Ezekkel a hétköznapi szokásokkal teheted tönkre a vesédet

GettyImages-1333230386 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Annak ellenére, hogy legfontosabb szerveink közé tartozik a két vesénk, sokan figyelmen kívül hagyják azokat a szokásokat, amelyek negatív hatással lehetnek azok működésére. A statisztikák alapján a magyarok jelentős részének van valamilyen vesebetegsége.

Az elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás, a túlzott alkohol- és sófogyasztás, valamint a dohányzás mind hozzájárul ahhoz, hogy károsodjon a vesénk. Magyarországon a lakosság mintegy 10 százaléka, de legalább 700 ezer ember szenved a becslések szerint idült vesebetegség valamely stádiumában.

Megéri megóvni a vesék egészségét

A veséink olyan alapvető funkciókat látnak el, amiért különösen nagy szükségünk van rájuk.  A veséink felelősek azért, hogy eltávolítsák a salakanyagokat és a felesleges folyadékot, valamint a sejtek által termelt savakat a szervezetünkből, hogy egyensúlyban tartsák a vérünkben lévő vizet, sókat és ásványi anyagokat, például a nátriumot, a kalciumot, a foszfort és a káliumot. Mindemellett segítenek a vérnyomásunk szabályozásában, a vörösvértestek termelésében és csontjaink egészségének megőrzésében.

Ha megbetegszik a vesénk, nem tudja ellátni legfontosabb feladatait
Ha megbetegszik a vesénk, nem tudja ellátni legfontosabb feladataitpeakSTOCK / Getty Images Hungary

A veséink milliónyi szűrőből, úgynevezett nefronból állnak. Ezt a páros szervünket, és a benne lévő szűrőrendszert egyes tevékenységek vagy betegségek rombolhatják, ami veseelégtelenséget vagy krónikus vesebetegséget okozhat. Nézzük, melyek azok a hétköznapi szokások, amelyekkel hozzájárulhatunk a vesék károsodásához.

A sok cukros étel és ital a vesét is károsítja

A cukorbetegség a vesében káros szövődményekhez vezethet, ezért is érdemes kontrollálni a vércukorszintet. Ennek érdekében javasolt csökkenteni a cukros ételek és italok fogyasztását.

A cukros ételek is megbetegíthetik a vesét
A cukros ételek is megbetegíthetik a vesétPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A túlzott sóbevitel miatti magas vérnyomás is árt a veséknek

A só egyik összetevője a nátrium, és ha túlzásba visszük a használatát, az megnövelheti a vérnyomást, ami az erek összehúzódásához vezet. Amikor pedig az erek összehúzódnak, előfordulhat, hogy a vesék nem tudják megfelelően kiüríteni a méreganyagokat, és ez olyan anyagok felhalmozódását okozhatja, amelyek károsíthatják a szervezetet. 

Szakértők ajánlása alapján fontos, hogy a napi sóbevitel ne haladja meg az 5-6 grammot, ami mindössze egy teáskanálnyi.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ideális esetben a kalóriabevitel mindössze öt százalékának kellene hozzáadott cukrokból származnia. Ez körülbelül napi hat teáskanál hozzáadott cukrot jelent, vagyis körülbelül annyit, amennyit csaknem két és fél deciliter édesített citromos jeges tea tartalmaz.  

A túlsúly vesekárosodáshoz vezethet

A megnövekedett testsúly számos betegséghez vezethet. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség, melyek közvetlen vesekárosodást okoznak. De a felesleges zsír miatt komoly veseproblémák is kialakulhatnak. Mindez egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással megelőzhető.

A pluszkilók közvetve és közvetlenül is hozzájárulnak ahhoz, hogy a veséink károsodjanak
A pluszkilók közvetve és közvetlenül is hozzájárulnak ahhoz, hogy a veséink károsodjanakGSO Images / Getty Images Hungary

Kevés folyadék, túl sok szénsavas ital: krónikus veseprobléma lehet a vége

A kiszáradás csökkenti a vesék vérellátását, és jelentősen károsíthatja azokat. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékot iszunk. Egy kutatás szerint, ha túl sok szénsavas italt fogyasztunk, az akár krónikus veseproblémákat is okozhat. Az orvosok szerint ehhez elegendő már napi két pohár kóla elfogyasztása. Egy másik vizsgálat pedig azt bizonyította, hogy azoknak a nőknek, akik gyakran fogyasztottak diétás üdítőt, két évtized alatt 30 százalékkal csökkent a veseműködésük.

A szénsavas italok akár krónikus vesebetegséget is okozhatnak
A szénsavas italok akár krónikus vesebetegséget is okozhatnakVirojt Changyencham / Getty Images Hungary

Dohányzás, alkoholfogyasztás és kevés alvás: a vese ellenségei

A dohányzás és az alkoholfogyasztás nemcsak rossz szokás, hanem mindkettő súlyosan károsíthatja a vesét. 

Az évek során több tanulmány is összefüggésbe hozta a veseszövődmények kialakulását az alváshiánnyal, miután a vesék feladatait az alvás-ébrenlét ciklus szabályozza, így ennek bármilyen megzavarása hatással lehet veséink működésére.

A vizeletben lévő olaj összefüggésbe hozható akár az étrend megváltozásával is, de jelezhet például cukorbetegséget vagy vesével kapcsolatos gondokat is. Ha szeretnéd tudni, mi okozza a problémát, olvasd el az erről szóló cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek