Hatástalan lehet vitamint szedni, ha nem tartod be a 30 perces szabályt

Suhajda Zoltán
vitamin-50-felett (2)
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem mindegy, milyen itallal veszed be a reggeli multivitamint vagy étrend-kiegészítőt, lehetséges, hogy alig hasznosul belőle valami. Ezekre figyelj, hogy tényleg hasson.

Lehet, hogy érdemes lenne változtatni a napindító rutinodon, ha reggelente szoktad bevenni a vitaminokat és táplálékkiegészítőket, de nem tartasz be egy fontos szabályt. Ha kávézol vagy teázol, és rosszul időzítve viszed be a szervezetedbe a vitaminokat, az jelentősen befolyásolhatja a létfontosságú tápanyagoknak a hatását. 

Tartsd be a 30 perces szabályt, ha kávézol vagy teázol

A kávéban és a teában megtalálható koffein egy természetes stimuláns, amely gátolhatja a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását. 

Tartsd be a 30 perces szabályt, ha kávézol és étrend-kiegészítőt is szedsz
Tartsd be a 30 perces szabályt, ha kávézol és étrend-kiegészítőt is szedszOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Különösen azok vannak kitéve ennek a kockázatnak, akik B-, C- vagy D-vitamint szednek, illetve vaspótlásra van szükségük – hívták fel a figyelmet a szakértők.

A problémára a 30 perces szabály jelentheti a megoldást: kávé vagy tea fogyasztása előtt vagy után, legalább fél óra eltéréssel érdemes bevenni a táplálékkiegészítőket, hogy megfelelő legyen a hatásuk. 

A kutatások szerint legnagyobb mértékben a vas felszívódását gátolja a koffein. A jobb hasznosulás érdekében inkább várjunk a reggeli kávéval, és inkább egy pohár narancslével vegyük be a vasat tartalmazó étrend-kiegészítőt, mert a C-vitamin segít a szervezetnek a vas hasznosításában (mondjuk, az elszállt narancsléárak mellett elég költséges lehet ez a módszer). 

A koffein hatása vitaminok és ásványi anyagok felszívódásában

  • D-vitamin. A koffein és a kávéban található polifenolok gátolják a D-vitamin-receptorok működését, ami csökkentheti a táplálékkiegészítő formájában szedett D-vitamin hasznosulását, és ez árthat a csontok egészségének. 
  • Vas. Több tanulmány megállapította, hogy a koffeintartalmú italok gátolják a vas felszívódását. A vastartalmú étkezés vagy vaskészítmény fogyasztása után egy órával később bevitt koffein akár 80 százalékkal is csökkentheti a vörösvértestekhez szükséges alapvető nyomelem hasznosulását. Így aki vashiányos, az a félórás szabály betartása helyett inkább több órát várjon a kávéval. 
  • Kalcium. A koffein hatására a kalcium kiválasztódik, és távozik a szervezetből. Minden 150 milligramm koffeinnel körülbelül 5 milligramm kalciumot veszítünk, és ez a hatás még órákkal a fogyasztás után is jelentkezik. Emellett a koffein gátolja a bélrendszeren keresztül felszívódó kalcium mennyiségét is, továbbá bebizonyosodott, hogy növeli a magnézium, a kálium és a nátrium kiválasztását is.   
  • B-vitaminok és C-vitamin: Vízhajtó hatása miatt a koffein a vízben oldódó vitaminok, köztük a legtöbb B-vitamin és a C-vitamin kiválasztásában is szerepet játszik; a vitaminok még azelőtt távozhatnak a szervezetből, hogy esélyük lenne hasznosulni. Ez alól kivételt képez a B12-vitamin, amelynek javítja a hasznosulását a koffein, mert serkenti a gyomorsav termelődését. 

Számít a koffein mennyisége is

Egy csésze eszpresszó körülbelül 60 milligramm koffeint tartalmaz. A pontos mennyiség elkészítési módtól, őrlési finomságtól, sőt még a pörköléstől is függ, és 40-100 milligramm között változhat. A teánál is széles skálán változhat a koffeintartalom: két deciliter fekete tea 40-70 milligramm koffeint rejt, ugyanennyi zöld teában 20-30, míg a fehér teában 6-8 milligramm koffein található. 

Legalább 30 perc különbség legyen a vitaminok beszedése és a kávézás között
Legalább 30 perc különbség legyen a vitaminok beszedése és a kávézás közöttDuKai photographer / Getty Images Hungary

Mindez azért nagyon fontos, mert a vitaminok és egyéb tápanyagok felszívódását a szervezetbe bevitt koffein mennyisége is nagyban befolyásolja, nem mindegy, hogy egy méregerős dupla eszpresszó után veszed be a multivitamint, vagy egy csésze zöld tea elfogyasztását követően. Megállapították, hogy minél erősebb a kávé vagy a tea, annál kevesebb vas hasznosul a szervezetben, sőt a rendszeres kávéfogyasztás a vasraktárak szintjére is hatással lehet.

Ezek a tények nem jelentik azt, hogy fel kellene hagynod a kávézással, hiszen számos pozitív egészségügyi hatása van. Gazdag antioxidánsokban, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a demencia és egyes rákbetegségek kockázatát. De fontos odafigyelni, mikorra időzíted a reggeli feketét, hogy jobban hasznosuljanak a fontos vitaminok és ásványi anyagok, vagy egyszerűen vedd be egy későbbi időpontban az étrend-kiegészítőket.

A kávé időzítése más szempontból is lényeges, élénkítő hatását nemcsak az befolyásolhatja, hogy milyen erősre főződ, hanem az is, hogy mikor fogyasztod el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek