Ennek a vitaminnak a hiánya stroke-hoz vezethet

GettyImages-1408311222
Olvasási idő kb. 3 perc

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás nagyszerű módja annak, hogy megelőzzük a szív- és az érrendszer egészségét, de egy új, Kínában végzett kutatás azt mutatta, hogy a stroke kockázatának csökkentésében jelentős szerepet játszik az is, ha elegendő D-vitamint szedünk.

Kiderült, hogy a D-vitamin-hiány akár 28 százalékkal is megnövelheti a stroke kockázatát. Sőt nemcsak a szélütés esélye nő, hanem a stroke utáni felépülésre is kevesebb a lehetőség.

Több tízezren kapnak évente stroke-ot

Magyarországon 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba miatta, s ami még ennél is ijesztőbb, hogy a szélütés következményeként hazánkban minden fél órában meghal egy ember – derül ki a Magyar Stroke Társaság tájékoztatásából. 

A stroke évente csaknem ötvenezer magyar halálát okozza
A stroke évente csaknem ötvenezer magyar halálát okozzabymuratdeniz / Getty Images Hungary

Ezek az adatok is arra sarkallnak, hogy mindent megtegyünk a stroke megelőzése érdekében. A betegség kialakulásában jelentős kockázati tényezőnek számít az ellenőrizetlen magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás, amelyek mindegyike növeli a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.

A D-vitamin nem csak a stroke megelőzése miatt fontos

Az egészséges táplálkozás, vagyis a zsírszegény, cukormentes és növényi alapú diéta, valamint a rendszeres sport az előszobája annak, hogy elkerüljük a szív- és érrendszeri betegségeket. A hatékony megelőzés érdekében egy friss kutatás alapján az orvosok azt javasolják, hogy egészségünk védelme és a stroke kockázatának csökkentése érdekében naponta szedjünk D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt.

A stroke megelőzése érdekében az orvosok azt javasolják, hogy szedjünk D-vitamint
A stroke megelőzése érdekében az orvosok azt javasolják, hogy szedjünk D-vitamintGalina Zhigalova / Getty Images Hungary

Korábbi kutatások ugyanis azt igazolták, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a szívbetegség kockázatát. A kardiológusok szerint a D-vitaminnak nemcsak akkor van kiemelt jelentősége van a stroke kialakulását akarjuk elkerülni, hanem akkor is, ha szeretnénk megőrizni a szívünk egészségét. 

A vérrögök is veszélyesek lehetnek

A vizsgálat során a kutatók megfigyelték, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező embereknél 28 százalékkal nagyobb volt a stroke kockázata, és közel háromszor akkora az esélye, hogy szélütés után nem épülnek fel. 

A D-vitamin a szív és az agy egészségének is jót tesz
A D-vitamin a szív és az agy egészségének is jót teszboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Bár nem volt szignifikáns kapcsolat az alacsony D-vitamin szint és az agyvérzés kockázata között, de szoros kapcsolat volt az alacsony D-vitamin szint és a vérrögök által okozott ischaemiás stroke, vagyis aközött az állapot között, amikor a vérellátás lecsökken az agyban. 

A kutatók hangsúlyozták, bár nagyon fontos a D-vitamin pótlása, az étrend-kiegészítőkkel, illetve a megfelelő étrenddel bevitt elegendő mennyiségű D-vitamin önmagában nem elég ahhoz, hogy az egészségünket károsító tevékenységeket ellensúlyozzuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a hatékony szív- és egészségvédelem érdekében elengedhetetlen, hogy tudatos életmódot folytassunk. 

Bár a legtöbb D-vitaminhoz akkor juthatunk, ha a napon tartózkodunk, vannak olyan élelmiszerek, amelyek szintén jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. E cikkünkben olvashatsz róluk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek