Ezek nélkül a vitaminok nélkül nagyobb eséllyel lehetsz rákos

GettyImages-523354934 (3)
Olvasási idő kb. 4 perc

Igen nehéz megmondani, hogy valakinek a szervezetében miért, másnál pedig miért nem alakul ki daganatos elváltozás. Kutatások igazolják, hogy egy életciklus során több alkalommal is előfordul, amikor a daganatos sejtszám megnő, de hogy ebből mikor és kinek a szervezetében fejlődik ki a rák, egyelőre nem tud választ adni rá a tudomány.

Hajlamosító tényező lehet a genetika, az élettér, vagyis egy szennyezettebb környezet is, de okozhatja hormonváltozás, például az ösztrogén túlsúlya, vagy a helytelen életmód. Miután a daganat úgynevezett multifaktoriális elváltozás, vagyis nagyon sok minden kiválthatja, felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindennek lehet a következménye. Egy biztos, önmagában a különféle vitaminok szedésével egyetlen rákos megbetegedés sem előzhető meg. Sőt, van, amikor különösen ügyelni kell a vitaminok adagolására, hiszen egyes daganattípusoknál például a daganatos sejtszámot a C-vitamin megnövelheti – hívja fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella háziorvos.

Fontos a vitamin, de nem véd meg a ráktól

„Nagyon fontos, hogy a betegek figyeljenek oda arra, hogy ha a családban már előfordult daganatos megbetegedés, akár többször is, akkor rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, ilyen például a mammográfia, a hasi ultrahang, a mellkasröntgen, valamint az urológiai, a gasztroenterológia és a székletvérvizsgálat, csak hogy néhányat említsünk. Erre azért van szükség, hogy időben kiderülhessen, ha valakinek daganatos elváltozás van a szervezetében” – mondja dr. Mangó Gabriella, hozzátéve: rákmegelőző céllal semmi értelme nincs annak, hogy valaki az ajánlott napi adagnál többet szedjen be bármelyik vitaminból. 

Rákmegelőző céllal semmi értelme nincs annak, hogy az ajánlott napi adagnál több vitamint szedjünk be
Rákmegelőző céllal semmi értelme nincs annak, hogy az ajánlott napi adagnál több vitamint szedjünk bebymuratdeniz / Getty Images Hungary

A doktornő szerint ennél sokkal fontosabb az egészségmegőrzés és a rák elkerülése érdekében, hogy valaki rendszeresen mozogjon, sportoljon, egészségtudatosan étkezzen, ne cipeljen pluszkilókat, ha magas a vérnyomása vagy cukorbeteg, akkor kezelteti azt, nem fogyaszt hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, megfelelő mennyiségű D-vitamint és esetleg nyomelemeket is szed annak érdekében, hogy az immunrendszere rendben legyen.

Az immunrendszert erősíthetjük a vitaminokkal

„A vitaminok szedésével nem a rákot előzzük meg, hanem sokkal inkább az immunrendszerünket tudjuk megerősíteni. Bár önmagában az is egy eddig nyitott kérdése az orvosi szakirodalomnak, hogy van-e egyáltalán lehetőségünk arra, hogy erősítsük az immunrendszerünket, vagy az immunrendszerünk állapota eleve adott. Gondoljunk csak bele, még egy családon belül is gyakran előfordul, hogy valaki mindig elkap valamilyen betegséget, míg van, aki nem kap el soha semmit. Az is megeshet, hogy valakinek évtizedekig semmiféle betegsége nincs, ám egyszer csak beüt a krach, és kiderül, hogy daganata van. Tehát még azt sem lehet teljes mértékben kijelenteni, hogy az, aki ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben, az valószínűleg megússza a daganatot” – nyomatékosítja a háziorvos.

A rákos megbetegedést nagyon sok minden kiválthatja
A rákos megbetegedést nagyon sok minden kiválthatjaGerardo Huitrón / Getty Images Hungary

Ezért fontosak a vitaminok

Saját immunrendszerünk az egyik legnagyobb szövetségesünk abban, hogy megelőzzük a rákos megbetegedés kialakulását, de ehhez a szervezetünknek gyakran szüksége van egy kis plusz lökésre. Az általános egészségünk megőrzése érdekében dr. Mangó Gabriella szerint is érdemes vitaminokat szednünk.

Ám a vitaminok is akkor fejtik ki igazán a hatásukat, ha követjük a vitaminszedésre vonatkozó szabályokat.

Annak érdekében, hogy egészségesek legyünk, a doktornő szerint is fontos szerepe van egyebek között a zsírban oldódó vitaminoknak, ilyen például a D-, az E-, a K- és az A-vitamin, melyek akkor válnak leghatékonyabban előnyünkre, ha a felszívódásukat olajos, zsíros ételek mértékletes fogyasztásával is segítjük. Legyen az akár zsíros kenyér, szalonna, kolbász vagy olívabogyó.  

Az E-vitamin erős antioxidáns, amely véd a sejtkárosodástól, hozzájuthatunk például akkor, ha zöld színű zöldségeket, tojást vagy finomítatlan növényi olajokat fogyasztunk. 

Természetesen fontos egészségvédő szerepe van a C-vitaminnak is, amely megtalálható a paprikában, a bogyós gyümölcsökben és a citrusfélékben is.
A doktornő kiemelte: egyértelműen nem jelenthetjük ki, hogy a daganatos betegségek megelőzésére ezek a vitaminok önmagukban alkalmasak lennének.

Az egyik legalapvetőbb vitaminunk hiánya furcsa tüneteket és akár súlyos betegséget is okozhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek