Kiadták a figyelmeztetést, ez a vírus tarolhatja le nyáron az országot

figyelmeztetés vírus
Olvasási idő kb. 2 perc

Már Magyarországon is megjelent a FLIRT, a koronavírus legújabb verziója, amely rendkívül szapora. Erre figyelmeztet Rusvai Miklós víruskutató.

Jelenleg még az omikron JN1-es típusa a megbetegedések fő okozója Magyarországon, de előreláthatólag a FLIRT válhat dominánssá a közeljövőben. Annyi bizonyos, hogy az új variáns április-májusban  hozzánk is megérkezett, és a szakemberek szerint a nyáron végig is söpörhet az országon – adta hírül a Tények.

Gyorsan terjedő vírusfertőzésre figyelmeztetnek a szakemberek

Az új koronavírus-alvariáns terjedése annyira gyors, hogy már nyáron végigsöpörhet az országon. A szennyvízben már emelkedni kezdett a vírus örökítőanyagának koncentrációja, figyelmeztettek a szakemberek, akik ugyanakkor az esetszámokban egyelőre nem számítanak markáns emelkedésre.

Már a sokadik Covid-vírusvariánsra figyelmeztetnek
Már a sokadik Covid-vírusvariánsra figyelmeztetnekUma Shankar sharma / Getty Images Hungary

Mindenesetre az Egyesült Államokban már új vakcinát is fejlesztettek a FLIRT ellen, ami a hetekben forgalomba kerülhet. 

Nagy valószínűséggel az őszi szezonban már elérhető lesz, és ha az Európai Unió úgy határoz, akkor Európába is behozzák az új variáns ellen még jobban védő újabb vakcinát is

– mondta Rusvai Miklós víruskutató, aki szerint azonban az Amerikából elterjedő FLIRT nem okoz komolyabb tüneteket, mint az omikron eddigi variánsai.

Jellegzetes tünetei: 

  • torokfájás,
  • köhögés,
  • enyhe hőemelkedés.

Vagyis az új Covid-variáns lényegében olyan, mint egy enyhébb nyári náthanem lehet megkülönböztetni az egyéb légúti vírusfertőzésektől. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek