Ez a gyümölcs hatékonyabban csökkenti a vérnyomásodat, mint a só elhagyása

Suhajda Zoltán
GettyImages-1473675453 (4)
Olvasási idő kb. 4 perc

A sócsökkentés mellett a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztása nagyban hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, állapította meg egy új kutatás.

Világszerte több mint 1,3 milliárd ember él magas vérnyomással, Magyarországon a 30-79 éves lakosság közel fele szenved hipertóniában, tíz páciensből pedig csak hatnál diagnosztizálták a betegséget. 

Egyél több banánt, és hatékonyabban csökken a vérnyomásod

A megelőzés, korai felismerés és kezelés azért nagyon fontos, mert a magas vérnyomás megnöveli a szívinfarktus, a stroke, az agyi érelmeszesedés, a krónikus vesebetegség és a demencia kockázatát, és a korai halálozás egyik legfőbb oka. 

A só elhagyása mellett lényeges a káliumbevitel is a magas vérnyomás csökkentésében
A só elhagyása mellett lényeges a káliumbevitel is a magas vérnyomás csökkentésébenThamKC / Getty Images Hungary

A hipertóniában szenvedő betegeknek általában azt tanácsolják, hogy változtassanak az életmódjukon, mozogjanak rendszeresen, ne dohányozzanak, kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást, és táplálkozzanak egészségesen. Utóbbiba beletartozik a sószegény étrend is. 

Egy friss tanulmány szerint a sófogyasztás mérséklése mellett a káliumbevitel növelése kulcsfontosságú lehet a vérnyomás csökkentésében. 

„Kutatásunk azt sugallja, hogy ha több káliumban gazdag élelmiszert, például banánt vagy brokkolit iktatunk be az étrendünkbe, az előnyösebb hatással lehet a vérnyomásunkra, mintha csak a nátriumot csökkentenénk" – mutatott rá Anita Layton, a Waterloo-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A kálium és a nátrium is elektrolitok, azaz olyan anyagok, amelyek segítenek a szervezetnek elektromos jeleket küldeni az izmok összehúzódásához, de olyan alapvető funkciókban is szerepet játszanak, mint a test vízháztartása. És bár a túlzott sófogyasztás – azaz a nátriumbevitel – és a magas vérnyomás közötti kapcsolat meglehetősen széles körben ismert, a kálium jótékony hatása sokkal kevesebb figyelmet kap. 

A kutatók most kifejlesztettek egy matematikai modellt annak vizsgálatára, hogy a kálium és a nátrium arányának változása hogyan hat a szervezetre és a vérnyomásra. Ennek segítségével például megállapították, hogy a hipertónia könnyebben alakul ki férfiaknál, mint a menopauza előtt lévő nőknél, de a férfiak jobban reagálnak a kálium nátriumhoz viszonyított magasabb arányára. 

A káliumban gazdag élelmiszerek segítenek a magas vérnyomás leküzdésében
A káliumban gazdag élelmiszerek segítenek a magas vérnyomás leküzdésébenyulka3ice / Getty Images Hungary

Mivel a férfiakra és a nőkre eltérően hatnak az egyes étrendi változások, a hasonló, személyre szabott táplálkozási tanácsadás lehet a magas vérnyomás kezelésének egyik iránya a jövőben. 

A modern ember sokkal kevesebb gyümölcsöt eszik

A tanulmány azt is megállapította, hogy ha emeljük a káliumbevitelt, akkor a vizelettel a nátrium és a kálium egyaránt kiürül, ami segít stabilizálni a vérnyomást – még akkor is, ha a sófogyasztás magas. 

De miért annyira fontos a nátrium és a kálium aránya? A korai emberek sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, ezért a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek ki, hogy magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban – feltételezik a kutatók. Ehhez képest a mai nyugati étrend sokkal több nátriumot és kevesebb káliumot tartalmaz. Ez magyarázhatja, hogy a magas vérnyomás elsősorban az iparosodott társadalmakban gyakori. 

Ha szeretnéd növelni a káliumbeviteledet, akkor ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből érdemes többet fogyasztanod: 

  • Banán
  • Brokkoli
  • Spenót
  • Paradicsom
  • Burgonya
  • Avokádó
  • Bab és lencse
  • Napraforgómag

Ezek az ételek nemcsak káliumban gazdagok, és segítenek a nátriumot ellensúlyozni, hanem a szív általános egészségét is támogatják.

Ha magas a vérnyomásod, nézd meg, milyen ételeket érdemes kerülni. 

Múzsák a csók után irodalmi est

Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel. 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek