Tényleg létező pszichés betegség: valóságshow főszereplőjének hiszik magukat ezek az emberek

GettyImages-181327740

A Truman-szindróma létező pszichés betegség, amikor valaki azt hiszi, egy valóságshow szereplője. Vajon a népszerű tévés műsorok kiválthatják ezt teljesen egészséges emberekből is?

A valóságshow-k ma már a televíziózás mindennapi részét képezik. Hiszen milyen izgalmas belelátni mások hétköznapjaiba, még akkor is, ha az valamennyire megrendezett. Akadnak olyan emberek, akik nemcsak nézik a műsort, hanem meg vannak győződve arról, hogy ők is egy képzeletbeli valóságshow sztárjai. Joel Gold és Ian Gold még 2012-ben, a Cognitive Neuropsychiatry folyóiratban publikált tanulmányukban írtak az általuk Truman Show Delusion (TSD) elnevezésű jelenségről. A Truman-szindróma Peter Weir 1998-as filmjéről kapta a nevét, ami a Jim Carrey alakította Truman Burbankről szól. A férfi élete szó szerint kész valóságshow: az egész életét a tudta nélkül kamerák veszik, és szappanoperaként sugározzák a világ minden táján. Truman körül minden ember fizetett színész és statiszta; a szülei és még a felesége is.

A valóság csak egy show

A Truman-show című filmben a főszereplő, Truman fokozatosan tudatára ébred annak, hogy valami nincs rendben az életében; azaz úgy tűnik, hogy konkrétan körülötte forog világ. A magas nézőszám miatt a műsor producerei mindenáron próbálják megtartani a műsort: egészen addig elmennek, hogy a szereplők igyekeznek elhitetni Trumannal, hogy csak üldözési mániája van, és csak a képzelete játszik vele, amikor úgy látja, hogy az élete minden egyes perce megrendezett. Hasonlóan érez az az ember is, aki Truman-szindrómában szenved.

Vajon miért hiszi azt valaki, hogy egy valóságshow főszereplője?
Vajon miért hiszi azt valaki, hogy egy valóságshow főszereplője?izusek / Getty Images Hungary

Azt hiszi, ő is egy show-műsor része

Joel és Ian Gold cikkükben egy újszerű téveszméről írnak, amelyben a beteg azt hiszi, hogy film készül az ő életéről, amit mások szórakoztatására tévék sugároznak. A testvérpár több esetet is említ, amelyekben közös vonás, hogy a betegek mind valamilyen valóságshow főszereplőjének képzelték magukat. A Truman-szindrómával „diagnosztizált” esetek közül három név szerint is hivatkozott a Truman-show-ra.

Az egész élet egy nagy összeesküvés

Az egyik páciens azt állította, hogy az élete olyan volt, mint a Truman-show, és ehhez a téveszméhez öt éven át tartotta is magát anélkül, hogy a családja tudta volna. Azt képzelte, hogy az életében mindenki részese volt az összeesküvésnek, és kamerákat ültettek a szemébe. Úgy vélte, hogy a 9/11-es támadásokat kitalálták, ezért New Yorkba utazott, hogy megnézze, állnak-e még az ikertornyok (és ha igen, az azt bizonyítja, hogy ő a saját műsorának a sztárja). A pszichiátrián végül skizofréniával diagnosztizálták. Egy másik férfi újságíróként dolgozott, és azt hitte, a kollégái mind kitalált híreket írnak, azért, hogy őt megtévesszék.

Amikor kórházba került, megpróbált elszökni, hogy igazolja, másról szólnak a hírek a kórházi osztályon, mint a kinti világban.

Olyan esetről is beszámolt az akkoriban klinikai asszisztensként dolgozó testvérpár, aki tényleg egy valóságshow-ban dolgozott, csak épp azt hitte, hogy valójában az ő életéről forgatnak, és hogy minden gondolatát a családja által fizetett filmes stáb irányítja. Bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, mániás depresszióval, emellett marihuánafogyasztó volt.

Mindkét Gold egyetért abban, hogy a Truman-szindróma nem új diagnózis, hanem az üldözési mánia és téveszmék egyik formája. Nyilvánvaló, hogy a televíziós valóságshow-k megtekintése nem okoz pszichotikus vagy téveszmés mentális problémát. Úgy tűnik azonban, hogy ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy azoknál az alapbetegségben (például skizofréniában) szenvedőknél, akik valóságshow-kat néznek, nagyobb eséllyel jelenhet meg ilyen típusú téveszme. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra