhoz.

Bár annál, aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, és elegendő mennyiségű egészséges zsírt fogyaszt, ritkán fordul elő E-vitamin-hiány, ám az emésztési zavarokkal küzdőknek, illetve a hasnyálmirigy-gyulladásban, cöliákiában vagy cisztás fibrózisban szenvedőknek szükségük lehet a vitaminpótlásra.

Egyes élelmiszerek a bennük lévő vegyületeknek köszönhetően nagyon fontos szerepet tölthetnek be a rákos betegségek megelőzésében. Ha szeretnéd tudni, hogy mi kerüljön a tányérodra, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek