Így tehetsz a visszerek ellen olcsón és egyszerűen - a trombózist is megelőzheted ezzel

GettyImages-886854630

A visszér nem a legszebb látvány, és sokan már csak ezért is szeretnének tenni ellene valamit. Mutatunk pár gyakorlatot, ami ha már megjelent a lábadon, akkor állapotromlás ellen, ha még nincs ilyen problémád, akkor megelőzésképp is hasznos lehet.

A lábakon kirajzolódó erek nem csak esztétikai problémát jelentenek, bár sokan csupán így tekintenek rájuk. Egyrészt a vénák érfalainak gyengülését jelzik, másrészt azt, hogy nem megfelelően áramlik a vér a lábunkban, ami akár trombózishoz vagy gyulladáshoz és lábszárfekélyhez is vezethet. Ez a néhány gyakorlat segíthet, hogy ülőmunka közben is felpezsdíthesd lábaid vérkeringését, így csökkentsd a visszerek kialakulásának kockázatát. Ha már megjelentek tünetek, akkor is hasznosak, bá visszafordítani a folyamatot nem tudják, de a tünetek enyhítésében nagy szerepük lehet. És ha már vannak tüneteink, mutassuk meg orvosnak is, mert minél később kezdünk foglalkozni vele, annál nehezebb tenni ellene.

Nem csak genetika

Ha a családban előfordult vénás betegség, akkor sajnos nagy az esély rá, hogy örököltük ezt a hajlamot, így ha még nem mutatkozott jele, akkor is fokozottan érdemes figyelni a lábunk vérkeringésének támogatására, amit leginkább mozgással tehetünk meg. A genetikán kívül fontos kockázati tényező a túlsúly, a dohányzás és a folyamatos állás vagy ülés is. Nem kizárólag női betegség, de igaz, hogy nőknél gyakrabban fordul elő, és terhesség alatt a magasabb ösztrogénszint miatt még nagyobb a kialakulásának kockázata. De a magasabb ösztrogénszint növeli az esélyét azoknál is, akik hormontartalmú fogamzásgátlót szednek.

A visszér nem csupán esztétikai probléma
A visszér nem csupán esztétikai problémaEkaterina Rekina / Getty Images Hungary

Így alakul ki a visszér

A lábunk ereiben billentyűk akadályozzák meg, hogy visszafelé folyjon az elhasználódott vér. Mivel a gravitáció ellen kell dolgozniuk, nem egyszerű a feladatuk, de segítségükre van az ereket körülvevő izmok izompumpája és a szív szívóereje is.

Ha a vénák billentyűinek teljesítménye gyengül, a pangó vér kitágítja az ereket, gyengülnek az érfalak, és így még kevésbé alkalmasak a vér megfelelő szállítására. A kitágult erek láthatóak lesznek a lábon, a nagyobb visszerek megvastagodnak, kidudorodnak. De ilyenkor a nyirokrendszer sem tudja ellátni tökéletesen a feladatát, és a sejtanyagcsere során keletkező méreganyagok és folyadék is felhalmozódik a szövetekben. Ennek köszönhető, hogy

az egyik első tünete a gyakori lábdagadás.

A felgyülemlett méreganyagok gyulladást okozhatnak, és fájdalom, bőrpirosodás, viszketés is fellép. Ilyenkor már, ha eddig nem tettük meg, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, mert az elhanyagolt visszérbetegség lábszárfekélyhez vagy mélyvénás trombózishoz is vezethet. 

A rendszeres séta vagy futás is jó visszér ellen
A rendszeres séta vagy futás is jó visszér ellenmiljko / Getty Images Hungary

Sporttal tehetsz a legtöbbet a kialakulása ellen

A rendszeres mozgás beiktatása az életünkbe minden szempontból jó hatással van az egészségünkre, hisz már a rövid mozgásszegény időszaknak is megvannak a maga következményei. Ha nincsenek visszérproblémáink, akkor megelőzésképp bármilyen mozgásforma hasznos, de ha már mutatkoznak jelek, akkor érdemes olyan mozgást választani, ami nem jelent hirtelen nagy megterhelést. Szóval a súlyemelés nem a legjobb választás. Ami viszont jó hatással lehet, az a séta, biciklizés, úszás. 

Néhány egyszerű gyakorlat is segíthet

Ha egész nap ülünk, vagy egy helyben állunk, tehát nem kifejezetten mozgolódunk napközben, akkor ráfér ereinkre egy kis extra törődés. Mutatunk néhány gyakorlatot, amit akár munkahelyen is végezhetsz, de ha este tévénézés közben jut rá időd, az is nagyon hasznos.

Állva végezhető gyakorlatok:

  • Felemelkedünk lábujjhegyre, elszámolunk lassan tízig, majd szép lassan leereszkedünk. Ezt ismételjük tízszer. 
  • Lábujjhegyre állunk, majd lassan leeresztjük az egyik sarkunkat. A másik sarkunkat is leeresztjük, miközben azt, ami eddig lent volt, felemeljük, mintha egy helyben sétálnánk. Ezt ismételjük néhányszor, ameddig kellemes érzés. 
Akár munka közben is végezhetünk pár bokakörzést
Akár munka közben is végezhetünk pár bokakörzéstTetra Images / Getty Images Hungary

Ülve végezhető gyakorlatok:

  • Nyújtsuk ki az egyik lábunkat, és a lábfejet hajtsuk előre, majd húzzuk vissza, ahogy tornaórán mondták, spicc és pipa. Ezt ismételjük tízszer, majd következhet a másik lábunk. 
  • Nyújtsuk ki az egyik lábunkat, és végezzünk bokakörzést egyik irányba tízszer, majd másik irányba tízszer, ezután ismételjük meg a másik lábunkkal is.
  • Nyújtsuk ki a lábunkat, kicsit emeljük meg, és tartsuk úgy 10-15 másodpercig, amíg nem túl megerőltető. Ismételjük a másik lábunkkal is, és akár többször egymás után.
  • Kinyújtjuk a lábunkat, és lábujjainkat behajlítjuk, mintha meg akarnánk fogni velük valamit, majd elengedjük. Ezt ismételjük mindkét lábbal tízszer.

Csak fokozatosan!

Az, hogy melyik gyakorlatot mennyi ideig, és milyen ismétlésszámmal végezzük, igazából tőlünk függ. Ne akarjunk fejest ugrani a közepébe, ha eddig nem igazán mozogtunk. Inkább kevesebb legyen egyszerre, ami nem megerőltető, de jólesik, és azt a néhány mozdulatot akár óránként megismételhetjük. Ezek az egyszerű gyakorlatok bárkinek hasznosak lehetnek, de visszértorna, vagy vénás értorna elnevezéssel hozzáértő szakemberek tanfolyamokat is tartanak, ahol elsajátíthatjuk a tökéletes mozdulatokat. Annak ellenére, hogy ez az egyszerű módszer hatásos lehet a tünetek enyhítésében, ha gyakran vizesedik a lábunk, mindenképp iktassunk be egy orvoslátogatást, mert akár más, komolyabb betegség tünete is lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra