Megvédhet a vastagbélráktól, ha mindennap eszel ebből a gyümölcsből

2
Olvasási idő kb. 3 perc

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus, hazánkban évente csaknem 8000 új megbetegedést diagnosztizálnak, és mintegy 5000 ember halálát okozza évente a rettegett kór. Ráadásul a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma a fiatalok körében folyamatosan nő. Éppen ezért különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre.

Van három népszerű étel, amit ha naponta fogyasztunk, csökkenthetjük a bélrák kockázatát.

Ezek az élelmiszerek segíthetnek megelőzni a vastagbélrákot

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az élelmiszerek tudatos megválasztása csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét. Egyebek között a tej és a rostban gazdag élelmiszerek, mint például az édesburgonya és az alma, valamint a szénhidrát napi fogyasztása is kulcsszerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében. 

Az olyan rostban gazdag élelmiszerek, mint az alma, segíthetnek megelőzni a vastagbélrák kialakulását
Az olyan rostban gazdag élelmiszerek, mint az alma, segíthetnek megelőzni a vastagbélrák kialakulásátDaniil Dubov / Getty Images Hungary

A szakértők szerint a tudatos táplálkozás mellett kulcsfontosságú szerepe van a rákmegelőzésben az egészséges bélflóra megőrzésének is.

A rostok például táplálhatják a jótékony bélbaktériumokat, ami potenciálisan csökkenti a rák kockázatát. Azonban a többszörösen feldolgozott hús- és alacsony rosttartalmú étrend előidézheti a káros baktériumok növekedését, ami hozzájárulhat a gyulladáshoz és a rák kialakulásához.

A szénhidrátok közül a teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben és zöldségekben található összetett szénhidrátok létfontosságú tápanyagokat és rostokat biztosítanak, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre, és védelmet nyújthatnak a vastagbélrák ellen. 

A tejtermékek közül különösen a tej a benne lévő a kalciumnak és D-vitaminnak köszönhetően védő hatást nyújt a vastag- és végbélrák ellen.

Fontos kiemelni, hogy bár az étrend szerepet játszik a vastagbélrák megelőzésében, a rendszeres szűrővizsgálatok jelentősen segíthetik a betegség korai felismerését és a hatékony kezelést.

Megdöbbentő eredménnyel zárult az a kutatás, amely során kiderült, hogy napi egy pohár cukros üdítőital elfogyasztása ötszörösére növelheti a szájrák kialakulásának kockázatát. Olvasd el cikkünket, és megtudhatod, miért veszélyesek ezek az italok.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek