Ételmérgezéses tünetekkel tarol a már Magyarországon is felbukkant vírus

Diósi Szilvia
virus-tunet (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Új tünetekre panaszkodnak a Covid legújabb variánsával megfertőződött betegek az Egyesült Államokban. A már Magyarországon is megjelent FLiRT gyomor-bélrendszeri gondokat is okozhat.

Noha a Covidot eddig leginkább a légzőszervi problémákkal hozták összefüggésbe, az új tünetek miatt néhány napig gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztalhatnak a betegek –írta meg a Portfolio a New York Times-ra hivatkozva. A cikk szerint az érintettek a köhögés, a torokfájás és a láz mellett

ételmérgezéses tünetekre panaszkodnak.

A koronavírus új tünete jelentkezhet először

Egyeseknél ezek az újonnan felfedezett tünetek a fertőzés első napjaiban jelentkeznek, mielőtt a láz és a köhögés megjelenne, a betegek nem is gondolnák, hogy Coviddal van dolguk. A fertőzés legtöbbször

hasmenéssel, étvágytalansággal, hányingerrel, hasi fájdalommal és hányással jár, 

ám a betegség lefolyása nem minden alakalommal ugyanolyan. Előfordulhat, hogy az érintettek egyszer megfázásos és influenzás tüneteket tapasztalnak, a következő alkalommal viszont gyomor-bélrendszeri problémák jelentkezhetnek náluk.

Új tünetét fedezték fel a koronavírus új variánsának
Új tünetét fedezték fel a koronavírus új variánsánakSimpleImages / Getty Images Hungary

Már Magyarországon is jelen van a vírus

Mint azt már a múlt héten a Dívány is megírta, a koronavírus legújabb verziója, a FLiRT már Magyarországon is jelen van. Noha a szennyvízben már emelkedni kezdett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, a szakemberek az esetszámokban egyelőre nem számítanak markáns növekedésre. Ám úgy vélik, hogy miután a vírus rendkívül szapora, a nyáron végig is söpörhet Magyarországon.

Erre kell figyelni, ha megfertőz az új vírus

Bár az elegendő folyadékfogyasztást nehéz betartani hányásos, hasmenéses tünetek mellett, minden beteg számára nagyon fontos a hidratálás. Emellett a helyiségekben – főleg a közösen használtakban – tanácsos gyakran szellőztetni.

A Covid általános tünetei egyébként maradtak a régiek, az emésztési panaszok mellett általában torokfájás, orrdugulás vagy orrfolyás, fej- és izomfájdalom, láz vagy hidegrázás, köhögés és fáradtság a jellemző. Súlyos esetekben légzésproblémák is lehetnek, de az íz- vagy szaglásvesztés most ritkábban fordul elő. A tünetek bármelyike napokkal azután is jelentkezhet, hogy találkoztunk egy fertőzöttel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek