Világszerte több mint 1,3 milliárd ember él magas vérnyomással, Magyarországon a 30-79 éves lakosság közel fele szenved hipertóniában, tíz páciensből pedig csak hatnál diagnosztizálták a betegséget.
Egyél több banánt, és hatékonyabban csökken a vérnyomásod
A megelőzés, korai felismerés és kezelés azért nagyon fontos, mert a magas vérnyomás megnöveli a szívinfarktus, a stroke, az agyi érelmeszesedés, a krónikus vesebetegség és a demencia kockázatát, és a korai halálozás egyik legfőbb oka.

A hipertóniában szenvedő betegeknek általában azt tanácsolják, hogy változtassanak az életmódjukon, mozogjanak rendszeresen, ne dohányozzanak, kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást, és táplálkozzanak egészségesen. Utóbbiba beletartozik a sószegény étrend is.
Egy friss tanulmány szerint a sófogyasztás mérséklése mellett a káliumbevitel növelése kulcsfontosságú lehet a vérnyomás csökkentésében.
„Kutatásunk azt sugallja, hogy ha több káliumban gazdag élelmiszert, például banánt vagy brokkolit iktatunk be az étrendünkbe, az előnyösebb hatással lehet a vérnyomásunkra, mintha csak a nátriumot csökkentenénk" – mutatott rá Anita Layton, a Waterloo-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
A kálium és a nátrium is elektrolitok, azaz olyan anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek elektromos jeleket küldeni az izmok összehúzódásához, de olyan alapvető funkciókban is szerepet játszanak, mint a test vízháztartása. És bár a túlzott sófogyasztás – azaz a nátriumbevitel – és a magas vérnyomás közötti kapcsolat meglehetősen széles körben ismert, a kálium jótékony hatása sokkal kevesebb figyelmet kap.
A kutatók most kifejlesztettek egy matematikai modellt annak vizsgálatára, hogy a kálium és a nátrium arányának változása hogyan hat a szervezetre és a vérnyomásra. Ennek segítségével például megállapították, hogy a hipertónia könnyebben alakul ki férfiaknál, mint a menopauza előtt lévő nőknél, de a férfiak jobban reagálnak a kálium nátriumhoz viszonyított magasabb arányára.

Mivel a férfiakra és a nőkre eltérően hatnak az egyes étrendi változások, a hasonló, személyre szabott táplálkozási tanácsadás lehet a magas vérnyomás kezelésének egyik iránya a jövőben.
A modern ember sokkal kevesebb gyümölcsöt eszik
A tanulmány azt is megállapította, hogy ha emeljük a káliumbevitelt, akkor a vizelettel a nátrium és a kálium egyaránt kiürül, ami segít stabilizálni a vérnyomást – még akkor is, ha a sófogyasztás magas.
De miért annyira fontos a nátrium és a kálium aránya? A korai emberek sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, ezért a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek ki, hogy magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban – feltételezik a kutatók. Ehhez képest a mai nyugati étrend sokkal több nátriumot és kevesebb káliumot tartalmaz. Ez magyarázhatja, hogy a magas vérnyomás elsősorban az iparosodott társadalmakban gyakori.
Ha szeretnéd növelni a káliumbeviteledet, akkor ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből érdemes többet fogyasztanod:
- Banán
- Brokkoli
- Spenót
- Paradicsom
- Burgonya
- Avokádó
- Bab és lencse
- Napraforgómag
Ezek az ételek nemcsak káliumban gazdagok, és segítenek a nátriumot ellensúlyozni, hanem a szív általános egészségét is támogatják.
Ha magas a vérnyomásod, nézd meg, milyen ételeket érdemes kerülni.

Múzsák a csók után irodalmi est
Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel.
hirdetés