A következő világjárvány ez lehet, már készül az oltás is

vilag-jarvany-oltas
Olvasási idő kb. 2 perc

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya 176 millió dolláros megbízatással kérte fel a Modernát egy madárinfluenza elleni mRNS-vakcina létrehozására: attól tartanak, a Covidhoz hasonló világjárvány lehet számítani a betegség miatt.

Az amerikai kormány jobban fel akar készülni egy következő egészségügyi krízishelyzetre: az új koronavírus miatt kialakult pandémiás helyzetből vonták le következtetésként ezt a feladatot a BBC cikke szerint.

Jelenleg az ember számára még nem jelent nagy veszélyt a madárinfluenza, mely madarak mellett már tehenekben is terjed: szakértők szerint ugyanakkor

problémás lehet, ha emberről emberre is terjedni kezd a vírus egy mutáció eredményeképp.

A madárinfluenza már nem csak a szárnyasokat fertőzi
A madárinfluenza már nem csak a szárnyasokat fertőziKarrastock / Getty Images Hungary

Az mRNS-technológiával tervezett oltások gyorsan gyárthatók, ha szükség lenne rájuk. A 176 milliós összegből a Moderna már készülő oltásának fejlesztésének befejezése mellett a tesztelést is finanszírozni tudja.

Így lehet világjárvány a madárinfluenzából

A madárinfluenza H5N1 törzse már évek óta kering madarakban, az utóbbi idő kitöréseiben azonban más állatok, például tejelő szarvasmarhák is megfertőződtek. Bár egyelőre nincsen annak jele, hogy egy vírusmutációt követően emberről emberre is elkezdett volna terjedni a megbetegedés, vannak, aki tartanak ettől a típusú átugrástól.

Ez nem azt jelenti, hogy ember eddig nem kapta még el a H5N1-et: beteg állatokkal érintkező emberekben előfordult már ilyen megbetegedés.

Ha ember fertőződik madárinfluenzával, a megbetegedés tünetei lehetnek enyhék, de akár halálos következményekkel is járhat a vírus, amennyiben tüdőgyulladás alakul ki az érintettekben.

A Moderna már tavaly megkezdte madárinfluenza elleni oltásának korai tesztjeit, annak eredményei az idei évben várhatók. Az oltásfejlesztés további lépéseiről is akkor tájékoztatnak, amikor ezeket közzéteszik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek